ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Din ce adevăruri vine şoapta?

On Mai 09, 2012, in Leadership de Vârf, by Neculai Fantanaru

Conştientizează constant şi îndelungat limitele leadershipului tău, pentru ca impactul cu realitatea să nu afecteze esenţa fiinţei tale.

O adevărată nenorocire se abătuse asupra marelui om de afaceri Bill Parrish, care amuţise de durere. Inima părea că-i spărgea pieptul. Iar şoapta, necruţătoare, insistentă, continua să se audă cu cea mai deplină claritate: „Da… Da… Da...” - emisă de o entitate invizibilă, înzestrată cu forţa implacabila a unui Mefisto care sesizează în chip magic, prin puterea incomensurabilă a gândurilor şi emoţiilor, tainele sufletul omenesc.

Suferindul încearcă să atribuie o explicaţie acestei şoapte care îşi făcuse drum în viaţa lui, acestei voci calme, dar cu o forţă de impunere covârşitoare. De unde provine ea? Cine o emite? Dar nu poate întrezări adevărul, nu-i poate atribui niciun fel de înţeles. Căci ea derivă toate manifestările lui; ca un torent invizibil îi acaparează întreaga fiinţă, îi slăbeşte orice reacţie de împotrivire, ghidându-i simţurile, trăirile, comportamentul, suprimându-i orice ripostă, afectându-i sănătatea şi moleşindu-i fizicul. Şoapta părea să anuleze orice posibilitate de compromis.

Leadership: Poţi să-ţi asumi angajamentul de a rămâne fidel ţie însuţi, în faţa unui fapt care te depăşeşte prin imposibilitatea de a-l înţelege?

- Nu am pus nicio întrebare ! reuşeşte totuşi să îngâne Bill, printr-o sforţare a voinţei. La naiba, ce se întâmplă? Spune-mi cine eşti ! - amintindu-şi parcă cu spaimă de ultimele cuvinte pe care contesa Vaninka i le-a adresat căpitanului Fedor, cu puţin timp înainte ca acesta să moară: „Contra evenimentelor trebuie să te opinteşti, căci oamenii de rând nu dirijează evenimentele ci, din contra, sunt târâţi de ele.

Durerea părea să înceteze, prevenind infarctul. Dar răul nu se lasă cu una cu două, ci reapare, cu forţă reînnoită; mai înfricoşător, mai insistent, mai aprig se aruncă asupra neajutoratului. Ca şi cum, cuprins de o antipatie crudă faţă de el, cu înverşunare, ar fi căutat un prilej de batjocură pentru a-l chinui:

- Îmi dai mie ordine? răsună şoapta în atmosferă. Cred că ştii răspunsul, Bill. Iar acum încerci să rezolvi situaţia, dar asta e situaţia pe care ştii că nu o vei putea rezolva niciodată.

Bill simţea că cineva îl dispreţuieşte, că îl urăşte. De ce? Durerea creştea din ce în ce mai mult, ca şi cum entitatea din spatele şoaptei i-ar fi pus la încercare duritatea inimii, bătând în ea cu ciocanul; ca şi cum ar fi avut o inimă din piatră şi cineva încerca să-i testeze rezistenţa. Ar fi vrut să atace, să riposteze, dar cum? Cu ce arme să înfrunte el infernul? Cum oare să schimbe el, imobilizat de durere, învăluit de teama morţii, atitudinea autoritară a unui demon?

Leadership: Răspunzi cu consideraţie la orice formă de transmitere a idealurilor tale, prin însumarea impulsurilor de comandă venite din partea unei forţe care te depăşeşte?

Aş putea presupune că succesul în arta conducerii va fi poziţionat în acea direcţie pe care o hotărăşte universul interior al omului, care îi sprijină esenţa, dirijându-i manifestările în funcţie experienţele sale anterioare, modelându-l după factorii care îl afectează cel mai puternic.

Omul care îşi aduce aportul la dezvoltarea individualităţii sale şi care dă o formă nouă viziunii sale creatoare, plasându-se în faţa unei noi realităţi, este acela care înţelege că nu tot ce se poate cuprinde cu privirea poate fi cuprins şi cu mintea.

Aşa cum oamenii primitivi nu cercetau niciodată boala care îi lovea, ci îl căutau pe Dumnezeu, tot aşa şi în cazul tău, degeaba cauţi să aduci o perspectivă nouă raţiunii tale dacă nu cercetezi evenimentele (de care te opinteşti) prin prisma adevărului pe care nu-l poţi cuprinde decât prin noţiunea unui Dumnezeu, a unei forţe care te depăşeşte şi te trage spre ea.

