ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Creaţia omului în complexitatea lui

On Mai 14, 2014, in Leadership On/Off, by Neculai Fantanaru

Orientează-ţi gândirea spre obiective de dezvoltare superioare, îndepărtându-te de acea uniformitate în gândire care îţi limitează statutul de vizionar.

Ceva necunoscut se mişca silenţios în umbră, ca un curent care circulă când într-un sens, când în altul. A cărui intensitate creştea, descreştea, producând nişte efecte vizibile. Apoi îşi schimba sensul, creştea şi descreştea din nou, pentru ca mai departe ciclul să se repete o bună bucată de timp. Era sufletul unui om prins între existenţă şi inexistenţă, o unificare între subiectivitate şi obiectivitate care îmi depăşea înţelegerea, prejudiciindu-mi grav statusul.

Această vedenie surprinzătoare să fi fost doar un singur lucru, efectul de repartizare neuniformă a unui curent ce străbătea masivul conductor, izolat în spaţiul închis: conştiinţa? Martorul acesta incomod din mine părea să mă atenţioneze asupra unui fapt ilogic, lipsit de temeiuri obişnuite, dezvăluind ceva din lumea mistică a fantasticului, exercitând un sens de mare subtilitate.
 
Eu însumi eram creaţia acestei apariţii inedite, a fiinţei totale, însufleţite de viul grai al exprimării în imagini. Obscura origine a binelui şi a răului, a inefabilului şi a profunzimii care se fereşte să fie confundată cu interioritatea. Un pic mai mult decât sfârşitul unui ciclu de interacţiuni cu neobişnuitul pe care îl trăiam prin cunoaşterea obişnuitului. O mândrie exagerată care dacă nu-şi găsea o exprimare în realitate, răbufnea în latura imaginară.

Reprezentarea acesta ireală şi reală în acelaşi timp, era adusă în apropierea conştiinţei de către inconştient, stabilind şi provocând un soi de fascinaţie halucinantă care justifica viziunea unei înalte revelaţii - aparţinând în exclusivitate acelei părţi din mine care admitea posibilitatea pătrunderii şi înţelegerii complexităţii mele.

Leadership: Îţi asiguri utilitatea gândirii revelatoare în folosul dezvoltării propriei identităţi?

Cred, fără a se comite o exagerare, luând în calcul evoluţia procesului de reînnoire a angajării tale în modul de construire a realităţii, că dacă nu întrevezi o evadare din normal, dacă nu eşti animat de o ţâşnire din obişnuitul omenesc, atunci nu-ţi vei putea asigura utilitatea gândirii în folosul dezvoltării propriei identităţi. Această gândire este bazată in principal pe revelaţii privind apectele ascunse ale personalităţii tale, pe trăirea propriilor sentimente, pe diverse forme de auto-cunoaştere verificate experimental.

Poziţia ta în sfera normalului, a obişnuitul sau a banalităţii de „a fi”, marcată esenţial de o palidă strălucire intelectuală sau de o forţă îmbătrânită de prelucrare a realului care nu mai poate asigura stimularea activităţii de creaţie, rupe acea ingeniozitate care îţi dă posibilitatea să te integrezi într-o lume mai vastă şi mai avansată de explorat.

E lumea propriului Sine care-şi adună apele, urcând spre noi izvoare, a unui sine care se experimentează subiectiv pe el însuși. Puterea mentalului de a intra în jocul unei noi forme de exprimare a ceea ce trăieşti cu atâta intensitate, prin care îţi îmbunătăţeşti capacitatea de inovare în sfera ştiinţei. În încercarea de a avea acces la noi adevăruri fundamentale despre viaţă.

Leadership: Laşi loc neobişnuitului să se strecoare şi să se instaleze în perimetrul propriei interiorităţi?

Leadershipul nu ar trebui să lase loc obişnuitului să se strecoare şi să se instaleze în perimetrul propriei interiorităţi, înghițind cu indiferenţă paşii transformării tale spre un statut superior, concordant cu nivelul de aspiraţii. Tot mai pregnant, leadershipul devine manifestarea unei forţe de pătrundere a complexităţii omului, care determină sfârşitul unui ciclu de interacţiuni cu neobişnuitul trăit prin cunoaşterea obişnuitului. În viitor, leadershipul va transpune în realitate amestecul dintre trecut şi prezent, dintre banal şi inedit.

Omul nou trebuie să fie “încărcat” cu acea valoare de sine care se pliază cel mai bine unei realităţi mai complexe, alcătuite din variante palpitante ale obişnuitului şi neobişnuitului ce pot sprijini trecerea sa spre un nivel superior de conştiinţă. Şi ulterior, spre un nivel de superior de inovaţie în ştiinţă.

După cum bine preciza cineva pe o pagină web, “Omul mileniului III trebuie să aibă cunoştinţele necesare care să îi asigure acea mobilitate, supleţe în gândire, ingeniozitate, care conduc în ultimă instanţă la crearea valorilor incontestabile, durabile în orice domeniu de activitate.

Creaţia omului în complexitatea lui vizează capacitatea liderului, supusă unui autocontrol ferm, de a crea ceva inedit, dar susţinut de realităţile obiective. Ceva ce presupune în primul rând o mobilitate a gândirii în sensul adoptării şi aplicării în mod rapid a “necunoscutului”, prin muncă intelectuală individuală, în scopul conturării unei identităţi care poate transmite ideea de nou.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us