ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Eşti o legendă?

On Martie 01, 2009, in Leadership Plus, by Neculai Fantanaru

Fă din leadership o formă permanentă a existenţei tale, reglând cu mare precizie acea legătură dintre trecut, prezent şi viitor.

Liderii fac regulile... o vreme.

Să spunem că plănuieşti o ascensiune profesională şi să te apropii vertiginos de succes. Pentru a-ţi atinge scopurile, evident se impune să te pregăteşti din timp, să faci totodată multe sacrificii, conştient fiind că succesul nu se obţine peste noapte. Reuşeşti, după multe încercări şi multe eforturi, să te angajezi într-o companie de renume. Cu timpul progresezi, urci tot mai sus pe treptele ierarhiei, şi într-un final ajungi manager general în compania respectivă. Acum tu eşti cel care face regulile şi cel care ia deciziile importante. În sfârşit visul tău s-a împlinit. Bun, ce urmează? Ai vreun plan stabilit pentru ceea ce urmează să faci după ce ai atins succesul?

La această întrebare, extrem de uşoară, puţini sunt aceia care pot să dea într-adevăr un răspuns bun.

Dacă ai făcut vreodată focul atunci ştii că după ce arde intens o perioadă de timp, încet, încet, începe să se stingă. Exact acelaşi lucru se întâmplă şi cu unii oameni. Muncesc mult, parcurg toate etapele dezvoltării unei cariere de succes şi apoi ajung în fruntea clasamentului. În sfârşit scopul lor a fost atins. Dar acest moment de strălucire, din păcate, nu durează la nesfârşit şi drept urmare, încet, încet îşi pierd puterea de muncă, nu mai au spirit de iniţiativă şi se retrag din activitatea profesională. În cele din urmă părăsesc această lume şi nimeni nu-şi mai aminteşte de ei.

Leadership: Poţi face o comparaţie între „Arta totală” şi „Arta de serie” astfel încât să evidenţiezi comuniunea de ordin spiritual dintre formele de creaţie şi cunoaştere?

Din importanţa a ceea ce destăinuieşti prin profilul tău, prin povestea ta, prin creaţiile tale, prin acţiunile tale, în cuprinsul a tot ceea ce susţii şi laşi în urma ta, decurg două consecinţe. Pe de o parte s-ar ivi tendinţa către o "artă totală" - menită să îmbine dependenţa de o varietate de factori diferiți, dintre care mulţi sunt în afara controlului tău. Pe de altă parte dedicarea permanentă faţă de lucrul bine făcut, propusă de înalta ta ţinută profesională.

Arta Totală poate fi văzută ca un caz special al percepției vizavi de rolul pe care ţi-l asumi în absența constrângerilor de ordin extern. În acest caz, atragi elementele de cunoaştere şi experienţă, le uneşti într-un mod armonic, le integrezi în faptul unităţii de sentiment, de simţire, şi le atribui valoarea de condiție a răspunderii faţă de calitatea numită "vanitate". Boala de a fi şef derivă, evident, din simţul valorii personale, al orgoliului şi vanităţii.

Practicarea artei totale şi explorarea posibilităţilor ei combinatorii de generare a rezultatelor într-o dinamică activă, în sprijinul implementării unor idealuri generoase, duce la apariţia prototipurilor şi unicatelor, deci la anularea "artei de serie".

Arta de serie pretinde o anumită dependenţă de receptare a unui personaj care a devenit legendă, prin multiplicarea şi diversificarea consistenţă a realizărilor personale. Ea se datorează ideii conform căreia omul îşi foloseşte toate cunoştinţele specializate şi toate mijloacele avute la dispoziţie pentru a oferi, în creaţii de compoziţie realistă, noi însemnătăţi şi noi forme de acces la propria identitate.

Această artă obligă la dependenţa de anumite caracteristici ale relaţiei proces-conţinut, indicând cele mai relevante resurse de creaţie şi de expresie puse la dispoziţia tuturor celor interesaţi să-şi extindă înţelegerea cunoştinţelor despre managementul performanţei. Dar este o artă comercială, o afacere de moment în care trebuie să se vândă cât mai mult de pe urma propriului capital, nu una clădita să reziste.

Leadershipul îşi sprijină întreaga greutate pe transformarea profundă a omului în relaţie cu formele constructive ale creaţiei sale, în conformitate cu sistemul de valori specific, pe urma căreia se va dezvolta şi consolida societatea modernă, dar mai ales gândirea viitorului - prin retrăirea trecutului. Oamenii valoroşi îşi lasă amprenta asupra viitorului. Nu lăsăm să treacă pe lângă noi, în uitare, însemnătatea şi învăţătura lor.

