ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Don't stop me now (I)

On August 26, 2015, in Leadership Know-How, by Neculai Fantanaru

Întoarce-te la ceea ce nu cunoşti şi în acelaşi timp îndreaptă-te spre ceea ce vrei să cunoşti, încât să-ţi maximizezi şansele de a face din artă un fel de a te simţi superior.

Am ales-o pentru mine din tot ce aveam la dispoziţie, ca rezultat al unei forme de gândire superioare, adâncite în sânul unei logici de o cu totul altă structură decât logica raţională, transformată ulterior într-o senzaţie de invincibilitate. Am fost primul care a pus mâna pe ea, ceva ce nimeni nu va putea înţelege, triumful care alungă durerea, dar cu toate acestea n-o puteam desluşi decât în întuneric. "I feel alive and the world it's turning inside out, Yeah !"

Un întuneric venit din prea multă lumină, urmărindu-mă ca o momeală de la cârlig greu de digerat. Nu trebuia decât să-mi închipui o putere imensă de la Dumnezeu, Like an atom bomb about to explode, dar neafectată de coeficienţii de corelaţie care intrau în calculul matricii de vulnerabilitate. O putere iscată printr-o împrejurare mai presus de voinţa mea, de care aveam nevoie ca să pot să-mi urmez drumul printr-o buclă retroactivă. „I'm traveling at the speed of light.”

Am ales-o fiindcă era calea de promovare exclusivă a artiştilor. Această putere artistic-cauzală, partea esenţială a unei judecăţi umplute cu ceva din starea de spirit a unui Van Gogh care modulează tenta uniformă a cercurilor şi fondurilor prin plasarea tuşelor în diferite sensuri, de-a lungul unei izbucniri de contraste, înfiripa ideea construcţiei unei noi filosofii în interiorul ştiinţei.

Puterea nu era doar o bătaie de aripi izbucnită din nimic, un triumf care alungă durerea reziduală a eşecurilor trecute, între acţiuni simbolice având în sine ceva sumbru şi frământări pline de autenticitate. Ea implica o anumită ordine temporală, un anumit context de percepţie a unei realităţi ce reclamă o ancorare într-un timp repetabil, bazându-se pe o suită de evenimente şi interrelaţionări. "So don't stop me now don't stop me / Cause I'm having a good time."

Întemeietorul şcolii carteziene, Rene Descartes a creat o teorie a omului maşină, a creat geometria analitică, a descoperit principiile optice, punând, de asemenea, bazele fizicii moderne. Cum s-a întâmplat? Fiecare om, însufleţit de virtuţi dumnezeieşti, numai acolo unde se loveşte de reperele artei experimentale, pe scaunele înalte ale puterii de autodepăşire, poate da naştere unei noi forme de gândire.

Leadership: Contribui la realizarea unei forme superioare de gândire, aşezând cunoaşterea în matricea unei puteri artistic-cauzale?

Întotdeauna un artist, convins că va sparge orice tipare de gândire, va elimina din arta sa urâtul şi brutalul. Ori, va adăuga două asemenea elemente de construcţie a unei realităţi aparte, în cazul elaborării unei lucrări menite să convingă prin atenţionarea asupra importanţei pe care o au stabilirea preferinţelor şi înclinaţiilor în relevarea anumitor tendinţe de evoluţie.

Ori tocmai aici se naşte superioritatea înzestrării tale intelectuale, din capacitatea de a dezvolta şi selecta acele nuanţe, de la cele întunecate la cele luminoase, care se potrivesc realităţii pe care doreşti să o evidenţiezi. Iar puterea artistic-cauzală, partea esenţială a unei judecăţi umplute cu ceva din starea de spirit care îţi domină cel mai pregnant mintea şi personalitatea, implică o rearanjare a ordinii acelor nuanţe astfel încât să poţi practica deschiderea în faţa artei.

Leadershipul secondează senzaţia de invincibilitate pe care o atingi atunci când te adânceşti în sânul unei logici de o cu totul altă structură decât logica raţională, a unei logici care celorlalţi le scapă, care este nu atât una a sentimentului, cât mai ales a fanteziei.

Leadership: Poţi să descoperi o nouă cunoaştere inspirându-te din ceea ce nu cunoşti?

Poţi contribui la realizarea unei forme de gândire superioare de gândire, aşezând cunoaşterea în matricea unei puteri artistic-cauzale, numai dacă reuşeşti să-ţi urmezi drumul printr-o buclă retroactivă – să te întorci la ceea ce nu cunoşti şi în acelaşi timp să te îndrepţi spre ceea ce vrei să cunoşti, încât să-ţi maximizezi şansele de a face din artă nu doar un fel de a te simţi superior, ci o construcţie filosofică nouă în interiorul ştiinţei.

Puţini cuteză să încerce o canalizare a acestei puteri de a se obiectiva sub dogoarea teribilă a luminii venite din prea mult întuneric, sau sub mantia protectoare a întunericului venit din prea multă lumină – putere ce se pierde adesea, asemenea unui râu care nu-şi mai urmează traseul, sub stratul gros al încadrării temporale într-un profil de configurare greşit al formulei de creaţie.

Puterea artistic-cauzală se activează din informaţiile pe care le culegi din mediul de cunoaştere pe îl creezi din interiorul şi exteriorul tău, din tot ceea ce te reprezintă în raport cu ceea ce descoperi singur. Ele îţi servesc tocmai pentru a aprecia cât mai bine nivelul de înţelegere supus unei logici subtile, pentru a apropia cât mai mult probabilităţile de depăşire a oricăror convenţii sau graniţe.

Don't stop me now este rezultatul direct al avântului spre dobândirea unei cunoaşteri provenite din necunoaştere, adică din încercarea de a atribui întunericului şi luminii - acestor două resorturi ale creaţiei - un sens care dă bine în tabloul pe care îl prezinţi lumii.

* Notă: Queen - Don't Stop Me Now

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us