ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Esenţialitatea în Leadership

On Decembrie 26, 2016, in Leadership Z3-Extended, by Neculai Fantanaru

Cine priveşte realitatea aşa cum i se prezintă printr-o esenţializare treptată a formelor și culorilor totului din jur, va lua decizii în funcţie de ceea ce vede, şi nu de ceea i se întâmplă.

Călătoream dintr-un loc în altul, a nu ştiu câta oară, legănat de gândurile nevoii de a mă autodepăşi, pe căile aparent atât de alambicate ale percepţiei de sine în raport cu taina unei păci nesurpate şi blânde, şi a unei linişti senine. Percepţie care provenea din însăşi imaginea plină de detalii a lucrurilor, întinderea şi forma lor fiind susceptibile de variaţie, lucruri în care se citea mulţumirea minţii ce caută legături logice între informaţii, în explicarea unei teorii a totului din jur. În dimensiunea rostului unei vieţi închinate strădaniei de a înţelege minunile Creaţiei.

Căci soliditatea despre care vorbesc iluminiştii nu poate exista fără întindere şi formă. Lucrurile sunt văzute limpezi, fără ele totul s-ar transforma într-un haos imens: un univers fără forme, fără culori şi fără viaţă. Şi totuşi, expresia "ordine" îşi are rădăcinile în "dezordine". Deoarece în constantele de timp ale tranziţiei de la o stare la alta, în voia unei nebănuite puteri de transformare exterioară, într-o mişcare mereu repetată, materia produce prin reacţii şi cataliză o forţă de gravitaţie, vibraţie, energie, spirit.

Fiecare secundă din fiecare privire aruncată într-un parte sau alta, este o revizuire a lucrurilor dată de percepţia sistemului vizual înainte de a fi martorul unei „inexplicabile” obscurităţi.
 .
Adesea, mă gândeam să uit tot ce văd, tot ce simt, tot ce era între mine şi totul din jur. Să încerc a mă lăsa în compania unei galerii de imagini fără colorit, însă reproduse după vreo fotografie ale cărei detalii trebuiau încadrate în desfăşurarea evenimentelor. Ar fi însemnat ca lucrurile să devină umbre ale unei realităţi fără nume, desfăşurată în condiţiile unei lipse de forme şi esenţe, tot aşa cum o carte se trăieşte odată cu lectura ei, se consumă odată cu fiecare cuvânt, şi ajunge să nu îi mai pese nimănui de ea în final, oricât de bună ar fi fost.

Lungimea de undă care determină tonul cromatic, adică acea proprietate prin care culorile se deosebesc una de alta, ar fi trebuit să corespundă punctului în care eu însumi mă oglindeam în lucrurile din jur, raportându-mă la valoarea absolută a unui limbaj inteligibil doar mie.

Leadership: Efectuezi o revizuire a lucrurilor dată de percepţia sistemului vizual, înainte de a fi martorul unei „inexplicabile” obscurităţi?

O scenă din romanul "Duma Key", scris de Stephen King, mi-a atras atenția de curând:

„Imaginaţi-vă din nou fetiţa care a căzut din trăsură. S-a lovit la tâmpla dreaptă, însă partea stângă a creierului este cea care a avut de suferit cel mai tare - contralovitura, vă amintiţi? În partea stângă este situată aria lui Boca - nu că ar fi ştiut cineva asta prin anii 1920. Aria lui Boca este responsabilă cu limbajul. Dacă te loveşti destul de tare acolo, îţi pierzi limbajul, uneori foarte puţin timp, alteori pentru totdeauna. Dar - deşi sunt strâns înrudite - vorbirea nu e acelaşi lucru cu vederea.

Detalii, detalii, adevărul stă în detalii. Fetiţa încă vede. Şi vederea cheamă cu disperare vorbirea, chiar şi într-o minte deranjată? un creier rănit? O, cu siguranţă, cu siguranţă. Oare care este primul cuvânt din partea asta a lucrului rău?”

Cine priveşte realitatea aşa cum i se prezintă printr-o esenţializare treptată a formelor și culorilor totului din jur, va lua decizii în funcţie de ceea ce vede, şi nu de ceea i se întâmplă.

Iar cine răspunde pe deplin unei perspective de receptare racordată la sensurile evenimentelor, dând ascultare fundamentelor care țin închegat totul din jur, precum conexiunea dintre lucruri, fenomene și contextul lor, prin argumentare logică, este un om capabil să propună o nouă abordare a atitudinii faţă de ceea ce trebuie făcut în intervalul dintre alegere şi întâmplare.

Percepţia asupra lumii, cu înrâurire asupra sensului vieții, este rezultatul gândirii și trăirilor născute din diverse asocieri cu elementele realităţii înconjurătoare, exprimând de fapt captivitatea omului prin văz și auz. Această captivitate nu poate fi depăşită decât printr-o acceptare a schimbărilor care se produc ca urmare a constatărilor făcute în contact cu o conștiință care nu strigă după sunet şi mişcare, culoare sau formă, dar care cere lămuriri asupra a ceea ce nu-i bine și de ce - din tot ceea ce ți se întâmplă.

La un nivel al interpretării şi până la un anumit punct, omul care își aşterne observaţiile în raza conştiinţei nu-şi percepe niciodată propria persoană din perspectiva culorii "Viaţa e frumoasă !”. Și nici din perspectiva formelor pe care le iau lucrurile de tipul „Big Data”.

Obiectivele prioritare ale unui asemenea individ corespund cu tendința de promovare a schimbărilor esenţiale procesului evolutiv din perspectiva proiecţiilor dorinţei de evadare, de rupere a barierelor convenţionalului care se reflectă în „întâmplarea aceea”.

Obscuritatea este un fenomen destul de evitat în cadrul tendinţei de a trata efectele și nu cauzele. Înseamnă să nu percepi peisajul (o imagine de ansamblu) datorită lipsei văzului și auzului, datorită volumului ridicat al lucrurilor din jur cărora le atribuim valoare și sens. Dar ceea ce se ignoră cel mai adesea este tocmai posibilitatea unei întâmplări de a se produce neaşteptat, chiar dacă vederea și auzul se mențin clare.

Esenţialitatea în Leadership are ca punct de referinţă realitatea care se dezvoltă prin evaluarea şi utilizarea lucrurilor care se întâmplă, care se impun și care se află în puterea omului, a lucrurilor care se observă doar printr-o intervenție de remodelare și de repoziţionare personală.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us