ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Duhurile

On Februarie 27, 2015, in Leadership Pro, by Neculai Fantanaru

Îndeamnă-ţi Ego-ul să câştige o identitate superioară în faţa celorlalţi oameni, acordând însemnătate unei realităţi mai adânci.

- Maximilien - spuse Monte-Cristo - prietenii pe care i-am pierdut nu se odihnesc în ţărână. Ei sunt înmormântaţi în inima noastră, şi Dumnezeu a voit aşa, ca să-i putem avea veşnic lângă noi. Şi eu am doi prieteni care mă însoţesc astfel întotdeauna: unul dintre ei este cel ce mi-a dat viaţa, celălalt este cel ce mi-a dat inteligenţa. Duhul lor, al amândurora, trăieşte în mine. În clipele de îndoială le cer sfatul, iar dacă fac vreun bine, asta se datorează numai sfaturilor lor. Întreabă-ţi inima, Maximilien, dacă trebuie să-mi arăţi mai departe un chip atât de răutăcios.

- Prietene - răspunse Maximilien - glasul inimii mele e cu desăvârşire trist şi nu-mi făgăduieşte decât nenorociri.

- Numai cei slabi văd totul ca printr-o pânză neagră. Sufletul îşi deschide singur orizonturile. Pentru că sufletul îţi e întunecat, el îţi arată un cer noros. *

Leadership: Eşti o insulă stingheră sau o fărâmă din Întreg?

A great man îşi asociază mental personalitatea, experienţele, fiecare faptă, fiecare drum ales, fiecare acţiune, cu o anumită trăire şi cu un anumit sentiment, pentru a crea o armonie între ceea ce este şi ceea ce vrea să fie. Posedând suplimentar o anumită capacitate înnăscută de receptivitate spirituală, moştenind o genă a inteligenţei şi mentalităţii predecesorilor săi, un asemenea om nu se va manifesta niciodată ca o fiinţă rătăcitoare care îndură aventuri existenţiale, ci mai degrabă ca un model de virtute admirat de toată lumea.

Leadershipul se poate evidenţia ca o dominantă caracteristică a omului spiritual, în faptul că acesta acordă însemnătate unei realităţi mai adânci, aninând de orizonturile sale de generare a încrederii şi credibilităţii contururile unei veritabile alianţe cu modele predecesoare de gândire şi virtute.

Plasându-se într-o poziţie continuatoare a predecesorilor săi, în condiţiile unei suprapuneri a sferelor de apreciere a ceea ce este moral corect şi a ceea ce este greşit, un astfel de om va putea să reprezinte mai bine fundamentul unei judecăţi de valoare şi fundamentul unei convingeri profunde.

Omul în care domneşte o seninătate aproape supraomenească se situează prin excelenţă într-o zonă a interferenţelor externe - în care se pot identifica indicii ale unei potenţialităţi de cizelare şi îndrumare. Ego-ul tău poate să câştige o identitate superioară în faţa celorlalţi oameni doar dacă reuşeşti să fii mai mult decât ceea ce eşti în fiecare moment din ciclul vieţii - când ai ocazia să îţi împărtăşeşti sincer sentimentele şi dorul pentru cei dragi.

Liderul este o emblemă a predecesorilor săi, îmbogăţit cu îndrăzneală, dinamism şi inspiraţie, cu acea calitate morală ce izvorăşte din înţelepciunea pe care aceştia au lăsat în urma lor, modelându-l în a fi ceea ce ar trebui să fie: un judecător al faptelor şi al deciziilor, un mediator al dorinţei de schimbare sau o instanţă a puterii de modelare pe care ceilalţi se pot sprijini.

Cuvintele poetului englez John Donne nu se vor ofili niciodată: „Niciun om pe lume nu-i o insulă stingheră. Fiecare om este o parte din Continent, o fărâmă din Întreg.” Toţi ne tragem din alţii. Şi tot aşa felul de a fi şi capacităţile cele mai înalte ale minţii şi chibzuirii ne sunt transmise deseori pe cale spirituală.

A ţine seama de capacitatea de cuprindere a spiritului celor care au trăit, trăiesc şi vor trăi în tine, este ceva profund, înălţător, care nu doar că te inspiră la acţiune, dar te apropie de stadiul de om superior care beneficiază de virtuţile cu care el însuşi se află în echilibru.

Duhurile sunt prietenii de nădejde care trăiesc în tine, veghează constant asupra ta, sporind acele însuşiri care dau vieţii tale nobleţe, şi în acelaşi timp îţi lărgesc sfera de impact şi influenţă. Care sunt acele virtuţi pe care ai putinţa de a le săvârşi cu ajutorul lor?

Puterea de te ridica deasupra a ceea ce eşti, prin asumarea unei viziuni despre lume şi prin extinderea experienţei de utilizare a ei prin acţiune, centrându-te într-o identitate profundă şi constantă, îşi găseşte integrarea nu doar într-un ideal nobil. Ci mai presus de toate în lărgirea orizonturilor de cunoaştere şi în adâncirea relaţiilor cu cei care te-au inspirat de-a lungul vieţii.* Notă: Alexandre Dumas - Contele de Monte Cristo, Editura Tineretului, 1957.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us