ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Creaţia mentală a unui spirit nemărginit

On Decembrie 04, 2020, in Leadership Pro, by Neculai Fantanaru

Încearcă să-ţi cultivi virtuţile artistice în simplitatea sufletului de mare puritate şi lirism, raportându-te la forma de exteriorizare a unui conţinut spiritual profund.

Am avut timp să asimilez cunoaşterea cea mai aleasă, acceptând din mers surplusul de intensitate aproape ireală a sentimentului de spaţialitate a dialogului cu Dumnezeu, un univers de lumină, culori pastelate, geometrii absolute. Şi am intuit că această cunoaştere era hotărâtă să nu se simtă îndatorată faţă de mine pentru faptul că am deprins arta de a transforma orice creaţie în opere de artă unice şi exclusive.

Încă o dată, m-am simţit prins între structura sufletească ultrasensibilă a eului empiric şi adevărul care domină intelectul altui nivel de realitate, afiliat cu altă origine a timpului. Poate că eram prizonierul unei lumi mult prea mici pentru a-mi împlini toate idealurile, prizonierul unei lumi pe dos. Pentru întreaga lume începeam să cred că nu mai exist decât ca un fel de trecere cu vederea peste cele ce se întâmplau zilnic, peste cele ce vor veni şi peste cele ce se petreceau în misterul lăuntric al fiecărei făpturi.

Marea cunoaştere reclamă cu prisosinţă meritul artistului de a eterniza, într-un mod sui generis, ceea ce este efemer.

Cu mirare, cu un fel de mândrie ascunsă, cu un fel de respect adus curiozităţii nobile a artistului care ridică materia la înălţimea spiritului, simţeam că trăiesc prin excelenţă într-un alt timp aceeaşi inexplicabilă poveste iconică, acelaşi defect de imagine "reparat" iar şi iar, ca şi când cineva mi-ar fi permis să adaug o picătură de rouă sub cerul limpede al unei amintiri din altă lume. Mai caut şi acum o explicaţie a acestui fenomen.

Leadership: Poţi să găseşti un mod puternic de a-ţi exprima sentimentele pentru tot ceea ce experimentezi în câmpul Creaţiei, râvnind la o simultaneitate a trăirii lumii prin acumulare de alte ipostaze?

Mă gândesc că arta cea mai expresivă este o posibilitate de a mă recunoaşte în imaginile de pe pânză, iar cunoaşterea ce o urmează este mixtul culorilor ce prind viaţă într-un experiment Google Color Picker, de unde şi expunerea unei forme de expresie într-un sigur punct de percepţie a realităţii externe. Or trandafirul din dreapta mea, pe care de atâtea ori l-am simţit ca pe o prezenţă divină, şi neavând alt termen mai bun pentru a simboliza un profundo misterio, îmi este martor că am încercat să schimb nuanţa culorilor pe care naratorul le pulverizează peste vorbe, să simt că ceea ce trăiesc reprezintă o normalitate, şi nimic mai mult.

Predominant aici este şi ideea că sufletul vivant al trandafirului îşi transmite virtuţile lirice spre clipele de reverie ale pictorului, spre contemplarea lucrărilor sale, şi le transmite mai departe cu ajutorul pensulei în fiecare interpretare a relaţiei dintre ştiinţă şi religie, bineînţeles cu posibilitatea transcenderii lumii sensibile şi în deprinderea cu gândirea abstractă. Fără să mă preocup de compoziţie, de tuşă, de lumină, ca în pictura clasică, fără să folosesc în vreun fel unitatea eului ca posibilitate de descifrare a unităţii lumii, am recurs la actul de creaţie ca la o iluzie a firescului suprapusă oricărei manifestări de ordin mistic.

Prin urmare, mă simt nevoit să revin spectaculos într-o realitate în care nu există o graniţă între figurativ şi simbolic. În acest sens, două ipostaze mă determină să cred în necesitatea demersului de evaluare a impactului cunoaşterii în domeniul artei: ipostaza de creator şi de muză, în acelaşi timp, într-un univers suprarealist. Eu însumi sunt o meditaţie despre vocaţia creatoare, despre împlinirea prin pictură şi literatură, dar totodată sunt o insuflare divină de artă în diversitatea unei lirici cu largi deschideri spre nou.

Leadership: Poţi să intervii asupra conţinutului unei opere de artă, găsindu-i echivalența sensibilă în etapa de dezvoltare a ideii de “Totalitate a Sinelui” ?

Cine ştie să întrebuinţeze virtutea trandafirului, de a crea şi de a recrea universul prin imaginaţie, vrăjind mişcarea pensulei pe un tablou creat de logosul divin, făcând posibilă expresia unei vieţi oglindite în alte vieţi, şi dacă acelaşi om va rosti o invocaţie a planurilor superioare folosind cuvântul misterios "Adherteress" (unitatea eului creator), atunci el va facilita înţelegerea dintre două lumi distincte.

Din acest punct de vedere, ca simbol al unei treceri netede de la o etapă de creaţie la alta, am reuşit să înţeleg că ceea ce se „vede” este doar o picătură într-un infinit al universului.

O altă virtute a trandafirului, aceea de a fi mereu în pas cu realitatea prezentului, trebuie să protejeze dreptul moral al artistului de a divulga orice detalii ale operei sale cu imagini de dincolo de suflet, cu imagini de dincolo de imagini, cu imagini de dincolo de cuvinte, aşa încât procedeul reproducerii unui mesaj de mare profunzime metafizică să se dovedească cât mai sensibil, cât mai de perspectivă şi să se extindă în alte contexte de cultură.

Ideea de totalitate a sinelui este atribuită artistului care ştie să creeze şi să recreeze universul prin imaginaţie, aşa încât partea de conştiinţă care îi permite să întâlnească Creatorul să atingă dimensiunea infinită a fiinţei sale.

Iar aici intervine “Renaşterea”, sau forma de exteriorizare a unui conţinut spiritual profund, care se poate realiza prin intermediul unui exponent al lumii sensibile (trandafirul) menit să facă legătura cu Creatorul printr-o operă de artă hărăzită a servi ca model de perfecţiune, sau ca temei al înnoirii omului.

Creaţia mentală a unui spirit nemărginit se conformează înnoirii legăturii dintre om şi natură, dintre emoții, imaginație şi genialitate. Numai printr-o operă de artă exemplară, concepută cu putere și realizată cu mare talent, își exprimă Creatorul emoțiile, sentimentele, experiențele, cunoscându-se pe sine în tot ce are bun sau rău, frumos său urât, valoros sau non-valoros.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate