ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Destăinuirile unei priviri pline de culoare

On August 04, 2020, in Leadership Impact, by Neculai Fantanaru

Ochii care îşi lărgesc privirea înspre sfera divinului sunt obiectul inspiraţiei unui artist care îşi extinde câmpul creaţiei în toate direcţiile.

Scriu ca să-mi liniştesc sufletul într-o conversaţie cu peisajele vrăjite ale naturii, cu florile, cu iarba, cu soarele blând, cu vântul lin, cu cerul senin, cu pietrele de izvor. Toate acestea se dovedesc fragile la întâlnirea artei cu ştiinţa, în prezenţa unui concept atent conturat, puternic de libertate, exprimat prin termenul Pritemisunyach (cea mai minunată beatitudine pe care omul o poate simţi). Personificarea fiecărei splendori a naturii, analiza creaţiei în sine, dorinţa de a mă regăsi într-o compoziţie realistă disponibilă într-o gamă diversificată de culori, au făcut din spontaneitatea creatoare a vieţii mele un punct de referinţă pentru reperele unei existenţe fascinante.

Alteori, mi-am dorit să mă cunosc altfel decât sunt, să mă simt altfel decât fantastic, să mă recunosc într-o oglindă cu faţa dublă, fiind alături de liniştea care compune (în cinstea naturii) cele mai frumoase poezii, astfel lăsând artei mele posibilitatea de a se face simţită la nivel spiritual, într-o lucrare mirifică a Creaţiei. Cu alte cuvinte, mi-am dorit să schimb obişnuitul cu extraordinarul într-un peisaj plin de lirism, plăsmuit din visuri dulci, care să-mi poarte imaginaţia pe culmi nebănuite, peste limitele puterii de a înţelege viaţa.

Am văzut de departe ceea ce trebuia să văd de aproape, fiindcă am văzut cu alţi ochi decât o făceam în trecut, cu privirea îndreptată asupra muncii pictorului şi a imaginii alcătuite de stratul pictural. Acest pictor deosebit ar fi vrut parcă să concretizeze puterea captivantă a sentimentului înalt într-o nemurire naturală a sufletului. Nu ştiu încă dacă privirea mea este atât de ageră încât să perceapă diferenţa dintre incursiunea în lumea artei şi incursiunea în tainele naturii, din moment ce diferenţa este atât de mică între o victorie convingătoare a frumosului în lumea bântuită de inteligența artificială şi miracolul unui mesaj divin ce trebuie ocrotit.

Leadership: Poţi să-ţi asumi destinul unei creaţii care se păstrează nealterată în contextul unei manifestări a sinelui imuabil, astfel încât să faci din arta ta expresia unei aventuri a sufletului trecut printr-o memorie tainică a naturii?

Trandafirul din dreapta mea mă priveşte ca un martor al sentimentelor mele de preţuire faţă de întregul unei vieţi din altă viaţă. El dă glas gândurilor şi emoţiilor mele. Ceva din mine se conformează laturii sale artistice şi spirituale. Mereu îmi pune la încercare cealaltă faţă a mea, ca şi când ar fi dorit să stabilesc identitatea eternă a omului cu el însuşi în împărăţia unui univers care depășește imaginația oricui. Cumva, el are o mare prestanţă în faţa lucrării artistice, a ascultătorului, a privitorului, a creatorului care netezeşte cu gândul şi cu sufletul, apoi cu fiecare mişcare a pensulei, sensul uman al sacrului.

Iar interacţiunea mea cu trandafirul este reciprocă între două corpuri. Corpul uman se transformă în trupul lui Hristos, în timp ce artisticul se combină cu "Proprietatea Albă a Sângelui Ispăşirii". Poate că eu însumi sunt un corp divin, fiindcă sufletul îmi este divin, şi fiindcă natura se combină cu arta mea într-un plan divin: Elestoracthiss (comuniunea spirituală a omului cu Dumnezeu).

Transformarea trupului lui Hristos în plan artistic, printr-o percepţie poetică a naturii, de unde şi comuniunea dintre Sine şi Altul, face ca rostul vieţii mele să capete semnificaţia unei creaţii ce figurează sublim în declaraţia de exprimare a esteticii pe care o furnizează acel efect mistic de reînnoire, de renaştere, acea stare de revelaţie interioară în care descoperim că putem fi altcineva.

Demult, o parte din sufletul trandafirului s-a reflectat în mine, acea parte fiind menită să-mi aline trupul, durerile, să-mi tempereze pofta de măreţie, de lux şi de putere. Ceva din lumina ochilor mei a fost asimilată de razele puterii sale spirituale de a transcende și transfigura realitatea.

Artistul este un sfânt pentru că îşi duce creaţia la nivel de artă atemporală, atât în plan fizic cât şi în plan spiritual. El trăieşte în două lumi apropiate, rezonând la nivel sufletesc, ca şi când ar trăi un moment de libertate absolută într-un spaţiu nelimitat.

Omul atins de harul divin este un artist, un creator căruia i se atribuie ori i se impută meritele Mântuitorului nostru Iisus Hristos, care prin intermediul simbolisticii capătă semnificaţia de "nobleţe", "exaltare", "superioritate", “eminenţă”, “elevaţie”, “putere”. Trandafirul îi furnizează aritistului puterea de a se exprima cu însufleţire, cu talent, cu un pronunţat rafinament, comparabil cu puterea lui Iisus de a săvârşi minuni în numele unei ştiinţe care preia proprietăţile ştiinţei naturii.

Numai prin intermediul artei pot simţi chemarea trandafirului, şi totodată să te simţi absolut, divin. Este o călătorie fără finalizare în căutarea altei lumi, în care parcă se îngână o rugăminte care conţine cuvântul "asemănare". Sigur avea dreptate cine spunea că: “Arta autentică ne transpune aproape instantaneu într-un plan divin, producând în conştiinţa noastră o stare de universalizare şi unificare, descoperind astfel plini de încântare splendorile dumnezeieşti.”

Am învăţat că este greu să pricepi arta, cu atât mai mult cu cât ea se traduce prin simbol, prin întruparea naturii umane într-un trandafir roşu, de culoarea sângelui. Iar dacă ceea ce am învăţat m-a ajutat să mă transform în altcineva, cu puteri divine, asta se datorează faptului că am ascultat cu atenţie glasul artei spirituale care îmi şopteşte adesea: “Construieşte-ţi o viziune admirabilă asupra a tot ce e în natură, în timp ce îţi recâştigi puterea asupra vieţii tale în totalitate.”

Punctul de plecare al unei demonstraţii de aptitudini artistice extraordinare este ceea ce simţi că eşti la nivelul unei conştiinţe care se dezvăluie prin revelarea orizontului specific spiritului divin.

Destăinuirile unei priviri pline de culoare reunesc toate ideile şi cunoştinţele tale despre artă trecute prin filtrul unui simbolism care începe de la lumea minunată a naturii şi se continuă cu aducerea lui Hristos şi a învăţăturii Sale în mijlocul unei perspective inedite de înţelegere şi reinterpretare dualistă a Creaţiei.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate