ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Crearea unei arte revoluţionare fără compromisuri

On Iunie 15, 2014, in Leadership Real, by Neculai Fantanaru

Propune-ţi să introduci o gândire sistemică şi perfecţionată în leadership, prin găsirea şi aplicarea procedeului inedit pentru abordarea temelor revoluţionare.

Eisenstein îşi propune aşadar, într-o primă viziune, câteva obiective precise. Printre acestea se numără încercarea unui atac frontal împotriva filmului burghez şi a influenţelor acestuia pentru crearea unei "arte revoluţionare fără compromisuri", în domeniul filmului. Apoi artistul îşi propune să introducă gândirea materialist-dialectică în film, să-i găsească un echivalent cinematografic, să "pună în legătură reciproca indisolubilă", dialectica şi mijloacele de expresie ale cinematografiei.

Încercarea este desigur temerară, ea prefigurează, de fapt, viitoarele sale idei mai clare, despre filmul intelectual. Eisenstein îşi propune, în fond, găsirea procedeului formal inedit pentru abordarea temelor revoluţionare. "Greva", ca şi celelalte filme ale seriei, urma să explice „tehnica luptei” revoluţionare. Eisenstein urmăreşte expunerea cinematografică a unei idei. Tema nu trebuie să capete o expresie subliniată, în forma unei povestiri, care să transfere ideea în domeniul fabulaţiei, pentru a o face înţeleasă. Tema urmează să fie comunicată nemijlocit. *

Leadership: Poţi să realizezi o distribuţie a cunoaşterii şi inovaţiei pe teritoriul unei ştiinţe care îndrăzneşte să se pună de-a curmezişul tendinţelor momentului?

Cea mai mare reuşită a unui artist şi pasul înainte făcut de el, fără a lua în calcul subiectivitatea unei anumite epoci, le vedem în faptul că întotdeauna lucrurile şi farmecul formei lor sunt dezvăluite cu o independenţă spirituală care permite raportarea la fenomenele lumii exterioare. Artistul nu depinde de elementul pe care se străduieşte cu atâta energie să-l dezvolte în expunerea lucrării sale plasând sunetul, lumina şi întunericul în centrul ei, ci de crearea capacităţii nemijlocite de a recepta impresiile din realitate şi de a le reproduce prin intermediul fanteziei în imagini artistice.

Leadershipul are la bază elementele şi legile unei ştiinţe vaste, axate pe cunoaşterea corespunzătoare a observaţiilor preliminare prin care se solicită anumite modificări de gândire în funcţie de modul de gestionare a resurselor de creativitate pentru depăşirea şi dominarea „imposibilului”. De aceea marii artişti ai schimbării se concentrează pe găsirea unor noi forme de expresie a idealurilor, îndrăzneţe din punct de vedere a viziunii care decupează în planul lumii o perspectivă singulară a viitorului şi a configurării sale, în contextul complexităţii actuale.

Expresia desăvârşită a unei arte noi este o îndelungată istorie a găsirii procedeului formal inedit pentru abordarea unei teme revoluţionare !

Arta este o sumă de combinaţii, mijloace de analiză şi creaţie, stabilite de cele mai multe individual, adică venite din partea unui singur creator care mijloceşte trecerea de la o formulă nouă de găsire a temelor de cercetare care răspund nevoilor progresului, la o formulă de asigurare şi îmbunătăţire a calităţii de “bun propriu” a produsului finit.

De aceea expunerea unei idei este o condiţie absolută a intabulării unei construcţii noi de gândire. O condiţie a abordării, asigurării şi popularizării unei teme revoluţionare de compunere a artei.

Tendinţele momentului sunt punerea accentului pe tot ceea ce este natural, conform factorului emoţional de a ţine pasul cu sentimentul unei satisfacţii imediate la care se renunţă în schimbul unei speranţe viitoare ce s-ar obţine o nouă variantă a realităţii. Dacă ştiinţa ta îndrăzneşte să se pună de-a curmezişul acestor tendinţe ale momentului, atunci probabil tema ta nu va lua atât forma unei povestiri, cât forma unei confruntări între libertatea de conștiință și nevoia coeziunii sociale.

Leadersip: Contribui la dezvoltarea artei tale prin definirea unei forme superioare de autonomie specifică spaţiului de creaţie?

Latura cea mai interesantă a leadershipului, care permite să supui, în concepţia proprie, imperiul unei ştiinţe bogate în conţinut (dată de caracterul producţiilor de viziuni, unde mai multe puzzle-uri de potrivire a mijloacelor de expresie sunt rezolvate), se focalizează exclusiv pe acumularea de idealuri, reguli şi principii general acceptate, cu privire la definirea unei noi forme de autonomie specifică spaţiului de creaţie.

Acest spaţiu îţi facilitează accesul catalizat la un nivel mai înalt de cunoaştere, îţi creează instrumentele cu care să înglobezi suma de calităţi şi capacităţi obţinute prin învăţare şi prin aplicarea a ceea ce ai învăţat, prin însuşirea unor noi deprinderi intelectuale, dar mai ales prin încercări continue de a atribui valoare descoperirilor tale.

Iar produsele proprii de creaţie trebuiesc înzestrate cu o seamă de calităţi exemplare pentru a putea fi socotite adaptative sau inovatoare. Exprimarea unor anumite teme ale gândirii prin intermediul experienţelor, a formelor şi principiilor de construire a mijloacelor de expresie, folosesc la redarea conținutului de valoare al unei descoperiri. A unei „opere de artă”.

Te preocupi permanent de dezvoltarea acelor teme de natură fundamentală care prezintă un bun potenţial de a oferi rezultate originale?

Autonomia în artă reprezintă mijlocul de a da viaţă unei teme care să nu sufere de pe urma nici unei constrângeri sau îngrădiri, având posibilitatea de a se situa deasupra oricărei morale.

Crearea unei arte revoluţionare fără compromisuri ia în considerare apariţia unor noi artişti şi a unor forţe de schimbare specifice oricărui tip de leadership, în stadiu în care ştiinţa ia avânt. Iar responsabilitatea pentru “personalizarea” ei devine o binecuvântare, pentru că efortul pe care îl presupune aduce cu el bucuria de a te conecta la energia unui act de creație izvorât din pasiunea pentru învățare. Pentru explorarea unor noi frontiere ale utilizării cunoaşterii.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us