ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Come Undone (I)

On Octombrie 15, 2017, in Leadership eX-Elite, by Neculai Fantanaru

Când inspirația te sugrumă, nu-ți mai rămâne altceva de făcut decât s-o deznozi.

Am observat că în timpul zilei mă cuprinde o stare de neliniște intensă, însoțită de o provocare incitantă de a citi de toate, o dorință acerbă de a mă informa cu privire la orice variații neașteptate între dorul de adevăr și teama de a nu-l lăsa să mă năruie. Pot să anticipez tendințe ulterioare de viață într-un clarobscur mistic-ispititor, cu aceeași grijă apăsătoare cu care artistul încearcă să împace tensiunea dintre conținutul pe care îl are de redat şi forma estetică a creației sale.

Singurul termen care pare că lipseşte în vederea unei exprimări depline este culoarea, sau mai precis acea expresie a culorii în stare să se constituie ca pură esență picturală. Aici, simt din toată ființa mea o nedumerire, însoțită de o stranie durere datorată unui fior al îngrijorării, imaginarul meu izvorând parcă dintr-un adânc plin cu atâtea secrete. Pe care nu mi-l cunosc, pe care nu-l pot cuprinde în disperata aventură a autocunoașterii, dar care scapă răsunător şi hotărât un singur răspuns: "I've been waiting for you !"

Nădăjduiesc că voi găsi altă ocazie să mă revanșez pentru cauza acestui loc întunecos, haos, pustiire, abis, căruia mă îndatorez cu o "rată" lunară.

Când inspirația te sugrumă, ca un laț strâns fără milă în jurul gâtului, aruncându-te într-o spirală periculoasă de incertitudine, înlocuind tendința detestării sau chiar a urii de sine; când te trezești prins în îngrozitoarea plasă a nebuniei de a insista, de a căuta şi mai asiduu o scăpare, o eliberare de suferință, o evadare din iadul roșu al disperării, nu-ţi mai rămâne altceva de făcut decât s-o deznozi, să te desprinzi din sentimentul acut al negației clipei. „Who do you need, who do you love, When you come undone?”

Words, playing me deja vu, pentru o dovadă a identității dintre Tot şi Nimic, sugerând o consumare a forței, o înfrânare de energie fizică, dar într-o perfectă comuniune cu universul, pe care sufletul o zugrăvește într-un avânt al sublimului efemer, ajungând fără greș acolo unde este îndreptată: spre centrul sferei curiozității pline de teama pentru ce va urma.

Leadership: Imaginea pe care o ai în minte, despre ceea ce trăiești în relație directă cu actul creației, o poți exprima în realitatea unei experiențe care te înmoaie pur şi simplu, dar te face să te simți viu?

Nimeni nu poate ceda în fața a ceea ce înseamnă prăbușire, retragere în derută, alunecare în abis, din ceea ce înțelegerea omenească ar fi ispitită să socotească drept o atentă delimitare de ceea ce nu poate fi împărtășit, global sau în detalii. Dar poți exprima oricând o emoție, o anumită dispoziție, care te convinge pe tine însuți de un anumit fapt. „Is it something real?”

Mă găndesc să scap de o corvoadă sau obligație care scobește totul în mine treptat, pe lungimea de undă a conștiinței grevată de anumite interdicții, în dependență de situația şi circumstanțele unei bizare combinații de "breath and anxiety". Cel puțin în felul în care privesc realitatea, că dincolo de ea sunt eu, un Creator de trăiri și senzații care, întrebuințând şi integrând o multiplicitate de nuanțe, valori şi experiențe, reușește să facă compromisul cu propriul conținut. Cu gândurile cele mai adânci și mai incomode. Ca efect dominant aruncându-se fie în obsesii, fie în ruină.

Altă explicație nu poate fi pentru această situație ciudată, ca un experiment izolat afectat de hazard, ce pare un atribuit al confuziei sau epuizării, îngrijorării şi neliniștii, căci cu ele se mistuie şi artistul care s-a făcut rob al păcatului de a fi înțeles cât de important este curajul de a fi sincer în artă, chiar dacă sinceritatea este dureroasă, adesea pedepsită. ”I swear I've heard it before.”

Aici cititorul are ocazia să reflecte pe marginea propriei raportări la cele mai noi abordări ale condiţiei omului, de a fi o ființă care trăiește în sprijinul unei activări de înaltă frecvență, menită să-i conecteze personalitatea la sinele înalt. Vulnerabil în imaginea pe care o experimentează ca răspuns în fața unor situații de fapt produse în taină, dar cu efecte de lumini şi umbre, to the hope and fear outside.

Leadership: Ești capabil să concepi creația perfectă care să reprezinte o autoafirmare ce nu conține negația propriei condiții căzute în ascunsul unei lumi ajunsă la limitele ei?

Stările reacționale care răspund unor situații pur psihice, intim legate de conținutul unor probe de apăsare sufletească, creează incertitudinii în măsura în care mergi pe ideea că oricum n-o să găseşti nimic acolo unde cândva era totul. Ispășirea prin teama unor fapte imaginare de care îți este teamă, fiindcă lucrurile ascunse se pot oricând revela, chiar dacă ele nu se divulgă, se află în vecinătatea naivei sincerități a deznădejdii.

După fiecare oglindire în tabloul încărcat cu umbre al imaginii mele, într-un cadru de tip „Black Experience”, nu mai pot să-mi actualizez starea și s-o îmbunătățesc într-o nuanță de autenticitate.

Manifestarea unei stări de anxietate este consecința raportării mele la statutul de creator, înscriindu-se pe drumul modelării realității care mă consumă, pe parcursul căruia îmi edific și consolidez relația dintre ceea ce îmi este intim și ceea ce se află în lumea exterioară.

Creatorul, cel puțin în felul în care privesc și îmi accept nebunia de a nega ceea ce există deja în ființa mea, cu care am mândria de a fi deja deprins, este omul care știe cât costă o operă ascunsă şi nefinalizată.

Leadershipul este asemănător actului de creație care îți pune la încercare ingeniozitatea, calitățile, acceptarea şi stăpânirea de sine: mai întâi trebuie să-ți evaluezi starea de spirit, apoi să dezgropi din tine niște adevăruri ascunse și la final trebuie să-ți asociezi imaginea cu tot ceea ce oamenii trebuie să știe despre tine.

Come Undone este stadiul final al explorării de sine, când simți că totul capătă proporțiile unei experiențe menită să pună în lumină acea stare de neliniște proprie artistului care se destăinuie în fața creației sale: „Nu mai pot să-mi actualizez starea și s-o îmbunătățesc într-o nuanță de autenticitate”.* Notă - Duran Duran - Come Undone

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us