ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Din lumină în lumină

On Martie 01, 2011, in Aptitudini şi Abilităţi, by Neculai Fantanaru

Conectează-te cu oamenii din jurul tău la un nivel profund, ca să pui în valoare cât mai bine abordarea impecabilă care îţi defineşte leadershipul.

Locotenentul Waters, din marina SUA, omul acesta închis în el însuşi, devotat întru totul misiunii pe care o primise, a decis sa ignore ordinele înaltului comandament şi a acceptat, la insistenţele doctoriţei Lena Kendricks să-i evacueze pe localnicii de care ea se făcea responsabilă. Împreună cu ceilalţi membri ai echipei SWAT pe care o conducea, Waters îi escortează pe aceştia spre zona de extragere Alfa. Dar lucrurile se complică şi mai mult.

Trebuiau să se lupte pentru viaţa lor. Căci trupele de elită ale generalului Mustafa Yakubu – a cărui sete de putere nu cunoştea limite, erau pe urmele lor, la o distanţă de numai câţiva km. Pădurea Mazon, în care cu greu se puteau mişca, nu le mai putea oferi siguranţă multă vreme. Şansele de a ajunge la graniţa cu Camerunul, prin trecătoarea Tandjile, erau tot mai mici fiindcă “încărcătura era prea grea”. Toţi acei refugiaţi din Misiunea St. Michael erau prea mulţi, prea obosiţi, unii bolnavi, alţii răniţi.

Leadership: Eşti chemat să îţi validezi poziţia de lider prin apartenenţa la un grup de putere sau prin apartenenţa la un context referenţial în care primează preţul de realizare a valorilor şi modul lor de manifestare?

Dacă ai urmărit filmul “Tears of the sun (2003)”, probabil îţi aminteşti că, la un moment dat, Waters se vede nevoit să ia o hotărâre definitivă: fie să-i abandoneze pe refugiaţi şi să-şi ducă la bun sfârşit misiunea ce i-a fost încredinţată ducând-o în siguranţă pe doctoriţa Kendricks la punctul Alpha, fie să-şi urmeze în continuare drumul plin de pericole şi grele încercări împreună cu ei. Înainte de a lua hotărârea definitivă, Waters ţine să afle părerea ofiţerilor săi, îndemnându-i să vorbească făţiş:

- Mi s-a sugerat să-i abandonez pe refugiaţi. Vă spun de acum că eu n-am sa fac asta. Nu pot. Fiindcă îmi pasă de ei... Ne aşteaptă probleme mari. Înainte de a merge mai departe vreau să aud ce aveţi voi de spus, dacă veţi fi alături de mine. Vorbiţi liber.

A-ţi desăvârşi caracterul înseamnă să-ţi etalezi cu îndrăzneală virtuţile de căpătâi ca unic conţinut al unei lecţii de viaţă de care îţi vei aminti mereu.

Dacă vrei să creezi o adevărată unitate între tine şi membrii echipei tale trebuie să faci uneori abstracţie de ierarhie şi rang, să-i consideri pe toţi egali, şi să le acorzi tuturor aceeaşi încredere. Dacă vrei să dai continuitate leadershipului tău trebuie să demonstrezi că eşti comunicativ cu subalternii tăi în orice situaţie, dându-le a înţelege că nu sunt mai prejos decât tine şi că au potenţialul necesar şi puterea de a se transforma, la rândul lor, în oameni cheie care pot face lucrurile să meargă.

Dându-şi cărţile pe faţă, vorbindu-le cu profunzime şi cu seriozitate, îndemnându-i să vorbească făţiş, fără să se teamă de opiniile lor, locotenentul Waters şi-a pus în valoare adevărata lui personalitate, precum şi adevăratele lui aptitudini de lider.

Lecţia de viaţă pe care locotenentul a deprins-o din această soluţie salvatoare, cu iz de dramă şi răzvrătire, fără a se limita la natura acţiunilor sau la rolul misiunii sale, este următoarea: există o luptă mai importantă decât lupta pentru a câştiga minţile oamenilor și anume lupta pentru sufletele lor, ostatice într-un episod al decepţiilor.

Nimic nu răneşte mai mult decât să le ceri oamenilor să facă ceva, fără a le oferi mijloacele necesare, strategiile şi perspective viabile pentru a realiza acel lucru. Nimeni nu te va urma până la sfârşit dacă eşti vanitos, dacă nu-ţi etalezi cu îndrăzneală virtuţile bunei tale personalităţi.

Leadership: Demarezi procesul de resetare a limitelor care se impun puterii tale de apreciere a valenţelor profesionale, ca să-ţi fie mai uşor să le urmezi dacă te simţi implicat în decizii hotărâtoare?

Leadershipul izvorăşte dintr-un consens dintre fiinţa ta şi natura celorlalţi oameni. Vei putea fi sigur că-i ai pe toţi de partea ta, precum locotenentul Waters a cărui echipa l-a urmat până la capătul misiunii, numai dacă reuşeşti să te conectezi cu ei la un nivel profund.

Un consens care răspunde intereselor şi dorinţelor celor pe care îi conduci. Ei vor simţi înăuntrul fiinţei lor dorinţa de a te ajuta şi de a fi alături de tine, dacă natura lor e aceeaşi cu a ta. Dacă ei au un caracter demn, senin, puternic, de învingător, bazat pe valori şi principii comune cu ale tale, atunci vor merge alături de tine pe drumul spre realizarea scopului propus.

Limitele care se impun puterii tale de apreciere a valenţelor profesionale sunt date nu atât de gradul tău de ambiţie şi credibilitate, ci de datoria de a fi în măsură să te împaci cu gândul că ceea ce ai devenit este o pată pe memoria oamenilor care ţi-au dat “follow”.

Aşa cum viaţa nu poate exista în afara apei, apa reprezentând până la 99% din sistemul viu, tot astfel desăvârşirea propriului tău stil de leadership nu se poate produce "în sens invers", adică fără implicarea unei terţe părţi în atingerea scopurilor propuse. Desăvârşirea se dobândeşte prin ineditul propriilor tale manifestări, prin empatie, colaborare şi cumpătare, prin rezonanţă cu "undele" leadershipului celorlalţi.

Trebuie să menţionez că acest aspect, ce ar putea fi considerat necesar, fiind generat de altruism şi de spiritul de camaraderie, este concludent pentru cunoaşterea aspectelor majore ale dezvoltării noilor generaţii de lideri.

Din lumină în lumină desemnează continuitatea leadershipului tău dată de acel sentiment de comuniune şi de legătură sufletească pe care îl induci celorlalţi oameni, acel sentiment de prietenie şi solidaritate care îi determină să-ţi împărtăşească ideile, convingerile şi viziunea şi să te urmeze în direcţia aleasă de tine, sinceri şi hotărâţi, făcându-şi parcă un legământ cu tine de a persevera şi de a se dedica cu totul misiunii tale.

Pentru ca leadershipul tău să-şi păstreze strălucirea, renunţă la orgolii. Pleacă-ţi urechea la opiniile celorlalţi coechipieri ai tăi, mai ales atunci când o miză grea este pusă în joc. Leadershipul de calitate presupune stabilirea unei relaţii de colaborare de lungă durată cu oameni de valoare.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate