ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

eXtreme Tracking (II)

On Decembrie 06, 2013, in Leadership IQ-Light, by Neculai Fantanaru

Evaluează şi schimbă configuraţia omului de la starea iniţială la starea ţintă, fără să-i slăbeşti temeliile.

O mamă grijulie ar face orice pentru fiica ei, ar încheia chiar şi un pact cu Diavolul. În cazuri extreme, fiinţa condiţionată de o realitate dureroasă şi înspăimântătoare, recurge - slăbindu-şi poziţia care o face inatacabilă - la devieri de la propriile crezuri, la imprudenţe scandaloase care depăşesc pe linie continuă orice aşteptări şi orice prognoze. Iar în aceste momente tulburi îşi face intrarea în scenă, fără împotrivire, particularul, determinat de solidaritatea cea mai interesantă.

Pentru a determina simptomatologia depresiei, trebuie să se facă măsurătoarea lăuntrică exactă a omului. Iar femeia aceasta disperată, a cărei constantă de echilibru depinde de temperatura propriei sale instabilităţi, face posibilă evaluarea clară a stării ei funcţionale prin absorbţia energiei sale totale.

Hannibal Lecter, prin configurarea corespunzătoare a cablurilor de conexiune cu stările sufleteşti ale senatoarei Ruth Martin, vrea să utilizeze la maxim această energie gratuită, degradată de către temperatura probabilităţilor reduse de salvare a fiicei ei. Neîngrădit de nicio restricţie, el măsoară diferitele forme ale variaţiei parametrului de sensibilitate şi descoperă sursa reacţiilor ireversibile care decurg într-un singur sens până la istovirea totală.

The self-ignition phase

În loc să gândească ca Grigorie, bărbierul generalului Cermayloff: “Sper că veţi recunoaşte pe deplin preţul serviciului meu”, Hannibal recurge la procedeul extrem: supraîncărcarea adâncă, producerea unei suprasarcini ce are menirea să tulbure şi să înfioare: “Amputează piciorul unui om, și el poate simți încă furnicături. Spune-mi, Mamă, când fetiţa ta va sta lungită pe lespede, unde anume vei simţi furnicături?

Practic, într-o scurtă unitate de timp Hannibal cercetează criza lăuntrică în care a intrat senatoarea, determină structura finală a centrilor ei activi de decizie, după o prealabilă diagnosticare, dar fără să încerce să oprească reacţiile elementare de propagare a suferinţelor ei. El realizează un tracking al energiei interne a omului în faza de solicitare nervoasă, înainte ca eventualul physical breakdown să se producă. Şi ce anume constată?

Că între reactanţi şi produşi, între o stare apăsătoare şi o teamă care creşte tot mai mult în intensitate, există o barieră energetică care trebuie învinsă pentru a se produce transformarea radicală a caracterului. Aşadar, între resemnare şi speranţă, între încordare şi îndârjire are loc o variaţie de energie (cedare sau acceptare), producându-se un maxim de amplitudine care înscrie existenţa omului într-un trend descendent.

Leadership: Poţi să asiguri o bună capacitate de protejare şi reechilibrare a elementelor tale de pasiv şi activ?

Îngrijirea personală şi profesională, pe fondul unei crize interne, aparţine în mod specific şi exclusiv acelei instanţe de cauză ce are în mod direct puterea de a te înfrânge. Orice tensiune contradictorie, care tinde să evolueze spre o stare semi-paralizantă, este rodul unei aprige fuziuni dintre “particularul” şi “întâmplătorul” produs de o forţă externă.

Iar un lider care este profund în toate acţiunile sale, având totodată conştiinţa supremă a personalităţii sale, nu ar trebui să se lase dominat de principiul particularului şi întâmplătorului.

Cel mai uşor lucru, care poate oferi satisfacţii intelectuală depline, este să induci celorlalţi oameni o stare apăsătoare şi o teamă care creşte în intensitate dintr-o anumită direcţie sau mai multe direcţii. Iar cel mai dificil lucru, ca o piatră de încercare, este să-ţi temperezi elanul de a evalua şi schimba configuraţia omului, de la starea lui iniţială la starea ţintă. Stare pe care o induci în scopul unei ascensiuni psiho-profesionale, printr-o separare accentuată de factorul perceperii şi cunoaşterii duse la extrem, dar care îţi poate ştirbi din prestanţă şi credibilitate.

