ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Creatorul posedat de ideea capodoperei sale

On Septembrie 20, 2014, in Leadership de Bază, by Neculai Fantanaru

Concepe o creaţie care să-şi tragă seva din fluxul primar al ideilor de bază care te călăuzesc, încât să pui stăpânire pe ceea ce te defineşte.

Eisenstein vorbeşte – deocamdată în generalităţi – despre bucuria de a avea la îndemână un scenariu foarte bun, îl cucereşte simplitatea lui şi declară că filmul său va fi unul despre copii şi adulţi, pentru adulţi şi copii. Cel ce cunoaşte însă antecedentele nu se poate lăsa amăgit de linearitatea acestui start.

Filmele sale, devenind construcţii complicate, cunosc totdeauna în desfăşurarea lor o arborescenţă crescută violent, dar organic din substanţa ideii iniţiale. Este parcă erupţia vegetală din Mexicul tropical, multitudinea luxuriantă a ideilor inundând întreaga arie a creaţiei, trăgându-se seva din fluxul primar al ideii de bază. Există totdeauna în creaţia lui Eisenstein această violenţă explozivă a inspiraţiei, care pune stăpânire pe tot, se amplifică în cascade, un gând cheamă alte zeci, într-o reacţie în lanţ aparent nestăvilită şi parcă universală, care însă se ordonează cu rigoare pe liniile directoare ale unei concepţii matematic precise ale unor preocupări perene şi riguros urmărite.

Cu atât mai ciudat fenomenul, dacă ştim – şi o ştim ! - că acest creator, posedat parcă exclusiv de ideea filmului, are totdeauna puterea – şi nevoia – să urmărească paralel şi alte idei, diferite: abstracţiuni teoretice sau pur şi simplu alte proiecte de film. *

Leadership: Te serveşti de liniaritatea unui start care se concentrează mai mult pe încercarea de a dezvolta aşa numita „autonomie profesională”?

Dacă încerci să îţi croieşti drum pe lângă concepţia ireproşabilă, conform căreia leadershipul posedă un anume fel de unitate, bazată nu doar pe cunoaştere, ci şi pe responsabilitatea de a fi tu însuţi în tot ce faci şi gândeşti, în orice moment al procesului de ascensiune, te vei lovi de o serie de întrebări şi temeri. Căci întotdeauna decizia de a construi o capodoperă de artă, pusă în slujba progresului, implică o anumită violenţă explozivă a inspiraţiei, care pune stăpânire pe tot ceea ce încerci să scoţi în evidenţă.

Şi tocmai datorită acestui aspect, verificat deseori în practică, putem vorbi despre leadership ca despre o nevoie de a modela arta prin încadrarea experimentală a ceea ce săvârşeşti, într-o nouă formă de percepere a ceea ce vrei să oferi. Dar mai ales a ceea este relevant în aplicarea gândirii. Ne distanţăm un pic de această ipoteză şi presupunem că arta este un fel de „restaurare” a omului, venind în întâmpinarea unei viziuni aparte, care arată devotamentul pentru ceea ce îl defineşte, punând stăpânire pe ceea ce pare iniţial explozie de bucurie şi viaţă.

Startul pe care îl dai în dezvoltarea leadershipului este asigurat de bucuria de a avea la îndemână un mod mai simplu şi mai consecvent de a construi noi repere de stil şi performanţă. Simplitatea este o adevărată explozie de bucurie. Dar acest start nu poate fi activat înainte de îndeplinirea condiţiei de bază: apărarea autonomiei profesionale împotriva mediocrităţii (pe care o poţi învinge doar cu valoarea incontestabilă a unei gândiri ştiinţifice).

Ideea care dă orientarea creaţiei este o emanaţie a inspiraţiei ce se manifestă sub forma impulsului care străbate distanţa de la abstracţiunile teoretice până la formele artistice de manifestare a simţămintelor de uimire faţă de tot ce-ai realizat.

Liderul este un creator, posedat parcă exclusiv de ideea creaţiei sale, având totdeauna puterea şi nevoia să urmărească paralel şi alte idei, diferite: abstracţiuni teoretice sau pur şi simplu alte proiecte de cercetare. Dacă lucrurile stau aşa, atunci se pune întrebarea: îl ajută arta să recepteze şi să înţeleagă modelele mai cuprinzătoare de adaptare profesională la noi cerinţe de transformare personală?

În general cred că da, dar nu în felul în care îl presupune actul creaţiei şi valorizarea personală. Există totdeauna în acest act o violenţă explozivă a inspiraţiei, care pune stăpânire pe tot, inclusiv pe ceea ce numim „artă”. În acest caz leadershipul devine o construcţie complicată, cunoscând totdeauna o anumită variaţie în configurarea structurii sale.

Leadershipul se axează pe încercarea de a-ţi dezvolta o gândire care depăşeşte limitele gândirii tradiţionale, prin actul creaţiei, prin forţa creaţiei ştiinţifice dusă până la obţinerea unui rezultat definitoriu pentru ceea ce devii.

Nevoia de a urmări paralel şi alte idei decât cele proprii denotă deschiderea către cunoaştere, o anumită o sofisticare a gusturilor pentru nou, o binevenită sete de expresie, o anumită doză de interes faţă de ceea ce gândesc ceilalţi. Nu poţi să amesteci două înţelesuri diferite fără să obţii un al treilea înţeles mult mai apropiat de inventarea unei arte a interpretării şi transformării.

Autonomia profesională este dată de însăşi puterea creaţiei de a exista şi de a produce efecte pe liniile directoare ale unei concepţii matematic precise ale unor preocupări perene şi riguros urmărite, precum cele artistice, ideatice, culturale.

Ceea ce te defineşte este viziunea unei creaţii bogate şi fundamentate în raport cu durata, acţiunile şi rezultatele proiectului tău de inovare?

Creatorul posedat de ideea capodoperei sale este liderul care pune în plan profesional ceva cu totul personal, având puterea de a se depăşi pe el însuşi, multiplicându-şi în mod creator sferele de cunoaştere.

Dacă vrei ca leadershipul să capete o valoare şi un înţeles mai extins, dacă vrei să pui stăpânire pe ceea ce te defineşte, atunci concepe o creaţie care să-şi tragă seva din fluxul primar al ideilor de bază care te călăuzesc. Aceste idei reprezintă saltul de la etapa extensivă la cea intensivă care impune schimbarea modelului de gândire şi a modului în care îţi exprimi viziunea.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us