Dumnezeu este deschiderea omului spre noi realităţi care pot să releve adevărul vieţii. Iar conform scriitorului român Cornel Ailincăi, faptul neperceput, căruia îi acordăm toată atenţia, fiind aproape obligaţi să i ne supunem, este un act de conversiune simbolică în dublu sens: îmbogăţeşte conţinutul perceput cu un conţinut imaginat şi pune în valoare rostirea ascunsă, intrinsecă mijloacelor formale.

Când te loveşti de ceva ce nu cunoşti şi simţi că eşti comandat să-i dai ascultare, având în vedere împrejurările prin care treci, al cărui conţinut supranatural vizează implicit un act de transcendere, de simbolizare exprimat prin mijloace de figurare mai mult sau mai puţin iluzioniste, abia atunci începi să te zbați în întunericul propriilor uși închise.

În acelaşi timp, invers proporţional cu frica, se naşte curajul de a trăi cu adevărat ceea ce eşti tu însuţi într-un dialog cu ceva mai măreţ ca tine, fapt ce îţi schimbă percepţia despre cât valorezi în raport cu un sens al vieţii care include atât spiritualitatea cât şi misticismul.

Leadership: Poţi să accepţi un adevăr în totalitate, din multitudinea variabilelor situaţionale născute din interacţiunea unor evenimente nedefinite care se sustrag rezolvărilor riguros predeterminabile?

O realitate unică, nedivizată, s-a întărit. Părerea marelui om de afaceri Bill Parrish (din filmul „Meet Joe Black”) despre sine, despre lume, s-a schimbat la sfârşitul “întâlnirii” cu şoapta. În acel moment el a încetat să existe ca un lider atotştiutor, ca un om foarte important, aşa cum se credea. Căci abia atunci a putut să reliefeze mai bine la cine era el cu adevărat, şi să accepte adevărul: că era doar un muritor, şi la fel ca orice alt muritor putea fi oricând “întrerupt” de la butonul “On-Off” de către forţe superioare.

Abia atunci a realizat cât de mic şi de neînsemnat era. Şi a acceptat cu supunere că fiecare om trăieşte aproape mecanic, ca o păpuşă, sub înrâurirea unei entităţi “nemateriale”, care concepe şi reglează lucrurile după o ordine încă neştiută.

Aşa cum un scriitor conferă personajelor sale mai multă intensitate şi expresie, le înălţă până la simbol, le conferă o anumită rotunjire sufletească - tot aşa şi tu, ca să-ţi înţelegi şi desăvârşeşti evoluţia, trebuie să-ţi plasezi existenţa sub semnul Eului care te defineşte şi care îşi poate modifica "duritatea" la impactul cu o altă realitate, una neaşteptată sau nesperată.

Conferă o anumită rotunjire leadershipului tău prin adaosul de cumpătare, de echilibru şi modestie, de înfrânare a oricărui orgoliu, a oricărui egoism. Prin adoptarea unor măsuri de stopare şi prevenire a oricărei forme de eroziune a caracterului protector, nobil, bine conturat, de care trebuie să dai dovadă.

Când încerci să defineşti ceva ce nu cunoşti, fiind contrazis de ceva potrivmic firescului, fără să fi avut puterea de a prevedea firul evenimentelor, ţi se conturează ideea că un conţinut supranatural poate fi modificat în funcţie de sensul pe care îl dai emoţiilor care vor să-ţi controleze viaţa.

Reacţiile tale faţă de întâmplările zilei depind de cum gândeşti paşii următori în funcţie de aceste emoţii !

Din ce adevăruri vine şoapta desemnează acea reacţie a subconştientului la atitudinea ta, faţă de propria evoluţie, după ce eşti pus faţă în faţă cu realitatea neaşteptată şi constaţi că leadershipul tău nu a luat forma pe care ai dorit-o iniţial.

Ascultă-ţi conştiinţa, analizează-ţi trecutul şi prezentul, şi vei cunoaşte măcar parţial viitorul. Analizează-ţi traiectoria din punctul zero, vezi dacă nu cumva te-ai îndepărtat de idealurile şi ţelurile tale. Şi află-ţi coordonatele din prezent făcând corecţiile adecvate. Numai astfel vei scăpa de coşmarul “şoaptelor” dictate de entitatea numită... conştiinţă.

Conştientizează constant şi îndelungat limitele leadershipului tău, pentru ca impactul cu realitatea să nu afecteze esenţa fiinţei tale.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate