ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Continuitatea operei de artă

On Octombrie 09, 2021, in Leadership de Bază, by Neculai Fantanaru

Mesajul pe care îl evidenţiază un artist în opera personală îmbracă ipostaza ideală a unei vaste întinderi care cuprinde spaţiul dintre sine şi componentele lumii înconjurătoare.

Sunt la mare. Am la îndemână toate motivele care mă împing să transform o imagine de vis într-un mesaj de suflet, unde imaginea este dată de un număr nelimitat de puncte dispuse longitudinal, proiectate pe un plan pictural, abia dorindu-se a fi surprinse de privirea artistului care ştie să completeze caracterul fragmentar al momentului. În această imagine, pe care artistul o numeşte Ritrovhanyn, materia cuprinsă în natura lucrurilor, recunoaştem nisipul pe care urmează să-l colorez într-un stil diferit faţă de cum colorez de obicei.

Fiecare fir de nisip, la fel ca fiecare stea de pe cer, este o amintire dintr-o speranţă, sau un drum sinuos desfăşurat în cadrul unei instanţe reprezentată de Eul conştient, toate desfăşurându-se în spaţiul unei insule încântătoare. De fapt, nisipul mă introduce alene în spaţiul unei libertăţi depline, după cum se poate constata, în spaţiul unei viziuni metafizice moderne. Şi tocmai în aceste argumente se prezintă o versiune a artei transgresive, ignorând sau dispreţuind adevărul că ea nu poate fi exclusă niciodată.

Chiar acum, îmi trece prin minte imaginea unui Ulise care ar avea şansa să se întoarcă în Ithaca cu condiţia să creadă că insula se află în sine şi o poate descoperi. Exact asta îmi aminteşte nisipul în angajamentul său faţă de artă, immaginando ciò che non possiamo copiare, în căutarea unei înţelepciuni abstracte sau urmărind idealuri spirituale: el îmi aminteşte că trebuie să mă caut pe mine însumi într-un loc apropiat, dar care pare ireal de îndepărtat, într-un desen cu multe nuanţe diferite, dar totuşi atât de la fel.

Leadership: Creaţia ta se formează din suprapunerea a două lumi reprezentate în moduri diferite, dar lăsând posibilitatea fie a receptării lor simultane, fie a relaţionării lor cu sinele tău?

Privesc în zare, departe, fără să clipesc, căutând acea liniște pe care nu întotdeauna o găsesc în sinele meu, înspre cele care privilegiază exprimarea scrisă. Încerc să construiesc din elemente disparate o totalitate elegantă. Nisipul se înțelege de minune cu scoicile, unul fără celălalt nu s-ar putea închipui plaja din Mamaia. Două lumi inseparabile, dar distincte. Deci, materia și forma sunt în cel mai înalt grad inseparabile sub influența reprezentării lor în sfera realității pe care o observ.

Este un merit să ştim asta. Forma trebuie să fie în același grad afectată de latura conținutului pe care îl conține un fenomen izolat, precum algele pe care valurile le aduc la mal tocmai din larg, după o furtună. Astfel, ce trebuie să trecem în prim plan ca să izbutim o construcție artistică?

Mai întâi de toate trebuie să considerăm marea drept "Cauza Prima", fiindcă ea conține materia: nisipul, scoicile și algele. Apoi trebuie să trecem nisipul, scoicile și algele pe plan uman, pe plan de "gânditori" provenind din vârste diferite ale istoriei. De asemenea, trebuie să avem în vedere momentul prezent al trăirii vieții interioare, și nu pe cel trecut al legăturii cu Cauzalitatea.

Așadar, sunt îndemnat să cred că acela care nu a cunoscut acest delir al căutării scormonitoare de legături între spirit și materie, aceluia îi va lipsi totdeauna ceva din înțelegerea artei. Fiindcă a fi artist înseamnă să vezi nisipul în relaţie cu scoicile, aşa încât marea să le cuprindă pe amândouă într-un timp dat al cărui iz romantic străbate neted veacul până la mine cu acea continuitate a trăirilor și a receptării unei opere de artă.

Leadershipul este apropiat de artă, în sensul în care tot ceea ce vezi în jur înseamnă, de fapt, focalizarea asupra unui singur aspect şi generalizarea lui prin metonimie.

Iar dacă metonimia este o figură de stil care constă în înlocuirea unui termen prin altul cu care se află în raport de continuitate, atunci ideea de artă se poate raporta mai mult la unitatea opusă, aceea a plăsmuirii particularului în universal. Astfel, creaţia mea devine simbolul unei lumi ce se împlineşte prin raportarea la un alt tip de existenţă, una bazată pe cele două elemente definitorii ale artei: dualitatea şi prezentul continuu.

Continuitatea operei de artă se observă în orice element din natură care îl completează pe altul, apoi pe altul, şi pe altul, printr-o complementaritate care particularizează profilul identitar al mentalului în care trăieşte artistul din mine. Aşadar, artistul trăieşte prin ceea ce el particularizează ca proiecţie identitară în procesul observării elementelor complementare care completează acea creaţie materială întemeiată pe folosirea celor mai flexibile forţe ale spiritului: imaginaţia şi încorporarea imaginaţiei în compoziţia materiei vii.

Nu uitaţi să vă încarcaţi mintea cu simţul artistic.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate