ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Delicate

On Octombrie 15, 2019, in Leadership S4-Quartz, by Neculai Fantanaru

Un artist grandios ţinteşte spre realizarea unei viziuni ce se îmbină permanent cu inteligenţa unei filosofii derivate din propria-i gândire despre tot ceea ce-l înconjoară.

Cunosc bine trandafirii, în divina lor splendoare, delicate like peace, cum se clătină înaintea celor buni şi celor răi, înaintea ochilor care privesc dincolo de prezentul evenimentelor pe care încerc, cu migală şi inspiraţie, să le transform în revelaţia unei trăiri tainice. Un amestec grandios de real şi imaginabil, de melancolie şi voluptate. Fiecare trandafir mă înnobiliază ca rezultat final al unei creaţii divine, ca o uma obra artística em miniatura, o piesă de puzzle ce-mi întregeşte personalitatea într-o ipostază a seducţiei alterităţii, sofisticate şi neconsumate.

Când pregătesc trandafirii pentru pictură mă simt ca şi când aş fi prezent într-o altă geografie culturală, într-o lume care mă face să trăiesc cu altă identitate, în alt mediu. Într-un loc unde artiştii cei mai de seamă, aleşi dinainte de pronia cerească, îşi ordonează plastic trăirile cu un caracter ocult, prin prisma unui ochi sensibil şi matur, delicate like words, format să găsească, pe cât posibil, un corespondent în spaţiul realităţii subiective.

Cea mai preţioasă lucrare a unui artist e un soi de vizualizare a unei imagini din altă viaţă, din altă realitate. Poate de aceea am încredere în ceea ce văd atunci când simt prezenţa plină de graţie a trandafirului, parfumul lui dulce, romantic, atât de rar, delicate like snow, irezistibil ca un vals al trăirilor intense, neinfluenţate de circumstanţele aglomerărilor urbane, fără ca efemeritatea existenței umane, plină de sacrificiu și suferință, să ajungă până la mine.

Locul lui rămâne destinat amintirii unui personaj de o complexitate atât de mare, plin de simboluri şi enigme, un artiste d'improvisation, încât, decriptându-l, poate da impresia că e vorba de o persoană diferită.

Leadership: Imboldul de a-ţi înţelege mai bine individualitatea te face să sondezi profunzimile reacţiei tale emoţionale în faţa senzaţiei de frumos, căutând indicii pentru a sugera că unicul sens al artei este de a trăi o confesiune plină de nauraleţe şi sensibilitate?

Tradafirul reprezintă un indiciu al conştientizării autonomiei expresive a mijloacelor de limbaj vizual, tratat prin conceptul de conoscenza divina sau prin conceptul de „libertate de gândire şi exprimare”, reperabil în toate activitățile cu caracter plastic. Apoi, el este o prelungire a năzuințelor mele, a frumuseții sufletului şi a gândului bun ce mă însoţeşte permanent în călătoria spre atingerea unui ideal al vieţii pasionale, transformat într-o filosofie a expresiei artistice desăvârșite.

Miranda Grey, personajul din opera lui John Fowles, împărtăşea aceleaşi trăiri profunde ca mine, tot atât de intense ca ale unui trandafir, crescând şansele unei poveşti de viaţă autentice atunci când mărturisea, delicate like breeze:

„Probabil că mi-am dorit întotdeauna să cred în aceste lucruri. De fapt, credeam oarecum vag în ele chiar înainte de a-l întâlni. Dar el m-a făcut să cred efectiv în ele. Gândul la el mă face să mă simt vinovată când încalc aceste reguli. Iar dacă m-a determinat să le cred, asta înseamnă că el este cel care a creat cea mai mare parte din noul din mine.

Ca un desen. Nu poţi da mişcare unei linii peste care tot revii cu linioare mici. Linia constă în însăşi îndrăzneala cu care e trasă, străpungerea ei fiind posibilă doar prin vibraţiile unei sensibilităţi artistice, poetice, senzuale.”

Leadership: Cum gestionezi opera de scrutare a unei identităţii coerente, a Unului din multiplul conştiinţei de sine, gândită solidar cu sensul unei constante de tip „model de referinţă”?

Imaginea trandafirului face parte din memoria tuturor oamenilor, întruchipând la scară mică măreţia nesfârşită a Creatorului, crezând în acea doină a sufletelor pe care poveştile o numesc iubire pură, delicately planned, într-un anumit sens făcându-se mai bine cunoscut după felul cum se exprimă: prin acea tăcere profundă din care pot ţâşni semnificaţii mai puţin poluate de situaţii pasagere şi de susceptibilităţi rănite ale epocii.

Nu-ţi poţi imagina o tăcere atât de rară, so delicately breathe, decât printr-o reacţie de adoraţie în faţa spectacolului naturii, nu prin intelectualizare, ci prin liricizare, devorându-i semnificaţia cu ochii măriţi de uimire în faţa puterii depline pe care un artist o are asupra vorbelor cele mai alese.

Mă hotărăsc să-l schiţez pe pânza de pictură, un sentiment care nu este deloc confortabil, fiindcă mă simt prins într-un spaţiu al erotismului pur, a delicate advance, ca şi când aş atinge trupul dezbrăcat al unei femei ce te cuprinde cu mâinile blânde după gât, îți face cald în piept şi te priveşte cu acea însufleţire a creaţiunii: arta de a nu fi un om comun, ci unul extraordinar. Delicate like a touch, îi simt toate nuanţele de sentiment, toate subtilităţile şi profunzimile, ca pe nişte vorbe frumoase, şoptite la ureche artistului pur, iubit cu cea mai lungă poezie de dor, printr-o experienţă dedicată pasiunii şi valorilor care se păstrează în timp.

Astfel mă deschid în faţa noii realităţi, plină de săruturi pasionale şi atingeri fine: ca o petală de vis extrasă dintr-un fragment dintr-o mie şi una de nopţi, legănându-se în dans de fluture pe aripile unei nevoi esenţiale de a aparţine unei singure identităţi cu aspect tineresc, senzuale şi romantice, de a avea conştiinţa rădăcinilor sale.

Iubirea este actul de sacrificiu în creaţie, arta de a aparţine în totalitate unei singure persoane pe care trandafirul o acceptă ca pe un egal, ca pe un Dumnezeu sau măcar ca o parte a Lui.

Leadership: Manifeşti dăruire în atingerea unui ideal al vieţii pasionale, de transmitere a unor trăiri însuflețitoare, prin asociere cu ipostaza superioară a unei fiinţe posedată de imaginea estetică şi deschisă către o lume a misterului?

Vladimir Nabokov îmi citea gândurile, îmi intuia tentaţia plină de bun gust, cea care îţi promite o experienţă de vis pe care ţi-o doreşti cu ardoare, atunci când scria despre Lolita, prin comparaţie cu simbolistica trandafirului surprins într-un moment de extaz mistic:

“Curbura spatelui ei, pielea ca orezul, săruturile ei apăsate, laguroase, de porumbiţă, m-au împiedicat să comit vreo prostie. Nu-i adevărat că aptitudinile artistice sunt caracteristici sexuale secundare, aşa cum au afirmat anumiţi şarlatani şi şamani. Lucrurile stau exact invers: sexul este nervul artei.”

O femeie dezbrăcată nu trebuie înţeleasă strict sexual, ca o dovadă a slăbiciunii sufletului pus în situaţia tentantă de a se lăsa în voie, abbandonarsi alla disperazione, doar pentru a deveni un instrument de valorificare a frumuseţii. Mai curând, ea trebuie asociată cu ipostaza superioară a fiinţei dăruită cu puterea seducţiei, în scopul promovării unei arte cât mai rafinate, perfecte, longevive.

Iar în acord cu semnificația trandafirului, la donna nuda devine simbolul unei identificări cu rolul de agregator de conţinuturi, fie prin aparenţă sau printr-o apropiere de tip magic, prin delicateţea şi sensibilitatea rezonanţei pe care o are frumuseţea ei în inima şi în mintea oricărui artist.

Imaginea estetică este un soi de fereastră spre ceva mult mai cuprinzător decât experienţa de creaţie, este o fereastră spre semnificaţia ascunsă a unei Dive (futuriste).

Pentru a aprecia utilitatea artei şi a educaţiei artistice este necesar să-ţi dezvolţi capacitatea de diferenţiere între ceea ce te încântă prin perfecţiunea creaţiei şi ceea ce nu este decât o închipuire foarte uşor de contrazis, dar care îţi împacă sufletul prin dreptul de a îmbrăţişa frumuseţea ce ia forma unei muze.

Delicate este copia fidelă a unei opere de artă care începe să ia formă odată cu descrierea unei frumuseţi a naturii, se continuă cu reprezentarea particularităţilor universului feminin şi se încheie cu formularea unei filosofii a vieţii, văzută din perspectiva unei lecturi personale, cu valenţe subiective.* Notă: Terence Trent D'Arby - Delicate

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate