ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Dar tabloul, cât ar costa?

On Februarie 20, 2014, in Leadership Pro, by Neculai Fantanaru

Descoperă ceea ce se potriveşte cu adevărat propriei tale personalităţi, printr-o raportare la elementele componente ale realităţi asupra căreia te focalizezi.

„Dar tabloul, cât ar costa? M-am întrebat. Să presupunem că aş fi cumpărat acel tablou? Eşti nebun, mi-am zis. Doar nu mori după tablouri în general. Era destul de adevărat. Dar voiam acel tablou. Mi-ar fi plăcut să fie al meu. Mi-ar fi plăcut să pot să-l atârn pe un perete, să stau şi să-l admir cât aş fi vrut, ştiind că îl posed. În întregime.

Eu ! Cumpărând tablouri. Părea ceva nebunesc. M-am uitat la tabloul acela din nou. Şi din nou. Şi din nou. Era diferit faţă de celelalte. Dorinţa de a avea acel tablou nu se justifica şi oricum nu-mi permiteam, pesemne, preţul. Eram, totuşi, în bani în perioada respectivă. Era scump, dar merita.” *

Leadership: Eşti deschis în privinţa explorării unei noi zone de identificare a ceea ce contează cu adevărat pentru reconfigurarea ta în relaţia dintre ceea ce îţi justifică nevoia de a încerca ceva diferit şi disponibilitatea ta de a învesti în ceva costisitor?

Cea mai bună cale de a înţelege leadershipul, printr-o raportare la elementele componente ale mediul extern care acţionează indirect asupra întregii tale fiinţe, este de a-ţi focaliza atenţia asupra a ceva anume care prezintă interes pentru formarea ta ca om. Sau, mai bine zis, de a selecta informaţiile relevante pentru conţinutul propriei tale interiorităţi, care să sporească acea satisfacţie de a te simţi împlinit fiindcă ai reuşit să pui accent pe un lucru cu care te poţi mândri atât personal, cât poate şi în faţa celorlalţi.

Să ajuţi leadershipul să se dezvolte din punct de vedere al capacităţii de utiliza concomitent multiple surse de interes, de inspiraţie şi de motivaţie, care să cuprindă inclusiv estimarea proprie a posibilităţilor de ascensiune spre un alt nivel de abordare a lucrurilor, este o cerinţă fundamentală pentru a deveni mai deschis în privinţa experienţelor noi de autocunoaştere. De explorare a perimetrelor existenţiale şi profesionale, dotate cu noi resurse de automodelare a personalităţii.

Între nevoia de a încerca ceva diferit şi disponibilitatea de a înveşti în ceva costisitor există un raport de continuitate de la întreg la parte, contribuind la crearea unui personaj de accentuată complexitate.

Mai întâi eşti un om a cărui valoare personală este exprimată prin raportare la un produs, prin comparaţie cu un preţ care continua să crească. Apoi, eşti un om a cărui existenţă se confundă cu arta, prin recunoştinţa faţă de profunzimea unei creaţii, faţă de nevoia imperativă de schimbare a perspectivei, dar şi faţă de aspiraţia către stabilitatea formei, chiar şi cu preţul sacrificării farmecului particular al lumii.

Leadership: Îţi manifeşti recunoştinţa faţă de ceea ce ne vine dintr-o anumită direcţie, apreciind valoarea unui unicat care nu îşi propune să ajungă în producţia de serie?

Tabloul reprezintă un lucru de valoare de care nu te poţi dispensa, numai în cazul în care el însuşi reflectă valoarea unei experienţe creatoare, pe deplin grăitoare atât prin mesaj cât mai ales prin părţile ei de lumină. Este posibil să nu recunoaştem imediat valoarea unei asemenea experienţe, ci doar atunci când privim în urmă şi retrăim amintirile pe care ni le-a lăsat.

Valoarea unei experienţe creatoare se maximizează doar dacă în mintea celor pe care vrem să-i influenţăm se creează o anumită fidelizare faţă de un brand, o dependenţă de lucrul bine făcut, exprimate prin următoarea formulare: „Mi-a plăcut chestia asta şi o recomand tututor".

Însăşi faptul de a te axa pe lucrurile care te poziţionează într-o lumină favorabilă în faţa autorităţii tale personale, sporind-o prin plăcerea de a savura o experienţă inedită, de tipul “îmi pot permite o mică desfătare” este o provocare care îţi pune la încercare capacitatea de a te apropia de ceea ce îţi lipseşte, de ceea ce te interesează cu adevărat. Şi care poate să devină o parte din tine. O pasiune. O temelie solidă pentru formarea unui caracter stabil şi permanent “în viaţă“, care asigură o mai uşoară gestionare a resurselor leadershipului.

Motivaţiile tale ascunse te vor pune în faţa unui tablou cu multe încurcături. Vei începe să explorezi o nouă latură a designului tău interior, dublând anumite impulsuri interioare, anumite plăceri sau nevoi, cu decizii care să susţină solidaritatea faţă de propriile tale convingeri şi valori.

Dacă nu vrei să te trezeşti în situaţia de a fi prins în mijlocul unei degringolade de ordin valoric la nivelul personalităţii, va trebui să le deznozi şi să le clarifici, înainte de a intra în “turbulenţele” de ordin material pe care leadershipul le produce deseori.

Leadershipul este tabloul acela la care te uiţi din nou şi din nou. Şi din nou. E diferit faţă de celelalte. Chiar dacă dorinţa de a avea acest tablou nu se justifică, trebuie să-ţi permiţi preţul de a-l recomanda celorlaţi ca pe un însoţitor perfect al meseriei de artist, ca pe un reper de neevitat în crearea imaginii personale şi un excelent instrument de lucru pentru aprofundarea conținuturilor de gândire şi de natură emoţională pe care tebuie să le parcurgă ceilalţi.

Dar tabloul, cât ar costa? aduce în prim plan acea nevoie imperioasă de autoevaluare permanentă a inventarului tău de piese şi accesorii ce adună laolaltă o mare varietate de configuraţii propriei tale fiinţe. Aceste configuraţi pot avea un grad de dezordine mai ridicat, cuprinse între plăcerea de a gândi şi gândirea plăcerii.

Iar aceste configuraţii au ca rol conştientizarea valorilor personale, găsind în tine noi resurse de stimulare a interesului pentru alcătuirea unui nou tip de personalitate – care se acceptă pe sine, se înţelege pe sine şi se autodepăşeşte prin puterea de a-şi întreţine corespunzător nevoile şi dorinţele.* Notă: Agatha Christie - Endless Night

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us