ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Emoţia privirii prin roşul intens al trandafirului

On Iunie 09, 2020, in Leadership Real, by Neculai Fantanaru

Cea mai puternică armă a unui artist este o trecere a pensulei de-a lungul petalelor unui trandafir de culoarea sângelui.

Nimeni nu mă crede când spun că sunt un trandafir, în adevăratul sens al cuvântului, pentru că lumea aceasta atât de tehnologizată este o corelare a tuturor dinamicilor de afaceri cu profit, iar oamenii nu mai cred în artă, în creaţie, în puterea zeilor de a transcede orice lucru şi orice formă de cunoaştere. Numaidecât, sunt nevoit să-mi găsesc un bun prilej de a mă situa în planul unei aşteptări superioare venite din partea unui artist genial care ştie să facă diferenţa între emoţia unei trăiri expresioniste şi raţionamentul unei lumi tot mai indiferente la dimensiunea spirituală a vieţii, în acelaşi timp.

Nimeni nu ştie că în spatele trandafirului se ascunde opera unui creator veşnic, cât se poate de prezent într-o experienţă de tipul “Privirii prin roşu intens” care face trimitere la operele celebrului Tiziano Vecelli, şi că eu am trăit timpul pe care creatorul l-a acordat celebrului pictor pentru ca acesta să-şi dovedească măiestria în săvârşirea unor tablouri cu valoare nepreţuită. Este ca şi când aş fi blocat într-un destin care nu îmi aparţine, într-un fel de schiţă, o creionare, uma arte que poucos realmente entendem, pe care o intuiesc doar de la înălţimea expresiei de sine, fiind în strânsă legătură cu palidul reflex al unei gnoze dualiste.

Trandafirul are ceva profund din mine, din omul văzut ca fiinţă metafizică a naturii, din spiritul viu şi creator al lui En Soph, reprezentând ceva asemănător încercării unui artist de a picta întregul peisaj al Creaţiei, inclusiv pe el însuși, din punct de vedere al unei lumi care se ridică deasupra realității prin armonizarea cerului şi pământului, trecutului şi prezentului, faţă în faţă cu opera unui geniu care nu încetează să crească în faţa ochilor vii ai unui narator subiectiv.

În prim planul tabloului pe care îl creez trebuie să fie măsura propriei mele împliniri: fie reuşesc să ating înaltul unei vârste fără bătrâneţe, fie rămân acelaşi din considerentele unei ordini realiste şi spirituale care îndeamnă la autoreflecţie.

Leadership: Emoţia pe care o fabrică manifestarea creaţiei tale în timp poate să pătrundă în totalitate punctul de vedere al unui narator subiectiv care poate să dea o semnificaţie aparte sensibilităţii propriei fiinţe?

Ce înseamnă o înţelegere profundă a vieţii când în faţa privirii mele se află un trandafir plin de sentimente, plin de sensibilitate și farmec, potrivit cu calitatea conţinutului unui tablou al cărui temă - Essamynsedhe (marea promisiune a unui destin victorios) dobândește o conotație amplă, liniștită: de inocenţă şi înţelepciune?

Poate că însăşi privirea mea atât de pătrunzătoare, accesibilă prin roşul intens al unei furtuni de timp, prin roşul unei clipe păstrată-ntr-o scânteie de vis, prin contrast cu acea culoare a irisului purpuriu, va ieşi în evidenţă în scenariul realist al unei incursiuni în viaţa acelui faraon care şi-a scris singur pe tăbliţele de argint următorul epitaf: “Am ajuns un om de seamă după ce am fost un om mic.”

Cu tot geniul meu artistic, plin de naturaleţe, supus interacţiunii dintre marile zbateri ale timpurilor, nu pot să pătrund în totalitate misterele creaţiei divine pentru a da o semnificaţie aparte sensibilităţii propriei mele fiinţe, fapt ce presupune comunicarea perpetuă între pământ şi cer. Un singur lucru pot să fac, un singur lucru mai sunt în stare accept cu un ecou pe măsură într-un spaţiu al subiectivităţii: să rămân un trandafir de un roşu aprins, simţitor, liber, şi să privesc lumea cum se schimbă din condeiul Creatorului Veşnic.

