ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Don't stop me now (II)

On August 28, 2015, in Leadership Know-How, by Neculai Fantanaru

Învaţă să utilizezi relevanţa pe care o deţii, acordând atenţie certitudinilor şi incertitudinilor pe care le presupune abordarea unor noi direcţii de gândire.

Îmi încleştam mintea în jurul acestui gând, aşa cum vulturul îşi încleştează adânc ghearele în carnea unei căprioare şi încearcă să o ridice de la sol. A gândului că existam printr-o metafizică proprie, prin puterea mea artistic-cauzală. Dar în acel imens schimbător al galaxiei în care evoluam, sub aspectul demersului atât de laborios şi de torturant al autenticului, o cauză nu era realmente o cauză, ci un efect de care nu eram sigur. "I'm a rocket ship on my way to Mars / On a collision course / I am a satellite I'm out of control/"

Celebrul om de ştiinţă René Descartes nu doar a definit un sistem logic bazat pe descrierea fenomenelor simple, ci a construit o metafizică proprie, pornind de la metoda deductivă, şi a ajuns la concluzia că gândirea este o certitudine: "Gândesc, deci exist." Astfel, el a dedus Dumnezeirea şi lumea exterioară.

Dacă aş fi reuşit să instalez premizele unui adevăr încă nespus, prin intermediul unilateral al raţiunii ştiinţifice, prin efortul suprem al imaginaţiei pure, atunci m-aş fi aflat mult mai aproape de startul unei noi etape de evoluţie. Asemenea unui sculptor care îşi finisează opera accentuând efectele ce doreşte să le scoată în evidenţă, îmi finisam opiniile legate de credinţa că ceea ce deduceam prin exigenţă creatoare şi printr-un soi de iluminare raţională putea să determine cine sunt într-un fel de adânc mai înalt.

Secundar, eram convins de asigurările date de efectul unei ieşiri din mine însumi şi intrarea într-o ordine supranaturală şi spirituală, decisivă pentru reinventarea modului de a mă expune în faţa unei surse neîntrerupte de conţinut. Efect concretizat într-o înnoire de sine care mă punea într-o poziţie avantajoasă faţă de ceea ce cunoşteam, de unde puteam să privesc evenimentele vieţii fără a mai fi captivul ei. Fapt ce presupunea imediat o intrare în divinitate. "I'm floating around în ecstasy / So don't stop me now, don't stop me.”

Întotdeauna un artist, un manager al elementelor cu valoare predictivă asupra calităţii relaţiei cu propriul obiect de studiu – limbajul, într-un ansamblul de fenomene şi procese abordate prin intervenţia puterii artistic-cauzale, se lasă pradă trăirilor nemijlocite prin expresiile palpabile ale creativităţii lui. "I'm a shooting star leaping through the skies / Like a tiger defying the laws of gravity"

Relevanţa pe care o ai ca vector de consolidare a leadershipului are ca factor dominant autoritatea pe care o reprezinţi ca potenţial furnizor de noi compoziţii intelectuale?

Una din relevanţele tale utile şi foarte folositoare evoluţiei pe scara dezvoltării, adăugate în competiţia pentru deschiderea unui orizont latent, rezultă din îmbunătăţirile sau degradările succesive la care eşti supus în încercarea de a traversa o lume transparentă, în care nu ascunzi nimic.

Această relevanţă izvorăşte din iniţiativa de a acorda atenţie certitudinilor şi incertitudinilor pe care le presupune abordarea unor noi direcţii de gândire, şi din iniţiativa de a trage concluzii sub aspectul demersului atât de laborios şi de torturant al autenticului.

Relevanţa iniţiativei de a defini o zonă incertă de care depinde gândirea ta viitoare, ca expresie de sine ce explorează limitele spaţiului imprecisului şi necunoscutului, formulând câte ceva din lucrurile vagi, conferă prioritate integrării tale într-o altă versiune de putere.

Iar puterea de a găsi şi de a instala în leadership premizele unor adevăruri încă nespuse, prin intermediul unilateral al raţiunii ştiinţifice, prin efortul suprem al imaginaţiei pure, este o dovadă a faptului că, dincolo de tot ceea ce poţi concepe, forul tău interior este în expansiune.

Nu aşa se spune, că puterea este dată de informaţia pe care o porţi şi o transmiţi. Iar informaţia unei anumite combinaţii de judecăţi, aparţinând uneia dintre puţinele clase de combinaţii cărora li se opune un anumit interval de variaţie, se poate calcula şi în raport cu reperele acelor acumulări cantitative de efecte de tip „Gândesc, deci exist” care fac posibilă transformarea ta într-un produs net superior prin „dotările” intelective.

Leadershipul, alături de relevanţele care rezultă în urma îmbunătăţirilor şi degradărilor de tip „Poţi fi altcineva printr-un: Gândesc, deci exist”, are ca factor dominant autoritatea pe care o reprezinţi ca potenţial furnizor de noi compoziţii intelectuale, ştiinţifice sau artistice.

Don't stop me now este o estimare, o modalitate de măsurare a relevanţei pe care o acorzi părţii conducătoare din tine care exclamă neîncetat, cu o imensă satisfacţie: „Gândesc, deci exist.”

Dacă îţi finisezi constant opiniile legate de credinţa că ceea ce deduci prin exigenţă creatoare determină cine eşti într-un fel de adânc mai înalt, cu referire la o anumită logică de a raţiona prin constatări provizorii, vei avea sentimentul că poţi exista într-un altfel de decor în care tot ce este adevărat poate fi extins sau înlăturat, apărând în calitate de accente noi de stilism.

* Notă: Queen - Don't Stop Me Now

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us