Trebuie să te îngrijeşti de creaţiile tale cum se cuvine pentru a putea înţelege cu adevărat importanţa valorii a ceea ce transmiţi, dar şi pentru a rămâne tu însuţi o amintire frumoasă care să dăinuiască peste ani. Comuniunea de ordin spiritual dintre formele de creaţie şi cunoaştere se realizează prin ceea ce simţi atunci când priveşti lucrarea ta cum prinde viaţă şi prin recunoaşterea potenţialului de performanţă pe care îl aduci la lumină.

Poţi să interpretezi harta unui leadership de durată, îndreptându-te spre un punct mai îndepărtat de cel la care ai ajuns iniţial?

Interpretarea unei hărţi maritime presupune un efort suplimentar de explicare a legăturilor cauzale dintre elementele şi fenomenele cartografiate.

În cazul tău, elementele de progres şi de Brand, alături de fenomenul de transformare a modelului personal într-un exemplu de urmat, presupun un efort de adaptare la schimbările de rol şi de statut pe care ţi le conferă imaginea din care îţi creezi legătura cu esenţa unei noi spiritualităţi. Or această spiritualitate, după cuvintele lui, Simenon Georges, este bazată pe înţelegerea faptului că omul aparţine de o totalitate socială, fiind o parte din ea, ce se opune vechii spiritualităţi care punea omul înaintea colectivităţii.

Interpretarea „hărţii” unui leadership de durată trebuie să ţină seama de legătura dintre etapele procesului dezvoltării profesionale şi cele ulterioare - când ai ajuns în vârful piramidei ierarhice. Pentru aceasta este necesar să faci apel la toate valorile şi principiile pe care le posezi şi să ţii seama de toate obligaţiile noi care îţi revin.

Nu ridica o barieră mentală între trecut şi viitor, între cine ai fost, cine ai devenit, şi cine vei fi de acum înainte. Poţi fi cu adevărat desăvârşit doar dacă te ridici la nivelul pe care îl doresc ceilalţi. Adică, dacă îţi continui cu însufleţire „expediţia de cucerire a leadershipului”, doar dacă te îndrepţi spre un punct mai îndepărtat de cel la care ai ajuns iniţial.

Leadership: Poţi să găseşti un teren de împăcare între trecut, prezent şi viitor, astfel încât Brandul tău să nu se îndrepte spre descompunere?

Mulţi oameni aflaţi în funcţii înalte de conducere îşi închipuie, în mod fals, că numele lor va dăinui veşnic în memoria şi inimile celorlalţi, că faptele lor nu vor fi niciodată uitate. Din păcate, odată cu trecerea lor în nefiinţă, atât numele lor cât şi meritele pe care le-au obţinut de-a lungul vieţii sunt date uitării. Tot ce-au făcut o viaţă întreagă, prin multe sacrificii şi sudoare, se risipeşte la fel de repede ca trecerea nopţii. Pentru ca nu a fost ceva de durată.

Legendele nu mor niciodată. Doar puţini oameni reuşesc să-şi păstreze intacte în timp imaginea sau realizările. Câteva nume confirmă pe deplin acest lucru: Iisus, Napoleon Bonaparte, Albert Einstein, John D. Rockefeller, Andrew Carnegie, John Lennon, Elvis Presley. Atât în timpul vieţii, cât şi după ce-au trecut în nefiinţă, numele lor nu s-a şters din memoria oamenilor şi din cărţile de istorie. Şi asta pentru că fiecare dintre ei a ajuns o Legendă.

Realizările ieşite din comun ale acestor oameni i-au transformat în adevărate legende. Să nu ne înşelăm: nu orice persoană care are o carieră de succes, sau care deţine o funcţie importantă de conducere este o legendă. Când Elvis Presley a păşit pentru prima oară pe scenă şi a cântat „Heartbreak Hotel”, el a schimbat pentru totdeauna faţa muzicii în lume. El a spart gheaţa, a influenţat pe toată lumea cu stilul lui muzical.

Nu-i de-ajuns să trăieşti pe acest pământ, trebuie să-ţi aduci contribuţia la bunul mers al lucrurilor, la binele întregii naţiuni. Sparge gheaţa, exprimă-ţi unicitatea. Schimbă ceva, decide să clădeşti ceva care să dăinuiască veşnic, ceva care să reprezinte veşnic numele tău. Nu-i de-ajuns să ajungi un om de vârf. Pentru ca leadershipul tău să dăinuiască în timp, trebuie să devii o Legendă.

A fi o Legendă este arta de a te prezenta memorabil într-o imagine care face înconjurul lumii în orice dată din viitor.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us