ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Un bănuţ pentru un oraş pierdut

On Ianuarie 26, 2012, in Dezvoltare Personală, by Neculai Fantanaru

Respectă-ţi îndatoririle faţă de potenţialul tău de a înfăptui ceea ce poate fi cu adevărat virtuos, reevaluând felul în care îţi percepi propria fiinţă.

Îţi aminteşti de micuţul Nils Holgersson? Nils, năzdravanul, este transformat de un spiriduş într-un prichindel, fiind astfel nevoit să pornească într-o lungă călătorie prin Suedia alături de un stol de gâşte sălbatice.

Într-o noapte neînchipuit de frumoasă, bărzoiul Ermenrich şi Nils au poposit pe o plajă pustie. Cât timp bărzoiul se odihnea, Nils se plimba pe plaja părăsită. Dintr-o dată se poticni de ceva tare. Se aplecă şi văzu pe nisip un bănuţ de aramă, ruginit. Dându-şi seama că avea de-a face cu un lucru lipsit de orice valoare, nici nu se gândi să-l ridice şi să-l pună în buzunar, ci îl zvârli cu piciorul cât colo.

Leadership: Actul ființei tale este limitat de acea esență a cărei acțiune este aceea de a-ţi face simţită prezenţa într-un moment care se pierde?

Când vru să plece mai departe, rămase uluit văzând că la o depărtare de câţiva paşi se înălţa un zid lung, cu creşte şi turnuri. Se strecură pe sub poartă şi intră în oraşul necunoscut. Aşa ceva nu-i văzuseră niciodată ochii. Numai prăvălii cu lucruri preţioase, oameni deosebit de arătoşi, case înalte pline de măreţie, frontispicii împodobite cu ornamente care de care mai meşteşugite, etc. Unde îşi arunca ochii vedea numai muncă şi însufleţire. Era raiul pe pământ.

Nils cutreieră bună bucată de timp oraşul, nimeni nu-l băgă în seamă, mai ales fiindcă era mic cât un deget. La un moment dat îşi spuse în sinea lui: “N-am să fiu niciodată atât de bogat să cumpăr ceva de aici”. Şi, dintr-o dată, la chemarea acestei dorinţe, tot mai mulţi negustori se strânseră în jurul lui. Toţi îi dădură să înţeleagă că pretindeau ca plată pentru orice produs numai un singur bănuţ. Dar Nils nu avea niciun ban. Atunci toţi negustorii începură să plângă cu lacrimi.

Înduioşat de starea lor jalnică, şi amintindu-şi de bănuţul de pe ţărmul mării, Nils o luă la goană. Ieşi pe poarta din oraş şi se îndreptă direct înspre locul unde descoperise bănuţul. Îl găsi imediat. Dar când să plece înapoi spre oraş, nu mai văzu decât marea tălăzuindu-şi neîncetat valurile.

Aşa cum "a cunoaşte" este actul fiinţei inteligente, tot aşa "a-ţi părea rău" este actul fiinţei care şi-a ratat menirea oferită de soartă într-o ecuaţie a afirmării personale şi a valorificării potenţialului de explorare a unei noi şi unice experienţe de viaţă.

Leadership: Ai puterea de a accepta să fii un om artificial într-o confruntare cu imaginea unei lumi care se relevă doar în anumite contexte?

Fiecare om are obligaţia de a-şi proteja propriului său cod moral şi sufletesc care îi descrie şi îi facilitează modul de “funcţionare”, care îi defineşte întreaga fiinţă, importanţa ei, personalitatea care o caracterizează. Dar în acelaşi timp fiecare om are obligaţia de pătrundere a realului, care exprimă atitudinea de acceptare a ceea ce este cu adevărat. Orientarea omului asupra unei anumite zone a realului, aceeaşi care adânceşte perspectiva lui asupra modului în care îşi poate exercita valoarea – este cea care conferă frumuseţe şi esenţă fiinţei sale.

Când vine vorba de dezvoltare personală sau de leadership accentul este pus întotdeauna pe trăsătura ta de caracter definitorie. Te poţi transforma într-un om “artificial”, încetinind procesul de evoluţie a fiinţei tale prin lipsa sentimentelor şi a moralei - sau te poţi transforma într-un om cu înalte calităţi morale şi sufleteşti, datorită dorinţei tale de a înfăptui ceea ce poate fi cu adevărat virtuos.