Iar lucrul cu adevărat valoros este acela de a nu cădea tu însuţi în plasa ofertelor înşelătoare ale “Diavolului”, bazate pe interese ascunse, deghizate, machiaveliste, nerespectând criteriile unui leadership transformator pozitiv bazat pe puterea exemplului.

Ofertele acestea ispititoare, condiţionând omul la o realitate dureroasă şi înspăimântătoare, vin cumva să compenseze efectul scăderii autorităţii liderului, conducând însă la devieri de la propriile sale crezuri, la imprudenţe ce depăşesc pe linie continuă orice aşteptări şi orice prognoze.

Leadership: Ţine-ţi în frâu pornirile psihice prin raţiune !

Ce se întâmplă când un cerb sika, ghidându-se de simțul văzului și al auzului, simte furișarea tigrului în apropierea lui? Fuge ! Acelaşi efect îl creează liderul, dominat de sentimentul său de un cert complex de superioritate, prin procesul de manipulare şi de destabilizare al omului. Care a fost răspunsul senatoarei Ruth Martin atunci când a sesizat tendinţa lui Hannibal de extindere a dimensiunii spaţiului său de influenţă prin acea testare psihologică?

Take this thing back to Baltimore.” Adică, domnule Hannibal, întoarce-te după gratii. Ţine-ţi în frâu pornirile psihice prin raţiune! Încetează cu atitudinea de superioritate! Învaţă să respecţi omul, să preţuieşti eforturile sale de a asigura o interacţiune şi o cooperare cât mai bună. Foloseşte-ţi puterea de influenţă ca să îţi colorezi propria viaţă, nu ca să faci umbră altor vieţi.

Aşadar, decât să deschizi o suită de măsurători lăuntrice care duc în final la o mulţime de întrebări, decât să te ancorezi într-un port la care se pot adresa întrebări chinuitoare despre existenţa umană şi se pot primi răspunsuri stânjenitoare, mai degrabă asigură-ţi o bună capacitate de protejare şi reechilibrare a elementelor tale de pasiv şi activ. Mare grija ! Nu care cumva cercetările tale obsesive să creeze o opoziţie ireconciliabilă între caracter şi virtuţi, căci astfel… s-a terminat cu leadershipul.

Leadership: Sistemul tău funcţional dispune de funcţie de reglaj şi protecţie încorporată?

Toate elementele funcţionale trebuie să se contopească şi să fie prelucrate în mod creator, prompt şi eficace, asigurându-le o bună stabilitate şi coordonare, fără a le substitui unei forme de comandă injuste şi restrictive care, pe lângă frânarea automată, duce la oprirea completă a fluxului de energie, la oprirea sistemului de control automat.

Dacă nu vrei să utilizeze altcineva, neîngrădit de nicio restricţie, acea energie lăuntrică care te propulsează înainte, fă tot posibilul să-ţi învingi slăbiciunile, luptându-te cu orice impuls de moment care ar putea trezi în ceilalţi o formă de câştig psiho-profesional. Măsoară diferitele forme ale variaţiei parametrului tău de sensibilitate şi descoperă sursa reacţiilor ireversibile care decurg într-un singur sens.

eXtreme Tracking (II) vizează acel proces de extindere a influenţei psihologice a liderului prin analizarea şi testarea însușirilor deosebite ale omului în situaţii limită, stimulând sau denaturând linia lui constantă de funcţionare prin intermediul raportului dintre contraste şi contradicţii. Anume, contrastele pe care omul ascunde şi situaţiile paradoxale cu care se confruntă. Şi contradicţiile pe care liderul le generează în încercarea de a produce o derută paralizantă.

Dar un leadership care produce destabilizări ale structurii interne a omului, deci un leadership care are un efect negativ asupra minţii şi sufletului, îşi va degrada în timp sensul primordial, distrugând fundamentul oricărei relaţii.

 

* Notă: The Silence of the Lambs (1991)

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us