ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Cum vă place

On Aprilie 11, 2016, in Leadership V8, by Neculai Fantanaru

Anunţă ceva nou, dar nu-ţi lua sarcina de a-l şi spune.

Nimeni nu caută să exprime ceva care poate la fel de bine să însemne altceva, chiar dacă prin relaţia sa cu ştiinţa, aderând la un alt model de gândire, ar putea foarte uşor să-l conceapă în afara graniţelor acceptabilului. Straniu, asta te pune pe gânduri. Înseamnă o rupere constantă de reperul finit "stay where you are" şi integrarea într-o constantă de transformare, greu de acceptat, numită "găseşte înainte de a căuta".

Voiam să-mi fac o idee vagă despre ceva anume, înainte de a-l cuprinde, într-un soi de proces de reinventare a unui spaţiu marginalizat. De parcă aş fi fost încuiat într-o cameră din care puteam să evadez doar după un anumit timp, în general o oră, timp în care trebuia să încerc să-mi reiau cursul normal al vieţii.

Faptul acesta ciudat, oarecum amestecat, învălmăşit cu gândul asupra situaţiei atipice în care mă aflam, îmi oferea aproape un motiv temeinic de a lua în considerare, în mod serios, opţiunea de a mă retrage unde eram înainte. Într-o pură coincidenţă cu un interval de incertitudine care anunţa ceva nou.

Cuvintele ducelui de Richelieu adresate marchizului de Chauvelin rămân și acum întipărite în memoria mea: "Am anunţat ceva nou, e adevărat. Dar nu-mi iau sarcina de a-l şi spune."

Este şi aici un fel de măiestrie, fiind în acord cu existenţa unei logici care încearcă să prindă sensul unui orizont neaşteptat, o logică care este nu atât a raţiunii, cât a sentimentului, a fanteziei, a inducerii curiozităţii, într-o lume a jocului de-a „Cum vă place”.

Prilejul de a controla cursul acestui joc îndoielnic, culminând prin însăşi explicarea lui alături de o formă aparte de receptivitate, întrea atâtea criterii străine de logică, interpretate după felul în care cunoaşterea se raporta la mine, mi se oferea ori de câte ori încercam să descopăr un aspect nou al personalităţii mele.

Leadership: Ceea ce oamenilor li se pare că tu le oferi, este de fapt ceea ce ei înşişi trebuie să descopere?

Întotdeauna omul care își pune la încercare capacitatea de a exprima ceva abstract, recurge la un anumit grad de exagerare. Evoluţia lui se produce în momentul când realizează că el însuși determină totul, sub presiunea internă a genialităţii de a contribui la schiţarea decorului a ceva greu de aflat, dar al cărui referinţă pătrunde adânc în conştiinţa celorlalţi ca fiind o caracteristică a noului. Şi, totodată, o caracteristică a propriei lor naturi.

Pentru ca oamenii să acorde interes contextului extins al „noului”, ei trebuie să-şi facă o idee vagă despre ceva anume, înainte de a-l cuprinde. Ceea ce lor li se pare că tu le oferi, este de fapt ceea ce ei înşişi trebuie să descopere. Acesta este principiul ce stă la baza artei scriitoriceşti şi a persuasiunii, constituind expresia unui proces de extindere a ceea ce percep oamenii odată cu intrarea într-o lume a jocului de-a „Cum vă place”.

Şocul experienței „noului” rămâne unul hotărâtor, constând într-o amânare sau chiar anulare a judecăţii. Fără un răspuns clar, fără un mesaj ușor de înțeles, omul se pierde în spaţiile vagi ale unor utopii de alternanţă, insondabilul devenind pentru el o realitate ascunsă. Efectul este unul reușit, neaşteptat de puternic, deoarece se instalează senzația de a afla mai multe.

Cel care mânuieşte arta scriitoricească şi arta persuasiunii se ghidează deseori după următorul principiu: „Anunţă ceva nou, dar nu-ţi lua sarcina de a-l şi spune !”

Cu alte cuvinte, lasă-i pe oameni să fie cu adevărat campioni, să descopere ce li se potriveşte, să pătrundă esenţa spuselor tale în funcţie de natura lor. Campionii se ghidează în viaţă după următorii termeni: Vreau ! Știu ! Pot !

Leadership: Imaginea ineditului pe care îl plasezi în centrul atenţiei, devine partea care îi întregeşte pe oameni?

Un scriitor bun este un practicant nemaipomenit al persuasiunii, străduindu-se să te convingă tot timpul de adevărurile și autenticitatea ideilor sale. El știe cum gândește fiecare cititor al său: „Ceva lipsește din această ecuație, dar ca să aflu trebuie musai să mă încadrez în ea.”

Un scriitor va încerca mai întâi să sporească percepţia lipsei tale de control, prin introducerea efectului de aglomerare de elemente care să-ţi consume sau să-ți îngrădească spaţiul de înțelegere. Pentru ca tu - cititorul - să intri mai adânc în subiect, în miezul lucrurilor, și să te străduieşti să descoperi un sens care să te anime şi care să te facă să alegi ceva de folos, în concordanţă cu logica interioară a desfăşurării tale în joc.

Prin apelul la ceea ce nu se cunoaşte, sau nu este foarte clar exprimat, se generează în oameni impulsul de revoltă împotriva propriilor reguli. Măsura și imaginea ineditului care trebuie înfruntat devenind „partea care îi întregeşte”.

Cum vă place indică reperele unei perspective de definire a ineditului, în lipsa unor concepte integratoare în contextul căruia a fost plasat.

Succesul tău ca scriitor și ca lider depinde de felul cum oamenii gestionează mesajele pe care le primesc în virtutea unei logici inanalizabile și în limitele pe care le impune experiența introducerii noului - ceva care uneori lasă să se vadă puţin, dar din care se extrage mult mai mult.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us