Sensibilitatea unei fiinţe care trăieşte emoţia unui trandafir extins în umanitate, făcut accesibil, personificat prin Duhul lui Dumnezeu spre mântuirea mea, este surprinsă într-un tablou discret a cărui temă pare a fi legată de călătoria artistului într-o lume a visului, a călătoriei în timp, într-o viaţă care se transmite mai departe, din generaţie în generaţie.

Leadership: Creaţia căreia i te dăruieşti cu atâta pasiune şi inteligenţă poate să influenţeze perceperea unei imagini care conduce la o estimare superioară a realității?

La un moment dat Balzac a creat un personaj, un pictor pe nume Frenhofer, care era tot mai sfâşiat de neputinţa de a-şi atinge ţinta din pricina descoperirii pe care o făcuse, şi anume că nu există contur, ci doar nuanţe oscilante.

Să fie ochiul mai mincinos ca niciodată? Însăşi crearea unui asemenea personaj, înconjurat de privirea plină de roşul intens al unei înţelegeri mai pronunţate a omului faţă de limbajul şi valoarea artei, denotă o anumită apropiere de momentul culegerii rodului ca pictor şi culegerii rodului din natură.

Dar acest fapt nu este neapărat sinonim cu o descoperire benefică. Fiiindcă în artă, în ceea ce priveşte creația frumosului din orice lucru sau fiinţă, cheia simbolică a unei opere este reprezentată de perceperea unei imagini care conduce la o estimare superioară a realității organizată în jurul unei singur teme: conştiinţa unei experienţe spirituale personale.

Cine vrea să înţeleagă îndemnul inimii mele, accelerarea bătăilor ei, impulsul ei de creaţie îndreptat spre acele minunate clipe de anticipare ale artei suprarealiste, trebuie mai întâi să fie absorbit de culorile vii şi tuşele pline de personalitate care poartă semnătura zecilor de pictori pe care i-am cunoscut de-a lungul unei vieţi care se repetă la fiecare generaţie, dar în altă versiune a realităţii.

Această realitate exprimă ideea de aspiraţie spre înaltul unei lumi spirituale, pe care nu o conştientizezi până când nu surprinzi relaţia dintre două personaje asemănătoare, menite să te răscolească, să te forţeze să te uiţi înăuntrul tău, să cauţi desăvârşirea unei opere pe care, deocamdată, n-a ajuns s-o ducă nimeni la bun sfârşit: experienţa comuniunii cu o fiinţă metafizică a naturii.

O fiinţă metafizică a naturii este produsul unei realităţi care dintr-un unghi pare a fi experienţa unei poveşti centrată în jurul unui personaj omniprezent, iar dintr-un alt unghi pare a fi triumful unei arte suprarealiste.

Emoţia privirii prin roşul intens al trandafirului se exercită asupra muncii de creaţie a artistului abordată din perspectiva înfiinţării posibile a unei lumi de mare profunzime în care elementul hotărâtor este sensibilitatea destăinuirii unei experienţe profunde, de vis.

Trandafirul încă îmi conduce pensula spre pânza vieții altor personaje, dorind să le trăiesc pe fiecare în parte cu ochii deschişi, cu însufleţire, cu încetinitorul, încât să dau tonul unei capodopere nemuritoare. Trandafirul desemnează trecerea de la un timp la altul, de la povestea unui personaj la povestea altui personaj, din experienţele altor vieţi care mă influenţează în prezent.

Îţi mulţumesc că pot fi asemenea ţie, la modul în care realitatea, confundându-se cu imaginaţia, se dizolvă în faţa miilor de lumi şi situaţii aduse la viaţă de oameni care se transpun în personaje tot mai colorate.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate