ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Cuvinte semnificative spuse din perspectiva unei frunze (I)

On Februarie 25, 2021, in Leadership +50% Extra, by Neculai Fantanaru

Încearcă să dai sens unei experienţe de viaţa plină de învăţăminte, înainte de a-ţi extinde perspectivele existenţei spre folosul unei înţelegeri mai exacte a evoluţiei tale.

Întotdeauna când mă plimb prin oraş, mai ales noaptea, deci atunci când este mai liniştit oraşul, observ lucrurile cele mai interesante care se petrec sub privirea ochiului, într-o analiză a tendinței de întrepătrundere a umbrelor şi tainelor de nepătruns. Însăşi liniştea este interesantă, mai puţin atunci când lucrurile ies în evidenţă, ci mai curând atunci când noaptea îşi recunoaşte vina de a fi sfetnic bun în faţa gloriei unui clar de lună.

Şi iată de ce spun asta, fiindcă dacă n-aş spune-o ar însemna să păstrez pentru mine gândul cu care noaptea îşi îmbracă întunecimile, cu dinamica inerentă a unui pendul care oscilează între înainte şi înapoi, între ceva care se petrece chiar sub ochii mai şi ceva care se învârte continuu în viaţa mea, dar trece mereu neobservat în liniştea unui clar de lună.

Şi uite aşa, în timp ce mergeam, o frunză s-a aşezat înaintea picioarelor mele, profitând de un moment de când mintea-mi stătea să explodeze, când gândurile-mi alergau ca nebunele în toate direcțiile. Nu ştiu ce vânt a pus-o acolo, căci nu era niciun copac prin apropierea mea imediată. Şi ea s-a oprit acolo, ca şi când ar fi fost atrasă de un magnet mai puternic ca pământul, fiindcă nu s-a mişcat nici după ce am lovit-o cu piciorul. Stătea ţeapănă acolo, ca un cui, aşa că n-am insistat s-o mişc din locul ei.

Pesemne, aşa este şi cu oamenii. Unii apar în viaţa ta fără să te aştepţi la prezenţa lor, sunt aşa de mici şi neînsemnaţi, dar ei stau acolo ca nişte frunze cărora nu ştii cum să le răspunzi, nici măcar nu ştii cum să le abordezi. Dar vezi bine că frunzele astea sunt mult depăşite de vreme, şi-au păstrat un pic din culoarea aia tomnatică care anunţă posibilitatea dezintegrării lor odată cu răcirea vremii.

Leadership: Tendinţa personalităţii tale este de a atribui valoare de cunoaştere unor clipe întâlnite aleator, cu ajutorul cărora ai fi de acord să fuzionezi în calitate de „altă persoană” ?

Da, toţi suntem oameni, şi la un moment dat fiecare din noi suntem ca nişte frunze în viaţa altora. Dar oricât de frunze am fi noi pentru alţii, şi oricât de frunze ar fi alţii pentru noi, să nu uităm nicio clipă că orice frunză, chiar şi una complet uscată, se poate transforma într-o unealtă de înțelegere a propriilor experienţe şi trăiri.

Încă ceva. Ceea ce simţi că te reprezintă cu adevărat este uneori ceea ce simţi că ai lovit cu piciorul, dar nu s-a mişcat din loc. Iar ceea ce simţi că te apasă şi te domină într-un mod greu de descris în cuvinte, poate fi momentul când îţi dai seama că ceva mic şi neînsemnat a fost mult mai stabil şi mai dur ca tine.

Iar eu n-am avut de ales, m-am simţit complet altcineva, asemănându-mă probabil cu un uriaş legat la ochi care se împiedică de propria-i putere în drumul spre căutarea răspunsurilor la întrebarea: „Ce sunt și de ce fac ceea ce fac ?”

Leadership: Poţi să aduci o îmbunătăţire semnificativă a percepţiei de sine ca rezultat al gestionării unui moment de maximă luciditate, atunci când îţi dai seama că ai devenit un om al altor lumi?

Aşadar, să reflectăm la fiecare detaliu pe care viaţa ni-l aşterne în cale, ca să ne descoperim mai înţelegători cu noi înşine. De aceea, îl înţeleg prea bine pe scriitorul Mesa Selimovic atunci când a scris în romanul „Dervişul şi moartea” următoarele:

„Uşor. Este timp pentru toate, mi l-am dat mie însumi, iar pe firul judecăţii vor fi înfăţişări şi mărturii, n-am să le ocolesc, şi voi putea la urmă să-mi rostesc singur osânda, căci numai despre mine este vorba şi despre nimeni altul, numai despre mine. Deodată lumea a ajuns o taină pentru mine, şi eu pentru lume. Ne-am aşezat faţă în faţă şi ne-am privim cu uimire, nu ne mai cunoaştem, nu ne mai înţelegeam.”

Chiar şi lumea scriitorilor, la fel ca lumea artiştilor, la fel ca lumea oamenilor de rând, este uneori concentrată în universul unei frunze ce face parte din categoria picturilor cu peisaje care te lasă fără cuvinte, făcându-te să te minunezi de cât de multe gânduri trebuie să investeşti într-un singur moment (dat de o imagine tratată amplu, figural) doar ca să-ţi înţelegi mai bine firea, reacţiile, nivelul fizic, mental, emoţional şi sufletesc.

Iar dacă într-un singur moment de maximă luciditate eu însumi am devenit un om al altor lumi, mai întâi pe plan artistic, apoi pe plan de poveste, în cele din urmă pe plan de trăire (prin contemplarea sensibilului şi a concretului), se datorează faptului că în mine stă acea putere pe care nimeni altcineva nu o are: puterea de a recunoaşte o lecţie a vieţii atunci când o experimentez în mod simultan pe mai multe planuri ale fiinţei mele. În primul rând pe plan sufletesc şi în planul conştiinţei.

Evoluţia ta în cadrul leadershipui depinde de felul cum getionezi momentele care te surprind şi te îndeamnă să-ţi schimbi percepţia de sine.

Percepţia de sine cea mai puternică este rezultatul atitudinii şi mentalităţii tale ce se manifestă în comportamentele şi acţiunile distincte care depind de un eveniment întâmplător constituit într-o lecţie de viaţă din care ieşi mai înţelept.

Cuvintele semnificative spuse din perspectiva unei frunze redau de fapt acele stări sufleteşti fugitive sau impresii legate între ele prin relaţii dominante între om şi natură, cu specificaţia că orice lucru minor îţi iese în cale se manifestă de fapt pentru a te determina să fii mai concentrat şi mai conştient de lucrurile frumoase care te înconjoară, de timpul prezent.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Cuvinte semnificative spuse din perspectiva unei frunze (I)
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate