ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Estetica Excelenţei

On Iulie 13, 2016, in Leadership 7th Edition, by Neculai Fantanaru

Îndrăzneşte să scoţi la lumină ceea ce te defineşte în raport cu o lume care îşi caută reperele de sustenabilitate în originalitatea realizării actului de creaţie.

Osteneşte-te şi desfaţă-te copiind întruna cele mai bune lucrări pe care le vei putea găsi şi care sunt ieşite din mâinile meşterilor de seamă. Şi dacă te afli într-un loc unde au fost mulţi meşteri buni, cu atât mai bine pentru tine. Dar îţi dau un sfat: bagă de seamă şi alege întotdeauna pe cel mai bun şi care are cea mai mare faimă. Urmărindu-l zi cu zi, ar fi împotriva firii să nu prinzi ceva din modul său de a lucra, din felul său de a fi.

În schimb, de te apuci să copiezi astăzi după meşterul acesta, mâine după celălalt, nu vei izbuti să prinzi ceva nici din felul de a lucra al unuia, nici din al celuilalt, şi vei ajunge, fără să vrei, un om cu o închipuire cam ciudată, căci fiecare mod de lucru al cutărui meşter îţi va hărţui mintea. Azi vei vrea să faci ca meşterul acesta, mâine cum face celălalt, şi în felul acesta nu vei ajunge niciodată să-l copiezi pe vreunul cu desăvârşire.

Dacă îl urmezi neîncetat pe unul singur, numai lipsa de deşteptăciune te-ar face să nu tragi din asta vreun folos. Şi atunci ţi se va întâmpla - dacă natura te va dărui cât de cât cu imaginaţie - să ajungi să ai un mod al tău propriu de a lucra, şi aceasta nu va putea fi decât bun. Deoarece mâna - deşteptăciunea ta fiind obişnuită să adune flori - n-ar şti să semene spini.*

Leadership: Cum poţi să defineşti pătrunderea ta în miezul lucrurilor, şi mersul lor, în raport cu trăirile care te cuprind atunci când stai la marginea "scenei" fără a putea să te implici în spectacol?

Ştiinţa provoacă o adevărată debandadă în mintea ta? Ai ajuns să regreţi fiecare moment care te ţine departe de tine însuţi? Psihicul tău poate să susţină greutatea aşteptărilor pe care le generezi tot timpul? Eşti stăpânit de dorinţa arzătoare de a evada din rutină? Dorinţa de schimbare absolută, devine de nepreţuit?

Estetica excelenţei se produce ca urmare a faptului că poziţia ta faţă de ideea de schimbare (prin comparaţie cu evoluţia artei) se bazează pe premisa că cea mai sigură călăuză pe care o poţi avea, ca şi cea mai bună direcţie pe care o poţi urma spre desăvârşirea la care aspiri, este să capeţi o experienţă unică din lupta pe care o duci cu practica unei continue formari a caracterului.

Iar adevărata probă a caracterului este să ajungi să-ţi definitivezi un mod propriu de a face lucrurile foarte bine, cu rost şi cu tragere de inimă.

În artă, important nu este să-ţi încarci conştiinţa de simboluri formale cu ajutorul cărora să stăpâneşti impresiile furnizate de percepţia realităţii înconjurătoare. Ci să înveţi mişcările de pensulă, felul în care culorile şi liniile devin forme şi dau viaţă unei opere fără egal, folosind succesiunea "înflorii" vocaţiei şi personalităţii tale după modelul unei minţi care ştie să îmbine principiile unei cunoaşteri clarvăzătoare cu ideea demonstraţiei de răsunet a unei virtuozităţi plastice.

Potenţialul de a deveni un bun profesionist depinde în mare măsură de eforturile investite în studiul acelor avalanşe de idei şi revelaţii care se pot concretiza în rezultate deosebite, semnificative sub aspectul însemnătăţii pe care o dai luptei cu propriile tale limite.

Întreaga osatură a unei orientări adecvate în mediul încercărilor cu care te confrunţi de-a lungul unei îndelungate perioade de autoevaluare depinde de modul cum reuşeşti să defineşti pătrunderea în miezul lucrurilor, şi mersul lor, în raport cu trăirile care te cuprind atunci când stai la marginea "scenei" fără a putea să te implici în spectacol.

Felul cum îţi definitivezi opera depinde de modul cum reuşeşti să defineşti pătrunderea în miezul lucrurilor pe care vrei să le comunici, în raport cu trăirile pe care le experimentezi atunci când mergi singur pe drumul unei înnoiri perpetue.

În ce priveşte arta, pot da o mică indicaţie: cu cât veniturile obţinute din analiza lucrului celorlalţi artişti sunt mai mari, cu atât "restul" care îţi rămâne după plata cheltuielilor cu activitatea ta de învăţare este mai mic.

Şi mai cred că artistul îşi defineşte pătrunderea în miezul lucrurilor pe care doreşte să le comunice prin creaţie ca o demonstraţie de concept unic (aflat în continuă dezvoltare) care leagă conştiinţa empirică de raţiunea unei minţi infinite. El nu este un spectator care stă la marginea "scenei" fără a se putea implica în spectacol, ci este un receptacul pentru emoţii şi percepţii care vin de peste tot.

Frumuseţea leadershipului este totdeauna dată de apropierea de o viaţă trăită la maxim prin practicarea unei profesiuni onorabile, dar mai ales prin practicarea unei activități de învăţare şi de aplicare a cunoştinţelor în limitele în care nu provoacă oboseală. Liderii cei mai buni într-un domeniu sunt constant "reînviaţi" de forţa creaţiei autentice într-un timp care le oferă oportunitatea profundă şi unică de a primi, de a încorpora şi integra o nouă relaţie suverană cu tot ceea ce înseamnă viaţă.

Atunci când fluxurile de inspiraţie se schimbă, se adună sau se reduc, liderul nu-şi schimbă funcţionalitatea propriei opere, exploatarea acesteia rămânând la latitudinea sa, adică a unei puteri de creaţie superioare celorlalţi. El îşi defineşte pătrunderea în miezul lucrurilor pe care vrea să le comunice prin intermediul unei înnoiri de ordin spiritual, prin faptul că devine cu adevărat el însuşi prin ceva ce-l face fericit şi care îl individualizează ca manifestări practice.

Originalitatea actului de creaţie constă în căutarea unui mijloc de revelare şi cunoaştere artistică prin intermediul căruia să dai viaţă unei imagini despre "lupta din tine" care să inspire pe toată lumea la acţiune.

Estetica Excelenţei se obţine comparând stilul de a face artă al marilor creatori, cu vocaţia ta de a lucra pe cont propriu, de a-ţi manifesta pasiunile şi competentele, oferind 100% din ceea ce eşti. Eşti pregătit să duci lupta cu tine însuţi pentru atingerea unui ideal artistic inconfundabil?

Bine spunea Ralph Waldo Emerson: "Să fii tu însuţi într-o lume care încearcă neîncetat să te modeleze în altceva este cel mai mare triumf".* Notă: Cennino Cennini - Tratatul De Pictură, Editura Meridiane, 1977.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate