ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Discipolul şi maestrul

On Septembrie 23, 2014, in Leadership de Bază, by Neculai Fantanaru

Sporeşte-ţi capacităţile de înrâurire asupra formării unor noi mentalităţi, fără să-ţi pierzi statutul de „partener de excepţie”.

Eisenstein, constatând defectele de caracter ale maestrului său, Vsevolod Meyerhold, remarcă răutatea lui şi îşi aminti câtă tristeţe îi pricinuise odată dezinteresul şi ironia răutăcioasă a profesorului când îi ceruse odată un sfat într-o chestiune personală. Şi ne putem întreba de aceea dacă oare nu această corelaţie a legendei lui Rustem şi Zorab, cunoscută din copilărie şi retrăită cu atâta acută durere acum, va determina prezenţa ei pregnantă şi dorinţa de a-i da o insolită soluţie optimistă în scenariul filmului „Marele Canal Fergana”, conceput după aproape două decenii?

Dar mai târziu, după împăcare, Meyerhold îi va dedica fostului său elev o fotografie cu această inscripţie: „Sunt mândru de elevul care a devenit maestru. Acum îl iubesc pe acest maestru care a creat o şcoală. Acestui elev, acestui maestru – Serghei Eisenstein – admiraţia mea”.

Dedicaţia este datată 22 iulie 1936. Primele schiţe pentru scenariul „Marele Canal Fergana” datează din iulie 1939, numai trei ani mai târziu şi data apropiată de cea a dispariţiei marelui om de teatru. *

Leadership: Poţi să faci din admiraţia faţă de cineva o distorsionare a corectei relații cauză-efect care să nu-ţi obstrueze împlinirea de sine?

Cei care cad în capcana de a fi dependenţi de altcineva, condiţia însăşi a fondării unui cadru de cooperare, ca punct de referinţă pentru leadership, vor avea dificultăţi serioase de învins pe tot parcursul carierei lor.

Manifestările gândirii tale se pot raporta la o realitate absolut nouă atunci când admiraţia pentru cineva se înlocuieşte cu obsesia pentru propriile privilegii, cum ar fi privilegiul de a te simți cu adevărat deasupra lumii, privilegiul de a te dărui singur întregii creaţii la care lucrezi, privilegiul de a te bucură mai presus de oricine de o componentă semnificativă a artei tale, privilegiul de a te pune în situaţia unui maestru, decât a unui ucenic.

Căci ruta pe care o urmează un maestru, necesară pentru echilibrarea balanţei pe care se află putinţele şi râvnele de a fi de neînlocuit, ocoleşte de multe ori spaţiu de expansiune al celui care se apropie de el. Intenţia de a-l determina să conştientizeze importanţa loialităţii este echivalentă cu puterea unui glonţ rătăcit, nu trebuie să acţionezi fără să-ţi iei toate măsurile de siguranţă. Vorba aia, fiecare trandafir are spinii săi, şi fiecare spin este o realitate.

Cred că cea mai mare dificultate, pusă sub semnul unei continue degradări, este perfecţionarea morală şi formarea caracterului prin acordarea respectului celor care nu-l merită îndeajuns. Cineva numea acest fenomen: „O distorsionare a corectei relații cauză-efect, care obstruează împlinirea de sine.

Deşi există mulţi indivizi talentaţi prin ceea ce fac, cu calităţi de lider, ei nu vor permite nimănui să se folosească de puterea lor de mânuire a ştiinţei, cu excepţia cazului în care este într-un scop dezinteresat. Fiindcă există temerea: cine lasă prea mult de la el, riscă în final să ajungă roata de rezervă. Iar această gândire nu-ţi creează o personalitate puternică, ci doar obligaţia de a te prezenta cu ceva ce nu te reprezintă, obligaţia de a te supune instinctelor proprii de antagonist, evidenţiind trăsături şi aspecte imposibil de transmis şi de acceptat.

Leadership: Încordarea efortului creator se validează în sensul cultivării unui nou stil, în perfect acord cu realitatea experienţei de sine de la care nu există derogare?

Dacă receptarea unei experienţe de învăţare şi dezvoltare, sau mai cu seamă efectul ei formativ şi educativ asupra spiritului şi caracterului uman se situează, predominant, sub semnul inspiraţiei şi al unor valori străine, atunci momentul de vârf al colaborării poate beneficia, cu un substanţial spor de performanţă, de aportul unei noi cantităţi de deprinderi intelectuale.

Şi aceasta tocmai în vederea obţinerii unui statut de partener de excepţie prin amplificarea efectului particular „săracul se îmbogăţeşte” şi al acceptării capacităţilor de înrâurire asupra formării unor noi mentalităţi, valori, atitudini şi viziuni.

Este o vorbă a unui bun prieten a cărei idee o împărtăşesc şi eu: „Odată ce obţii succesul fii sigur că cerul nu se va desface în două şi nici n-ai să auzi îngerii cântând.” Această zicală rezumă atingerea unui nivel înalt de autenticitate, dar care totodată face trecerea artistului de la o mentalitate deschisă la una de tipul "Access Denied".

În acest caz ne putem întreba, pe bună dreptate, care este contextul în care el mai conduce? Întrebarea include şi nu se limitează la ceea ce se poate cuprinde în sfera de aplicabilitate a angajamentului conform căruia discipolul nu poate urca mai sus decât normalul acceptat de maestrul său.

Ei bine, contextul este, în acest caz, unul independent din punct de vedere emoţional, în care accentul se pune pe mândria de a diferit, prin excluderea celorlalți și prin punerea pe tapet a necesității de apărare față de aceștia. Ceea ce face ca leadershipul să se transforme într-un adevărat univers al gloriilor apuse, al falsificatorilor de artă, cu etaloane şi modele de gândire depăşite, care nu pot decât să justifice căderea liderului în exteriorul harului său şi intrarea lui în dizgraţie.

Artistul desăvârşit este o mentalitate de tipul "Access Denied" care obligă pe ceilalţi reprezentanţi ai artei să înfrunte în mod direct slaba lor performanță obţinută în timp. Însă asta nu-l face cel mai apreciat şi favorit de toată lumea.

Discipolul şi maestrul sunt două entităţi care se exclud sau se completează reciproc prin contribuţiile comune aduse la dezvoltarea durabilă a unei gândiri care nu se împiedică în clişee, care nu învinovăţeşte pe nimeni, care posedă atuurile filosofiei conform căreia ambele părţi câştigă: win-win.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us