Realul, în acest caz, este compromisul între datoria ta morală şi voinţă, între ceea ce trebuie făcut şi ceea ce îţi cere conştiinţa să faci. Dezvoltarea personală şi cunoaşterea de sine începe cu sinceritatea conştiinţei tale.

O lume care se relevă doar în anumite contexte simbolizează deschiderea ta către nou, către aventură, către a învăţa mereu câte ceva despre care nu ştiai nimic, ca un fel de răspundere în faţa unei schimbări la care poţi contribui doar printr-o lărgire a conştiinţei peste întreaga experienţă a lui "Eu sunt".

A fi un om articifial, ca un fel de nepotrivire între tine și neştiutul înconjurător din marele tablou al lumii, înseamnă să renunţi la imaginea de sine (totalitatea credinţelor şi a condiţionărilor rememorărilor) care îţi pune în prim plan "legenda personală".

Leadership: Ai o anumită responsabilitate faţă de "nimicul" din tine?

Oraşul se numea Vineta. Fusese hărăzit să aibă parte de cele mai multe bucuri, însă din cauza trufiei şi a luxului de care se îmbolnăviseră locuitorii lui, a fost blestemat - înecat de un potop şi scufundat în mare. O dată în veac, acest oraş se ridica din fundul mării în toată splendoarea lui şi rămânea la suprafaţă o oră. Dacă în acest răstimp se găsea o fiinţă vie să cumpere ceva, vraja care cuprinsese oraşul ar fi fost spulberată, iar locuitorii ar fi putut trăi şi muri ca toţi oamenii.

Nils îşi duse mâinile la ochi şi începu să plângă amar. Dacă ar fi avut la el un bănuţ, cât de mic, ar fi putut să mântuiască vechiul oraş.

Tu te regăseşti în ipostaza lui Nils? Simţi că valoarea ta a scăzut la zero? Simţi că într-un anumit moment al vieţii ai fi putut realiza ceva care contează cu adevărat? Ai dat cu piciorul la şansa ta de a fi mai mult decât eşti, de a-ţi desăvârşi împlinirea? Ce anume ţi-a lipsit? Ce semnificaţie ar fi căpătat viaţa ta dacă ai fi acţionat în virtutea unei cauze drepte şi a unor sentimente nobile?

Poţi fi mai mult decât un simplu om într-un anumit moment al vieţii, poţi fi un adevărat făuritor de destine. Dacă ai un "bănuţ". El reprezintă un pas înainte către propria ta evoluţie spirituală şi emoţională, constituind într-un anume sens ceea ce în mod curent se numeşte "fond” - care adăugă esenţă fiecărei fiinţe umane.

Acest “bănuţ” poate apărea sub forma unui gând sublim, sub forma unei decizii sau a unei soluţii pozitive, a unei vorbe bune, a unei scânteieri de inspiraţie, sau poate fi manifestarea puternică a unor sentimente frumoase, nobile. Îţi poţi cântări valoarea după felul în care îl utilizezi.

Ai o anumită responsabilitate faţă de "nimicul" din tine? Accepţi să fii un nimeni şi un nimic şi să nu pretinzi niciodată altceva de la tine?

Leadershipul este rodul unor experienţe limită care îţi individualizează parcursul printr-o creştere a nevoii de a te şti împăcat cu statutul de om care nu se sfieşte să fie tranşant când e vorba de rateuri.

Un bănuţ pentru un oraş pierdut scoate în evidenţă ceea ce ai putea deveni tu însuţi dacă acorzi importanţă acelor “nimicuri” care contribuie la maximizarea potenţialului tău de a deveni “cineva”.

Aşa cum un doctor nu trebuie să-şi întoarcă privirea de la anomalii, ci trebuie să le caute şi să le înţeleagă – tot aşa şi tu, nu trebuie să-ţi pierzi speranţa în legătură cu acele situaţii în care nu ţi-ai ridicat potenţialul la nivelul celor mai înalte standarde, ci să-ţi reevaluezi felul în care îţi percepi propria fiinţă - manifestând disponibilitatea de a te schimba, eliminând toate obstacolele care stau în calea evoluţiei tale spirituale şi a descoperirii de sine.

Respectă-ţi îndatoririle faţă de potenţialul tău de a înfăptui ceea ce poate fi cu adevărat virtuos, reevaluând felul în care îţi percepi propria fiinţă.

* Notă: Selma Lagerlof - Minunata calatorie a lui Nils Holgersson prin Suedia, Editura Ioan Creanga, 1990.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us