ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Seminţele din marea moartă

On Martie 15, 2011, in Dezvoltare Personală, by Neculai Fantanaru

Deschide-ţi singur orizonturile, manifestându-ţi pe deplin ataşamentul faţă de aspiraţiile tale.

Se spune că în nămolul mării moarte zac seminţe ce nu germinează decât dacă sunt scoase şi puse să rodească în condiţii propice dezvoltării lor. Tot aşa în interiorul nostru există forţe nebănuite şi însuşiri necunoscute, până la un moment dat, care nu sunt exploatate suficient sau deloc. Care ar putea să fie forţa motrice care să le activeze?

În fiecare zi şi în fiecare noapte, se nasc fiinţe destinate dulcii plăceri a vieţii. Şi, tot în fiecare zi şi în fiecare noapte, se nasc fiinţe destinate parcă să fie condamnate de societate. Acesta este unul din mesajele filmului "Gattaca (1997)".

Vincent Freeman era unul dintre acei oameni pe care societatea îi condamnase aspru. Încă de la naştere, specialiştii preconizaseră că va muri undeva la vârsta de 30 de ani. Miop şi bolnăvicios, Vincent nu avea nici o şansă de a-şi face vreo carieră strălucită. Încercările sale de a se angaja la diverse companii au fost zadarnice. Nimeni nu dorea să-l angajeze deoarece nu avea un “profil curat”.

Progresul tău are alt sens decât: înainte? Dar Vincent, în ciuda tuturor prezicerilor, era un om cu spirit puternic, era ceva în el ce nu observase nimeni. Şi avea un vis măreţ. Vroia să ajungă în spaţiu, acolo unde numai o mână de oameni puteau ajunge – doar cei consideraţi “superiori”. Dorinţa lui de a se alătura oamenilor de elită creştea de la o zi la alta.

Ce atitudine formidabilă! Privind întotdeauna lucrurile într-o lumină pozitivă, adunându-şi tot curajul şi toată ambiţia, punându-şi imaginaţia la încercare, el a găsit până la urmă o cale surprinzătoare de a se angaja la Gattaca ca navigator, şi până la urmă a zburat în spaţiu alături de cei mai buni.

Leadership: Îţi validezi input-ul de valoare în modelul general al motivaţiei pentru schimbare, asumându-ţi efortul de a îmbunătăţi construcţia unui univers din care priveşti cele ce se petrec în mijlocul propriei lumi?

Nu te-ai născut pentru aşa ceva, şi ştii că nu iese nimic bun dacă ieşi din matca ta.” Tu ce simţi atunci când auzi acest lucru aproape în fiecare zi, de la toată lumea?

Vincent nu aparţinea acelei categorii de minţi privilegiate, cu convingeri profunde, care are întotdeauna dreptate. El a văzut totul prin prisma dorinţelor sale, convins că dacă va da crezare lumii nu va ajunge niciodată prea departe. Input-ul său de valoare era reprezentat de starea de rezistență cu care a răspuns provocărilor şi intereselor unei lumi care îl respingea, dar care putea fi uşor reconfigurată prin intermediul preschimbării sale într-un om diferit, sub aparenţa unui campion.

Imensul univers pe care şi l-a construit, din care privea numai cele ce se petreceau în mijlocul propriei lumi, era simbolizat prin încercarea de a disimula până la negare forma propriei suferinţe lăuntrice, a neputinţei de a se apropia vreodată de perfecţiune într-o realitate de nezdruncinat.

Tu ai de gând să-ţi urmezi calea aşa cum ţi-o croieşte soarta şi să nu încerci nici măcar să te împotriveşti? Dacă vrei sa ajungi în topul campionilor, pregăteşte-te să gândeşti şi să acţionezi ca Vincent.

Prea mult pentru unul ca tine? Adevăratul test al caracterului tău nu constă în zidurile pe care ţi le ridică societatea de prea multe ori în jurul tău, ci în capacitatea ta de a le doborî. Întăreşte-ţi caracterul, ridică ştacheta performanţei şi niciodată să nu o cobori.

Leadership: Poţi să-ţi construieşti o viziune care evoluează în pofida concepţiilor şi a credinţelor celorlalţi, pornind de la premiza că o imagine care este ştearsă din prim plan este mai uşor de acceptat ca fiind una expresivă?

Personalitatea lui Vincent era compusă din două părţi: prim planul (imaginea de om integrat perfect în tiparele perfecţiunii) şi planul secundar (imaginea de om introvertit care nu-şi poate recunoaşte slăbiciunile).

Bazându-se pe ideea că tot ceea ce se află la vedere este o expresie a Creatorului Absolut, dar nu înfăţişează identitatea Lui reală, Vincent şi-a etalat măiestria de a fi el însuşi, trecând prin numeroase experienţe, ştiind că în faţa lui stăteau oameni care nu l-ar fi suportat la aflarea adevărului.

Fii tu însuţi, exprimă-te original, simte-te bine în pielea ta indiferent câte măşti porţi sau câte identităţi îţi asumi !

Ca să dai valoare persoanei tale trebuie să-ţi deschizi singur orizonturile, manifestându-ţi pe deplin ataşamentul faţă de dorinţele tale. Niciodată să nu ţi se pară ceva cu neputinţă de realizat.

Numai cei slabi văd totul ca printr-o pânză neagră. Pe măsura trecerii timpului, perspectiva sub care Vincent a privit lucrurile s-a modificat. El a făcut eforturi ca să se distanţeze de credinţele negative ale celorlalţi, nefiindu-i ruşine de sine şi nefiindu-i frică de împrejurări.

Adevărata ta valoare este dată de menirea pe care ţi-o asumi în jurul unei imagini de sine scăzută, dar cosmetizată permanent cu o mentalitate de învingător?

Seminţele din marea moartă desemnează aspiraţiile tale cele mai înalte care, însă, nu se pot împlini dacă nu devii un alt om. În evoluţia ta spre un statut concordant cu nivelul tău de aspiraţii va exista o fază pe care eu aş numi-o premergătoare: să-ţi deschizi singur orizonturile şi să-ţi dezvolţi încrederea în sine, manifestându-ţi pe deplin ataşamentul faţă de aspiraţiile tale.

Eliberează seminţele din nămolul mării moarte. Găseşte-ţi calităţile şi talentele şi învaţă să te foloseşti de ele pentru a-ţi atinge scopurile, pentru a ieşi din situaţia grea în care te afli. Priveşte întotdeauna lucrurile într-o lumină pozitivă, adună-ţi tot curajul şi toată ambiţia, pune-ţi imaginaţia la încercare şi până la urmă vei găsi o cale surprinzătoare de a-ţi atinge scopurile.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us