ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Direcţia cea mai avantajoasă

On Septembrie 08, 2009, in Leadership plus, by Neculai Fantanaru

Sporeşte-ţi potenţialul de dezvoltare printr-o îmbogăţire a propriilor perspective şi înţelegeri faţă de harta valoroasă a performanţei.

Cu câteva zile în urmă am fost în vizită la unul dintre prietenii mei cei mai buni. A fost prima vizită pe care i-am făcut-o anul acesta şi am nimerit cred într-un moment cam nepotrivit. Nişte rude mai îndepărtate de-ale lui veniseră şi ele în vizită cu puţin timp înaintea mea, şi se apucaseră deja să stea la taclale în bucătărie, unde am fost şi eu invitat.

Era şi o fetiţă cu ei care, după statură şi înfăţişare, după vocea ei jucăuşă, nu putea avea mai mult de şase ani. Împreuna cu nepoţelul prietenului meu se jucau de-a v-aţi ascunselea prin casă, nestingheriţi, fără să deranjeze pe nimeni, fără să facă prea mult zgomot. Dar, ori de câte ori îi venea rândul să se ascundă, fetiţa, foarte voioasă, foarte veselă şi cu un chef de joacă nebun, fugea repede şi se pitula sub masa din bucătărie. Aştepta ghemuită ca într-o colivie, în dosul feţei de masă care atârna până jos, momentul oportun de a se repezi la perete pentru a câştiga jocul. Dar ce ghinion, băiatul o descoperea de fiecare dată.

M-am întrebat: dacă tot are libertate totală, de ce nu încearcă să se ascundă în altă parte - în sufragerie, într-unul din oricare dormitoare, după un dulap, după vreun birou, sub pat - aşa cum ar fi făcut mulţi copii, după uşă, după frigider, în spatele cuierului, în oricare alt loc?

Nimeni nu i-a spus nimic, nimeni nu a intervenit în jocul lor intens, deşi categoric, cu toţii, le urmăream zbenguiala. Fetiţa revenea sub masă, de fiecare dată ferm convinsă că îşi va păcăli partenerul de joc, ceea ce nu s-a întâmplat nicicum. Cu siguranţă locul acela îi inspira o încredere totală, deşi nu ştiu prea bine de unde provenea această încredere. Poate că se obişnuise cu acel loc, poate că i se părea cea mai sigură ascunzătoare din casă. Indiferent de modul în care gândea, un singur lucru era cert: tot timpul revenea sub masă şi tot timpul era descoperită. N-a câştigat niciodată jocul.

Acum te întreb: dacă mâine fetiţa se va juca de-a v-aţi ascunselea în altă parte, într-o altă locuinţă, care crezi că va fi locul sigur şi de încredere în care se va ascunde? Ai ghicit: probabil sub masa din bucătărie.

Te simţi atras doar de un loc sigur? Ai tendinţa să joci mereu rolul de învins?

Este cu siguranţă foarte greu să fii în pielea acelora care bat ritmul pe loc şi nu avansează cu nimic în tot ceea ce întreprind. Rolul fetiţei, de învins, îl jucăm foarte mulţi dintre noi, fără să ne dăm seama. Ne-am obişnuit să urmăm, încă de mici, un singur drum, de parcă altul n-ar exista.

Ne-am obişnuit să ne organizăm acţiunile numai într-o singură direcţie, neînţelegând că există şi vor exista mereu alte sensuri, alte posibilităţi, unele mult mai favorabile decât am putea crede. Cel mai adesea ne simţim atraşi de un loc sigur.  Şi facem aceleaşi lucruri sigure, dar ridicole, vreme îndelungată, iar apoi ne întrebăm cu stupefacţie: cum de nu s-a schimbat nimic?

Să continui să faci aceleaşi lucruri şi să te aştepţi la rezultate diferite, e absurd, dar unii oameni, din păcate, se vor complace tot timpul în această absurditate.

Cât de bine ştii să interpretezi o hartă?

Ţi s-a întâmplat vreodată să găseşti o hartă, dar să nu ştii ce anume indică ea? Interpretarea unei  hărţii  nu  trebuie  să  pornească  de  la  o idee fixă. Căci deseori interpretarea  se  bazează  şi  pe  informaţie negativă. Uneori, ceea  ce  nu  apare  pe  hartă  este  la  fel  de  important  ca  şi  ceea  ce  este  reprezentat.

Ca lider, tu eşti chemat să dai startul unui drum. Concepţia care stă la baza creării acestui drum, paşii de acţiune care te vor ajuta să parcurgi mai eficient traseul, elementele constitutive sau auxiliare, toate aceste etape sunt cumulate cumva pe o hartă – o hartă lăuntrică, fundamentată pe un raţionament mai mult deductiv. Dacă această hartă stochează o cantitate prea mare de informaţii negative, induse de alţii sau create de tine însuţi, atunci drumul care este reprezentat pe ea va fi evident eronat.

Dar, aidoma fetiţei de care ţi-am povestit la început, s-ar putea să te blochezi când vine vorba de citirea şi interpretarea corectă a hărţii lăuntrice. S-ar putea să urmezi o cale neprofitabilă, iar progresele tale să nu fie răsplătite.

Interpretarea  hărţii  este  o  abilitate  care  se  dezvoltă  odată  cu  practica şi cu lecţiile pe care le-ai învăţat pe parcursul drumului.

Parcurgi un drum închis – înainte şi înapoi?

Un lider neperformant este nu poate vedea decât o singură direcţie de mers, iar aceea este greşită. Aproape sigur toate demersurile pe care el le întreprinde se vor dovedi deşarte şi zadarnice, toate planurile sale de viitor se vor prăbuşi ca un castel de cărţi, iar echipa pe care o conduce se va duce, mai mult ca sigur, de râpă.

Gândeşte-te puţin la un antrenor care a antrenat o echipă de fotbal alcătuită numai din jucători excepţionali, dar care nu a câştigat niciun meci într-un sezon întreg. În mod sigur a folosit aceeaşi tactică de joc de fiecare dată, a efectuat mereu acelaşi gen de antrenament, şi de aceea, tot de fiecare dată, echipa lui nu a obţinut rezultatele scontate.

Cei care nu înţeleg nevoia de schimbare şi nu acţionează în consecinţa vor bate întotdeauna pasul pe loc. Potenţialul unui om nu se poate dezvolta dacă el parcurge mereu acelaşi drum închis, înainte şi înapoi, la nesfârşit. Optimismul, atitudinea pozitivă şi entuziasmul nu ajută deloc dacă nu eşti eficace în toate mutările pe care le faci.

Întocmai ca la jocul de şah, nu trebuie să te bazezi doar pe "regină", mai există şi alte alternative avantajoase, alte „piese” valoroase pe care să te poţi baza. Nu vei putea avansa niciodată pe scara ierarhiei, nu vei putea avea nicicând mai multe realizări, nu vei putea niciodată să te bucuri de mai multe recompense, de mai multa stimă şi apreciere, nu vei putea ieşi niciodată la rampă dacă nu înveţi să deschizi mai multe uşi.

Sporeşte-ţi potenţialul de dezvoltare printr-o îmbogăţire a propriilor perspective şi înţelegeri faţă de harta valoroasă a performanţei.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us