ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Come Vorrei

On August 28, 2019, in Dezvoltare Personală, by Neculai Fantanaru

Povestea din spatele epicului vieţii este tabloul unei lumi ghicite, interpretate, dar puţin cunoscute, la care trebuie să-i adaugi mereu câte ceva.

Cu mult timp în urmă, o grădină plină de trandafiri mi-a câştigat interesul total. Forţa cu care trandafirii se întrupează în individual, în multe concepţii lumeşti, în ceea ce se numeşte “stare de bine”, este construită în jurul unui demers de modelare a sinelui, între adevăr şi lucruri trecătoare. Aici am descoperit prima dată fascinaţia florilor, a peisajului natural şi a artei aleasă cu grijă şi fineţe, de care te simţi atras cu acea curiozitate de artist menită să observe în fiecare detaliu o nouă reprezentaţie a realităţii bazată pe o formulă cu extract emoţional: „E prea puţin din tot ce-ar trebui spus.”

Dar e destul de trist în viaţă să nu ai cu cine te plimba într-un asemenea colţ de rai, ideal pentru un plus de însufleţire, atunci când din fiecare clipă, aducătoare de pace, cu implicaţii profunde, se poate fructifica talentul artistului de a face posibilă atingerea absolutului şi intrarea într-o altă fază a procesului de creaţie. Percepţia unei persoane, sau ce gândeşte ea, este o receptare curată a valorilor spiritului pur, a existenţei vulnerabile obligate să se reinventeze prin forţa ei supremă: iubirea, pe care la un moment dat Leonard Cohen o recunoştea ca fiind o bucată din inima omului de mare caracter.

Acum, când scriu toate astea, nu pot decât să întâmpin acel moment de vulnerabilitate emoţională, ca într-un vis pe care continui să-l trăiesc tăcut, cu nobleţe, cu graţie, prin aducerea aminte a încântărilor nespuse și a frumuseților închipuite, în mijlocul unui tablou înscris în dimensiunile unui roşu intens care transcede cu ușurință între stări, gânduri, lumină divină şi concepte difuze.

Amintirile încă mă bântuie, mă consolează cu vorbe, cu impuls creator, cu gândire în imagini, ridicându-mă cu delicateţe, cu nobleţe, cu mândrie, în înaltul unei pretinse dezveliri a sufletului. Dar ele niciodată nu mă îndestulează cu un conţinut de 100% forţă expresivă. Fiindcă ceea ce revine în amintire, ce se lasă regăsit în orice timp este probabil trist, dureros şi deziluzionant, la fel ca îmbrăţişarea unei mame pe care vrei s-o prelungeşti în mod repetat, dar nu o mai simţi niciodată venind.

Leadership: Poţi să măreşti impactul dintre ceea ce te face să simţi una cu sufletul altei fiinţe şi ceea ce prezinţi lumii prin filtrul similarităţii cu un element fundamental al ambianţei tale vizuale?

Acest moment al amintirii aşa zis nemuritoare, fără de seamăn, captivant şi înduioşător totodată, completat cu rafinament cromatic şi stimulat cu o nouă înflorire a trandafirilor, este intens luminat prin subtila plăcere a unei companii plăcute, spre cinstirea unei calităţi emoţionale cu care se investeşte culoarea roşie: pasiunea de a trăi prin dăruire de sine, prin sinceritate, prin împlinire estetică şi prin poveştile altora. Ci sono giorni in cui non dormo e penso a te…

Incontestabil. M-am lăsat cucerit de noutatea întâlnirii pe care mi-a oferit-o un alt soi de intervenţie estetică, un alt sortiment de însufleţire a minţii şi a sufletului, care te absoarbe cu totul, fără scăpare, într-un vârtej al atracţiilor de frumos, al tentaţiilor irezistibile, al senzaţiilor de puternic afect într-un univers pe care îl numesc cu atât de mult drag: Universul Meu. Trandafirii au farmecul de a aduce lângă tine acei oameni cu totul deosebiţi, de care nu te poţi despărţi. Come vorrei che tu mi amassi a modo mio...

