ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Creaţi relaţii avantajoase

On Februarie 09, 2009, in Leadership Real, by Neculai Fantanaru

Păstrează-ţi procentajul de credibilitate, fără să-ţi transformi impulsurile de reglare a capacităţii de relaţionare cu ceilalţi oameni într-o tensiune autodistrugătoare.

Sătul de promisiunile nerespectate ale angajaţilor de la o firmă de calculatoare, un tânăr în vârstă de 28 de ani şi-a luat inima în dinţi şi s-a dus ca din puşcă la sediul companiei unde, după multe insistenţe, un funcţionar l-a condus în biroul managerului general:

- De două săptămâni aştept domnule să mi se trimită laptopul care l-am comandat pe internet şi pentru care am plătit online cu cardul, şi nici până azi nu l-am primit.

Managerul, deranjat de “tupeul” tânărului nemulţumit, i-a răspuns:

- Este problema dumneavoastră. Vă rog să vă adresaţi departamentului de producţie, pentru că nu la mine se rezolvă aceste probleme. A cincea uşa pe stânga. O zi bună !

Leadership: Îţi testezi coeficientul de succes în funcţie de modul cum creezi o experienţă memorabilă în nuanţe negative pentru ceilalţi, în cadrul unui exemplu suplimentar al principiului "fiecare pentru el"?

Un punct slab şi un factor de risc. Modul în care managerul l-a tratat pe clientul respectiv reprezintă un punct slab şi chiar un factor de risc pentru compania pe care o conduce. Căci este nevoie doar de un client nemulţumit care să facă publicitate negativă serviciilor pe care le oferă compania, pe forumurile de discuţii de pe internet sau în ziarele locale, şi iată cum compania pierde o mulţime de clienţi.

De fapt, să fim sinceri, problema cea mai mare nu este a clientului, cât a managerului care nu a luat măsurile ce se cuvin şi nu a dorit să se implice în rezolvarea problemei, ştiind probabil că subordonaţii săi nu-şi fac treaba ca lumea. Problema cu adevărat serioasă este a managerului când, după ce companiei sale i s-a făcut o reclamă negativă, se micşorează brusc numărul de clienţi. Şi este într-adevăr o mare problemă dacă într-un final compania ajunge să dea faliment... pornind de la un singur client nemulţumit.

Leadershipul spre care se îndreaptă minţile focalizate întotdeauna pe profit, din orice se îmbină cu o abordare construcţia şi echilibrată chiar şi în relaţiile cu posibilii rivali, reprezintă modul cum te prezinţi într-o situaţie cu totul penibilă din care evadarea o constituie temelia caracterului tău: integritate, etică şi fermitate morală.

Caracterul este uşa care se deschide cu acea cheie care îi face pe oameni să creadă că sunt excepţia de la orice principiu care îi alienează şi îi forţează să fie altceva decât sunt.

Leadership: Renumele tău are valoare doar dacă este căpătat pentru ceva măreț, sau şi atunci când este diminuat la stadiu de corectare a unei abateri de la propriile standarde şi principii?

Atitudinea adoptată de tine în situaţiile limită stabileşte diferenţa dintre valoarea maximă şi cea minimă a leadershipului tău. Cu cât atitudinea ta deviază de la normele stabilite de propriul statut profesional, cu atât mai intens va fi procesul de eroziune care afectează relaţia cu ceilalţi.

Micşorarea valorii leadershipului tău este rezultatul unui proces de eroziune a performanţelor proprii care nu mai corespund acelor “şabloane” pe care ţi le-ai creat - esenţiale pentru fi acceptate de ceilalţi. E ca şi cum ţi-au făuri o mască fantastică şi ai folosi-o ori de câte ori nu ştii cum să rezolvi o problemă pentru a-ţi redirecţiona adevărata identitate. Resursele tale lăuntrice rămân tot acolo, dar sunt ghidate într-o altă direcţie – şi astfel atitudinea are de suferit.

Dacă vrei să-ţi păstrezi procentajul de credibilitate, nu-ţi transforma impulsurile de reglare a capacităţii de relaţionare cu ceilalţi oameni într-o "tensiune" autodistrugătoare.

Aşa cum un aparat de fotografiat digital oferă posibilitatea transformării imaginilor RAW în JPEG, tot astfel gradul de rezistenţă a leadershipului tău trebuie să-ţi ofere posibilitatea de a-ţi schimba atitudinea - fără să încalci graniţele care te despart de ceilalţi oameni. Cu alte cuvinte trebuie să te încadrezi în graniţele lor de certitudine, ajustându-ţi atitudinea în funcţie de evoluţia leadershipului tău, dar şi în funcţie cerinţele lor.

