ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Crima ascunsă în sfera eligibilului

On Februarie 13, 2013, in Leadership Q2-Sensitive, by Neculai Fantanaru

Conferă leadershipului tău un conţinut aparte, astfel încât să corespundă unei previziuni clare şi uşor de aplicat.

Creaţia mea se năştea aproape din vid, era plămădită din iluzii şi din erori, doar din nevoia de a da un impuls puternic dezvoltării mele. Rezultatul unui demers excesiv care însă sfida pe alocuri orice logică, orice raţionament. Fiind susţinută de certitudini resetabile, străbătută de un conţinut greu de accesat şi digerat de toţi acei simplicem plebem.

Semnalul unei exclusivităţi. Necesitatea generării unor noi percepţii, mai nuanţate, asigurarea unei evoluţii şi a resorturilor ei – bine focalizate în vederea prefigurării unui viitor sustenabil. Gânduri. Preferinţe. Fixaţii. Reguli proprii. Proiectate spre revelarea unor adevăruri ascunse, spre propagarea unor realităţi nebănuite şi absolute, spre edificarea unui orizont diferit - în folosul promovării unui alt gen de leadership.

Iar aceasta creaţie, amplă, acest integrator al autenticității, resortul voinţei mele de redefinire a unei perspective de schimbare accelerată, funcţiona ca un factor care condiţiona desfăşurarea unor fenomene derutante. Fenomene ascunse sub masca normalităţii ce tindeau să corupă şi cele mai nobile conştiinţe, creând pe alocuri un fel de destabilizare.

Nimeni şi nimic nu mă puteau împiedica să promit că această cercetare ştiinţifică, tânăra mea creaţie, va putea schimba lumea.

O finalizare care ridica multe semne de întrebare

Un copil se laudă că a fost martor la o crimă. Câteva ore mai târziu, copilul acesta moare. La prima vedere pare a fi doar o coincidenţă stranie, o ironie a sorţii, un caz izolat. Dar la fel de bine, unele minţi ar crede că este vorba de o intervenţie demonică, o conspiraţie a răului. Un ghinion teribil, un joc al hazardului, un fenomen natural? O exagerare, o realitate evidentă care scapă controlului nostru?

Şi mai sunt o mulţime de alte variante posibile pe care le putem atribui incidentului.

“Acum nu mai e aşa de uşor de stabilit ce este adevărat şi ce nu!”, ar remarca cu regret până şi detectivul Hercule Poirot, frecându-şi mustaţa.

La fel şi întreaga mea creaţie. Ca o săgeată, părea să fie străbătută de la un capăt la celălalt de un amestec de înţeles şi neînţeles - gânduri absurde, dar puteau să fie şi geniale. Punând la grea încercare răbdarea, puterea de înţelegere chiar şi a minţilor cele mai luminate.

Aceste minţi asistau practic la un fenomen de globalizare a unor anumite elemente sensibile de cunoaştere, la o inovaţie de care te puteai îndoi, la un “construct artistic” cu multe semne de întrebare. Foarte puţini îşi puteau da seama de adevărata semnificaţie pe care o reflecta conţinutul creaţiei mele.

Căci da, era o “crimă”, o ofensă adusă esteticii şi rafinamentului, prin faptul că atribuisem creaţiei mele un sens prea complex şi prea subtil. Îi conferisem o coloratură pură, care se îmbogăţea, se combina alchimic cu structura mea proprie, cu conştiinţa şi valorile pe care le promovam, le susţineam, le puneam în aplicare în acţiunile mele. Exclusiv după capul propriu, liber, dar într-un mod foarte rebel şi destul de condensat.

Ca un condensator conectat la o sursă de curent continuu, orizontul propriei mele cunoaşteri era conectat la borna pozitivă a unei creaţii a cărei rezultantă permitea confirmarea unei previziuni, dintr-o mulţime de alte posibilităţi.

Leadership: Care este natura „crimei” tale?

