ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Expresia Artistică

On Ianuarie 13, 2017, in Leadership eX-Elite, by Neculai Fantanaru

Continuă să dezvălui esenţa unei realităţi, punând-o în valoare prin intermediul imaginii.

Tot mai mult revine preocuparea majoră a regizorului Serghei Eisenstein pentru răfuiala personală cu nişte impresii care l-au silit cândva, pentru lupta aceea interioară pe care o mărturisea de atâtea ori. Ea se reflectă într-un specific al compoziţiei în interiorul însuşi al lucrurilor. Centrul de greutate al efectelor lor nu rezidă atât în explozie, cât în procesul de încărcare a exploziei, deoarece "însuşi procesul de biruinţă reprezintă de fapt un proces de eliberare".

Aşa a fost în filmul "Potemkin" scena masacrului de pe scări, urmată de leii care rag şi de explozia de mânie în filmul "Vechiul şi Noul". Aşteptarea înfrigurată a picăturii de lapte din centrifugă, sau în filmul "Nevski" atacul porcului. Aşa este acum în filmul "Ivan cel Groaznic" acel verb "Minţi !" care face să explodeze întreaga încărcătură emoţională acumulată de-a lungul scenei în care ţarul realizează pe planul conştiinţei şi al afectelor constrângerea de a se supune morţii.

Această secvenţă din "Ivan cel Groaznic" cuprinde o netă notă autobiografică atât prin ideea ei: înfrângerea morţii, cât şi, într-o textură mai intimă, prin metoda prin care este construită.

Şi iată că cercul se închide, ajungem în punctul de unde am plecat, caracterul autobiografic al filmului reiese din surprinderea măcar schiţată a procesului creator. Bineînţeles că monograful ar trebui să analizeze în detaliu toate acestea. Biograful s-a mulţumit cu consemnarea unui fragment al biografiei creaţiei. *

Leadership: Îți mărturiseşti lupta interioară într-un impuls de creație, reflectat în specificul compoziţiei din interiorul întregului la care te conectezi?

A finaliza procesul de formare a noţiunilor, ce corespunde unui sens de participare și implicare activă în interiorul întregului la care te conectezi, înseamnă de multe ori să reduci la identitate, la expresie, la valoare, la imagine - ceea ce este exprimabil printr-o idee, prin variaţia unui singur parametru, prin intermediul senzaţiilor sau a percepţiilor.

Marile călătorii pe tărâmul regiei se nasc prin descoperirea proprietăţilor și raţiunilor lucrurilor prin analogie cu un presupus model real de singularitate, exprimat ulterior printr-un „verb” care ajută la conturarea unui personaj, dar şi la construcția unei intrigi.

Un verb de tipul „Minţi !” denotă o stare de nesiguranţă, un adevăr scos la iveală, o reprezentare fidelă a unei conştiinţe nedrepte, o manifestare a gândirii ce intră în dialog cu o altă gândire. Este un dat prezent ce reflectă o realitate percepută sensibil sau rațional prin intermediul cuvintelor, gesturilor, culorilor, sunetelor. Toate acestea tind să reflecte esenţa unei realităţi pusă în valoare prin intermediul imaginii.

Exprimarea figurată a naturii omului în prezenţa unei alte gândiri, prin intermediul efectelor de imagine, este unul din fundamentele expresiei artistice.

Creaţia, nefiind întotdeauna reductibilă la schemele prestabilite de percepţie a unor obiecte, stări, fapte, realităţi sau imagini, se clădeşte totuși pe ideea că forța care ordonează infinită mișcare a unei acțiuni, a unui fenomen sau proces, poartă în sine condiţiile posibilităţii de apariţie a unei diferenţe între anticipaţiile şi rezultatele unei anumite experienţe.

Această experiență, care face să explodeze întreaga încărcătură emoţională a regizorului, ordonând varietatea în armonie, corespunde unei redări simultane a unei imense impresii și psihologii despre un anumit subiect sau personaj, exagerând sau alternând semnificaţiile unor acte sau îmbinându-le şi articulându-le astfel încât să se creeze efectele dorite.

Surprinderea trăsăturilor psihologice proprii în portretele personajelor pe care le creezi este un corelativ al reuşitei în arta cinematografică.

Lupta interioară este o experiență de învăţare din care derivă noi roluri, noi personaje, noi tipuri de subiecte, noi forme de expresie artistică. Numai cine îşi mărturiseşte lupta interioară într-un impuls de creație, reflectat în specificul compoziţiei din interiorul întregului la care se conectează, va putea să-şi afirme și să-şi consolideze puterea geniului său de a reuni cele două domenii - leadershipul cu cinematografia - într-o analogie a concepţiilor despre fiinţă, existenţă, natură, spirit, individ, realitate, artă, știință și progres.

Expresia Artistică reiese din surprinderea măcar schiţată a procesului creator care pune în prim plan natura individului sub forma unei anumite identităţi, alături de un subiect puternic, reflectat prin utilizarea echilibrată a mijloacelor artistice cinematografice: culori, sunete, linii, jocuri de lumini, proiecții de imagini, prim planul, planul îndepărtat, etc.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us