Renunţă la o atitudine dură, căci aceasta nu poate fi tolerată mult timp. O asemenea atitudine nu numai că nu te ajută cu nimic, dar în timp îţi compromite credibilitatea şi te slăbeşte în interior.

Leadership: Adopţi o atitudine de superioritate care îşi contrazice esenţa printr-o manifestare a conduitei profesionale care nu are valoare decât dacă este făcută publică printr-o comparaţie cu ce aşteaptă lumea despre tine?

Analizând cele două categorii umane, prin prisma a două tipuri de personalităţi: una care ştie să-şi promoveze şi să-şi vândă produsul prin atitudinea ei, şi una refractară la orice dojană sau opinie contrară, şi mergând pe acea linie a principialităţii până la ultima consecinţă, observăm o evoluție a percepției sensului leadershipului, într-o manieră mai puţin echitabilă.

Avem de-a face, deci, cu o evoluție alertă, dar regresivă în termenii conștientizării acelor aspecte necorespunzătoare aflate în sfera de influenţă a liderului, evaluate pe deplin de ceilalţi oameni, ce trebuie oprite înainte de a aduce leadershipul în pragul unui blocaj.

Iar în plan secund avem de a face cu o evoluție improprie a omului-mască. Deși evoluat pe plan profesional, acest gen de lider rămâne încremenit într-o imobilitate nepăsătoare vizavi de impasul în care ajung ceilalţi indivizi care depind de el, dar numai atâta vreme cât tine cortina ridicată - atâta vreme cât compania pe care o conduce nu este pusă în faţa unei dileme de business.

Dar în timp, datorită unui asemenea lider impulsiv, vom asista categoric la o involuție, la o distanțare față de conştientizarea fenomenului de profunzime numit solidaritate, fără de care companiei îi va fi greu să se menţină în picioare.

Cum interceptezi o minge pasată de adversari: printr-o deposedare forţată sau printr-o intercepţie de succes? La nivel de leadership, acest lucru se poate interpreta în felul următor. Ori de câte ori clientul se întoarce la tine nemulţumit, nu-l lipsi de dreptul său de a-ţi contesta credibilitatea. Fii deschis oricărei forme noi de colaborare, oricărei variante de compromis fără să îţi alterezi personalitatea, imaginea şi relaţia cu leadershipul de calitate care este "însufleţit" doar de prezenţa unei legături strânse de tip: "Ei - Tu".

Leadership: Contribui la activarea reacţiei de răspuns din partea celorlalţi printr-o atitudine de înţelegere a unui mod de a câştiga respect care presupune dependenţa de o imagine care se schimbă treptat în altă imagine?

Cum ai fi procedat tu dacă ai fi fost în locul managerului? Dacă eşti într-adevăr un bun profesionist, ai fi ascultat nemulţumirile clientului. Apoi probabil te-ai fi scuzat în faţa acestuia (chiar dacă eşti manager) şi te-ai fi implicat personal în rezolvarea problemei, conştient fiind că dacă vei reuşi să-i câştigi admiraţia şi respectul, el o să apeleze şi a doua oară la serviciile tale şi, probabil, va povesti şi altor prieteni despre modul frumos în care l-ai servit.

Ceea ce vreau să spun este că dacă îţi oferi ajutorul şi eşti cooperant cu toţi clienţii vei putea crea o relaţie amicală, avantajoasă de ambele părţi, în timp ce o atitudine rece, neimplicarea sau indiferenţa, nu îţi poate aduce niciun fel de beneficiu. Trebuie să fii un artist care să ştie să asculte şi apoi să vii în întâmpinarea lor. Indiferent câte departamente există în compania ta, un client care doreşte cu orice preţ să îţi vorbească, înseamnă care are un motiv destul de serios. Şi aminte-ţi faptul că clienţii au întotdeauna dreptate. Şi orice problemă a clientului este de fapt problema ta.

Păstrează-ţi procentajul de credibilitate, fără să-ţi transformi impulsurile de reglare a capacităţii tale de relaţionare cu ceilalţi oameni într-o tensiune autodistrugătoare.

O imagine care se schimbă treptat în altă imagine vizează o atitudine înşelătoare care se manifestă printr-o deschidere aleasă faţă de semeni, dar care în realitate nu preţuieşte decât părerea de rău atribuită unei ignoranţe care nu poate fi iertată.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us