Leadershipul tău este străbătut de la un capăt la celălalt de un amestec de înţeles şi neînţeles? Este el un integrator al autenticităţii? Este o finalizare care ridică multe semne de întrebare? Este el susţinut de certitudini resetabile, străbătut de un conţinut greu de accesat şi digerat?

Un leadership perfect apare celor din jur ca o autentică revelaţie - în ordinea imediatului şi a complexităţii, ca unitate ce se distinge de toate celelalte, ca mod de exprimare şi deschidere la nou, de afirmare a individualităţii tale. Un astfel de “integrator al autenticităţii” devine, în mod firesc, un cod transmisibil - menit să atragă cât mai mulţi susţinători, un test continuu de verificare a funcţionalităţii şi a gradului tău de raportare la cerinţele şi exigenţele lor, ajutându-te să clarifici “reprezentările” esenţei cunoaşterii tale.

Aceste reprezentări ale propriei tale scheme de valori şi convingeri, ample procese de diferenţiere sau de mediere între concept şi percepţie, vin în ajutorul tău pentru a-ţi face mai vizibilă evoluţia creaţiei tale. Spre o fixare perfectă a cunoaşterii tale în “betonul” capacităţii de înţelegere a susţinătorilor tăi. Prin urmare, este necesară o monitorizare a capacităţii lor de înţelegere, şi în acelaşi timp trebuie să dai un impuls de reglare capacităţii tale de relaţionare, de comunicare, de transmitere a ceea ce putem denumi „cunoştinţe adezive”.

Principiile expuse în creaţia ta corespund modelului de dezvoltare acceptat de susţinătorii tăi?

Privite ca trepte ale unei piramide pe care poţi urca numai în conformitate cu anumite reguli (elaborarea cât mai clară conceptelor de leadership, organizate într-o expunere logică şi coerentă, cât mai convingătoare şi potrivite cu mesajul pe care îl transmiţi), aceste reprezentări trebuie să-ţi garanteze valoarea, un tip de pondere, o anumită greutate, asigurându-ţi undă verde către zona de interes, de competenţă şi de formare a susţinătorilor tăi.

Grecii aveau pentru artă un termen care poate părea ciudat: tehné, însemnând meşteşug. Pentru ca leadershipul încorporat în “creaţia” ta să poată înfrunta orice critică, orice scut, orice oprelişti de natură intelectuală, ideologică, educativ-informativă, este necesar ca mesajele, noţiunile, principiile pe care le transmiţi să corespundă modelului de dezvoltare acceptat de ei.

Acest mecanism de monitorizare şi evaluare a modului în care îţi faci cunoscută creaţia, este bazat pe raporturi de tip “Tu - Ei” inedite?

Crima ascunsă în sfera eligibilului scoate în evidenţă riscul la care îţi expui leadershipul în timpul activării şi promovării lui la scară largă, în rândul susţinătorilor tăi - dar şi a publicului larg.

Ideea “crimei” rezolvă una din problemele pe care esteticienii în materie de leadership le supun adesea atenţiei. Crima de care te poţi face vinovat în tot acest proces de promovare a leadershipului este “absolutizarea imanenţei”, dacă o pot numi aşa, prin intermediul concepţiilor, adevărurilor, semnificaţiilor, revelaţiilor care, deloc surprinzător în acest malaxor al consumului de cunoaştere şi al competitivităţii, nu-şi poate face lăcaş în mintea şi în sufletul celor din jur.

Săvârşeşti o crimă de natură culturală, ideologică, intelectuală? Este uşor de stabilit ce este adevărat şi ce nu în leadershipul pe care îl promovezi?

Fii întotdeauna receptiv la capacitatea celorlalţi de asimilare a cunoaşterii tale. Luptă pentru promovarea leadershipului tău, dar execută trageri numai cu arme convingătoare, specifice nivelului lor de înţelegere.

Conferă leadershipului tău un conţinut aparte, astfel încât să corespundă unei viziuni clare şi uşor de aplicat.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us