ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Cum se obţine succesul

On Februarie 13, 2009, in Leadership Impact, by Neculai Fantanaru

Menţine o constantă loialitate faţă de rădăcinile tale cele mai adânci, pentru ca leadershipul tău să capete o valabilitate extinsă.

Celebrul conducător Ginghis Han a crescut într-o lume ostilă; în copilărie a asistat la uciderea tatălui său, a stat în captivitate mai bine de cinci ani, s-a confruntat cu ameninţarea foametei şi a bolilor, soţia sa, pe care o iubea nespus de mult a fost răpită. A fost singur pe drumuri străine mulţi ani.

Dar toate aceste greutăţi nu l-au dărâmat nici fizic nici psihic, ci i-au călit caracterul. Ginghis Han a pus bazele unei naţiuni mongole unite, a introdus ţinerea de scripte, a încurajat învăţătura şi a inventat schimbul de informaţii secrete, inedit la acea dată.

Leadership: Cât de strâns legat eşti de rădăcinile tale spirituale încât să poţi realiza o schimbare la nivel global printr-un act de voinţă liberă?

Leadershipul lui Ginghis Han cutremură prin caracterul lui realist, foarte dur. Felul cum el vedea lumea a găsit un atât de imens răsunet în acea perioadă tulbure, tocmai fiindcă stările sale sufleteşti, pe care a reuşit să şi le controleze cu stricteţe, împreună cu viziunea lui largă şi îndrăzneaţă, au avut o anumită obiectivitate. Leadershipul său a căpătat astfel o valabilitate extinsă, strâns legată de rădăcinile sale spirituale, întreţinută de convingerile sale puternice.

Practic el a făcut o călătorie spre o realitate alternativă de cea care i-a fost impusă de condiţiile vremii. O călătorie spre propria lui fiinţă, spre propria lui dezvoltare spirituală, dând astfel tonul unei realităţi personale persistente care a reprezentat tocmai miza destinului său. Rugile sale de om predestinat unei dominații absolute erau adresate unui Dumnezeu care nu încetează să trezească, să purifice, să transfigureze o lume de mult apusă. Care judecă, dar şi consumă contrariile cu unitatea Lui transcendentă.

Atitudinea lui curajoasă în faţa unei realităţi dureroase care îi depăşea oarecum puterea de înţelegere, punându-i la zid capacităţile de acceptare a unui destin improbabil - i-a solicitat interesul pentru scopurile sale şi pentru modalitatea în care le putea atinge, menţinându-i o constantă loialitate faţă de rădăcinile sale cele mai adânci, faţă de orizontul în care el însuşi s-a aşezat pentru a-şi construi şi întări propria lui „ontologie”.

Leadership: Tu accepţi să rămâi captiv într-o realitate ostilă, fără să te ridici la înălţimea pe care Dumnezeu a pregătit-o şi a hotărât-o pentru toţi cei care îşi propun să recreeze o întreagă lume?

Pune-te pentru o clipă în ipostaza unei regine de termite care zace în celula regală a muşuroiului. Eşti captiv în propria existenţă, incapabil să-ţi mişti voinţa, fiind ţintuit sub propria greutate spirituală. Nu vei putea niciodată să evadezi din această cavernă, să reuşeşti să te târăşti afară prin pasajele înguste de piatră şi prin tunele decât dacă accepţi să-ţi schimbi convingerile, dacă îţi depăşeşti dimensiunea Ego-ului pe care l-ai creat în subconştient.

Salvarea lui Ginghis Han a însemnat o despărţire de realitatea ostilă care îl înconjura şi-l ţinea prizonier în conştiinţa neputinţei. A fost o dovadă de progres şi eficienţă, de deschidere faţă de un alt plan spiritual, printr-o apropiere mai strânsă de propriile trăiri sufleteşti, de acele elemente ale unei realităţi benefice care îi conferea leadershipului său strălucire, profunzime şi creştere.

Cel mai cunoscut citat aparţinând lui Ginghis Han sună în felul următor: "Eu sunt pedeapsa lui Dumnezeu pentru voi. Dacă nu aţi fi comis păcate atât de mari, Dumnezeu nu ar fi trimis o asemenea pedeapsă asupra voastră."

Accepţi să rămâi prizonier într-o lume întunecată şi neplăcută, în care opţiunile personale lipsesc? Sau încerci să găseşti codul de intrare într-o realitate paralelă – benefică ţie? Poţi să faci saltul spre o nouă etapă de dezvoltare, spre o nouă viziune, dinamică, activă, transformatoare?

Singurul sistem de ghidare al minții în direcția țelurilor cele mai importante are ca element declanşator eliberarea de suferinţă, o eliberare totală care vine odată cu trăirea experienţei a ceea ce Eşti cu Adevărat dincolo de limita resemnării și asumării fatalității.

Abilitatea de a conduce nu se dezvoltă peste noapte, ci în timp. Vremurile grele în care a trăit şi toate suferinţele îndurate au avut rolul de a-l întări în credinţă pe Ginghis Han, l-au călit, l-au cizelat şi l-au pregătit pentru ceea ce urma să înfăptuiască. Timpul şi obstacolele pe care le-a întâmpinat i-au dezvăluit talentele ascunse, oferindu-i un scop în viaţă. Şi a meritat. Ginghis Han a devenit un mare conducător, probabil cel mai mare cuceritor din toate timpurile, chiar mai mare decât Alexandru cel Mare din punct de vedere al teritoriilor cucerite.

Unii oameni au, ca şi plantele, însuşiri ascunse pe care de multe ori numai împrejurările grele le scot la iveală. Succesul în conducere nu se poate obţine decât cu răbdare şi nădejde. Poate de aceea foarte mulţi oameni nu ajung în posturi înalte de conducere, pentru că se grăbesc să urce în vârful piramidei fără să fie îndeajuns de căliţi din punct de vedere profesional pentru a face faţă provocărilor şi problemelor.

Nu-ţi vei putea duce la capăt misiunea dacă nu eşti răbdător, dacă nu dai timp caracterului tău să se formeze. Răsplata va fi fără margini doar dacă vei fi suficient de bine pregătit moral şi spiritual şi îndeajuns de îndrăzneţ pentru a face pasul spre măreţie.

Menţine o constantă loialitate faţă de rădăcinile tale cele mai adânci, pentru ca leadershipul tău să capete o valabilitate extinsă.

Realitatea pe care trebuie să ţi-o asumi este că singura modalitate de a te desprinde din strânsoarea neputinţei de a răzbi într-o lume rece şi vitregă este să-ţi găseşti un motiv bun pentru a-ţi alimenta şi mai mult înverşunarea în credinţa ta.

Cum se obţine succesul? Prin sacrificiul de a te pierde înainte de a te regăsi. Mai întâi te vei încurca prin iţele neîncrederii, abandonului, resemnării, apoi îţi vei găsi un motiv raţional să te schimbi prin stimularea unei realităţi totale de acţiune.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us