Pentru o fată tânără şi dezinvoltă ca ea, trandafirii îşi fac destoinic datoria de a transmite ceea ce cuvintele, de multe ori, nu reuşesc, facilitând intrarea într-o lume fără hotare, într-o lume care nu se sfârșește nicăieri. Ea era parcă descoperirea mea dintr-o altă viaţă, un mod spontan de transcendere a ştiutului, îmbogăţind permanent conţinutul perceput cu unul imaginat prin forţa de a exprima în imagine şi culoare o lume interioară complexă. Come vorrei che questo amore che va via…

Leadership: Conţinutul redat de imaginea creaţiei tale poate fi perceput ca semn al superiorităţii în transmiterea unei game variate de emoţii, în funcţie de ceea ce doreşti să experimentezi printr-o demonstraţie de încredere în valoarea actului artistic propus?

Conţinutul redat de imaginea creaţiei mele, trandafirul văzut ca protagonist al unei poveşti de viaţă autentice, poate fi perceput ca semn al superiorităţii în transmiterea unei game variate de emoţii numai atunci când fac apel la ideea seducătoare de eleganţă atemporală, prezentată în mod inedit în jurul unui subiect sensibil, de factură romantică şi artistică în acelaşi timp.

Astfel, induc o anumită percepţie pozitivă despre mine, o anumită doză de sensibilitate, ceea ce mă plasează deasupra ariilor de interes material şi mă transformă într-un izvor al expresivităţii care nu-şi găseşte egal în lume, mai ales pe tema leadershipului.

Mi-a zâmbit. I-am oferit un trandafir Double-Delight în semn de respect adus puterii ei de a captiva atenţia, de a provoca imaginaţia, de a transmite stări, prin îmbinarea dintre o poetică vie a visării şi o versiune deghizată a gestului de acoperire a gurii, ca atunci când eşti luat prin surprindere. Senza parole. Nicio rezistenţă din partea ei.

Privit cu ochiul admiraţiei pentru frumos, trandafirul face trecerea de la instinct la sentiment.

Era blândă şi iubitoare, înzestrată cu abilitatea de a privi dincolo de înfăţişarea celui care o ţine prizonieră în tabloul emoţionant, înălţător, sugestiv, al unei lumi ghicite. Varianta „îmblânzită“ a expresionismului. Frumuseţea ei părea să aibă acea calitate a operei de artă care te face să înţelegi ceea ce îţi este ambiguu, să dezlegi marele mister al autonomiei limbajului artistic într-un mod care îţi face plăcere. Senza cadere in una nuova gelosia

Să fii al nimănui, să nu aparţii nici unei sfere a picturii, să trăieşti ca un exilat, este un sentiment al naibii de dureros. Trebuia să mă adresez inimii, asemenea unui artist ce descoperă atingerea delicată a naturii. Pe această fiinţă atât de drăguţă, politicoasă, frumoasă, sinceră, spirituală și unică pe această lume, n-o voi uita niciodată. La fel cum nici ea nu va uita vreodată de mine, căci trandafirii au creat deja acea experienţă subtilă a bunei dispoziţii, transformată într-un sentiment de căldură care te hrăneşte constant cu magia unei illusione di un bell'aspetto per sempre.

Am avut ocazia de a ne revedea, cu totul întâmplător, într-un moment plin de sinceritate şi tandreţe, anticipând estetica celor trei criterii ale împlinirii umane: farmecul de a fi empatic, graţia de a da sens vieţii şi forţa de a merge înainte. Ne-am amintit de prima noastră întâlnire, şi ne-am comportat întocmai ca nişte trandafiri care înfloresc tot anul. Parfumul lor puternic şi cuceritor, atât de dulce, pur şi senzual, putea fi simţit doar printr-o frumoasă alăturare de cuvinte: “nobleţea sufletului şi eleganţa gesturilor mărunte”.

Valoarea actului artistic propus de un iubitor de frumos poate fi exprimată prin atenţia acordată unei clipe de sinceritate din care este posibil să renască acea atitudine de înrudire cu natura, dar mai ales acea atitudine de spirit, umilă faţă de grandoarea creaţiei numită “Starmi Vicino”.

Come Vorrei aduce în prim plan instinctul de a conserva momentul, starea și sentimentele unui artist care refuză să înstrăineze tabloul pe care îl consideră încă neterminat, găsind mereu câte ceva de adăugat la el.

În numele iubirii şi al artei, exprimate prin roşul trandafirilor, important este să nu te gândeşti niciodată cât anume va persista constanta numită “acum”, ci să permanentizezi acea stare de non-separare pe care prima întâlnire o strecoară mai degrabă într-o proiecție astrală, decât în plan fizic, în tabloul unei lumi ghicite, interpretate, dar puţin cunoscute, la care trebuie să-i adaugi mereu câte ceva…* Notă: Ricchi E Poveri - Come Vorrei

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate