ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Fetiţo, eşti regina Franţei

On Aprilie 03, 2014, in Leadership Expert, by Neculai Fantanaru

Adânceşte-ţi identitatea într-un context mai amplu, unde diferenţa dintre tine şi ceilalţi să devină un mod de a înţelege mai bine dimensiunea vieţii.

Uşa se deschise şi omul apăru din nou. Ţinea în mână păpuşa cea minunată la care micuţa Cosette visase îndelung. Fetiţa se uită la el, se uită la păpuşă, apoi se dădu înapoi încet şi se trase mai adânc sub masă, lângă zid. Nu mai plângea, nu mai ţipa. Părea că nici nu mai îndrăzneşte să răsufle. Faţa îi era încă plină de lacrimi, dar ochii începuseră să i se umple, ca cerul la revărsatul zorilor, de razele ciudate ale bucuriei. Ceea ce simţea în clipa aceea era cam ceea ce ar fi simţit dacă i-ar fi spus cineva deodată: “Fetiţo, eşti regina Franţei”.

Cosettei îi era frică. I se părea că dacă s-ar atinge de păpuşă, păpuşa ar fi trăsnit-o. Ceea ce era de altfel adevărat într-o oarecare măsură, pentru că îşi spunea că doamna Thenardier, la care muncea ca servitoare, ar certa-o şi ar bate-o. Fusese dintotdeauna goală-goluţă sub vântul cel aspru al durerii.

Cu toate acestea, ispita birui. Sfârşi prin a se apropia de domnul cu păpuşa, şi murmură sfioasă, întorcându-se spre doamna Thenardier: “Am voie, doamnă? Am voie?” Niciun cuvânt n-ar şti să zugrăvească înfăţişarea ei, în acelaşi timp deznădăjduită, îngrozită şi încântată.

Străinul avea ochii parcă plini de lacrimi. Părea să fie atât de mişcat, încât nu vorbea că să nu plângă. Făcu Cosettei un semn cu capul, încurajând-o să se joace cu păpuşa. Era singurul cadou pe care i-l făcuse vreodată cineva, unica jucărie pe care o cerea insistent sufletul ei, şi pe care necunoscutul acesta, care părea trimis din cer de providenţă, i-a dăruit-o. *

Leadership: Pui în ecuaţia puterii de influenţă o situaţie a stărilor tale sufleteşti care sugereaza un anumit nivel de predictibilitate în modul în care lucrurile se vor derula, în condiţiile folosirii metodei “cost-direct”?

În ce constă puterea fundamentală pentru omul de azi, care îl poate transforma într-un lider autentic? Este această putere o cale de a găsi ritmul trăirii în ceilalţi? Este o cale către sfinţire, către îndumnezeire, care le întrece pe toate celelalte, împlinindu-te mai mult prin cele mai neaşteptate fapte, gesturi şi atitudini?

Leadershipul este un prilej de a-ţi adânci identitatea într-un context mai amplu, unde diferenţa dintre tine şi ceilalţi devine un mod de a înţelege mai bine specificitatea şi dimensiunea vieţii. Este încercarea de a pune în ecuaţia puterii o situaţie a stărilor tale sufleteşti, în condiţiile folosirii metodei cost-direct. În care doar variabilele de timp continuu “vreau” şi “trebuie”, reunite într-un spaţiu privat, impenetrabil, propriu realităţii însăşi a lumii obiective, pot fi adăugate în aceeaşi construcţie a omenescului.

Aşa cum lumea este o reflectare a ceea ce se întâmplă în interiorul tău, tot astfel “costul-direct” pe care îl ai de suportat în urma negocierii cu tine însuţi spre o mai bună cunoaştere a leadershipului, este o constrângere a concretului şi a conştiinţei care, punând la încercare tăria caracterului tău, te obligă să acţionezi în conformitate cu aşteptările celorlalţi. Acest “cost-direct” ţine de procesul trecerii statutului existenţial al fiinţei umane de pe o treaptă inferioară pe alta superioară.

A impune şi a da un sens puterii tale de a te recunoaşte ca individ separat de lume şi, în acelaşi timp, care are o influenţă asupra lumi, înseamnă să-ţi provoci propria natură şi propriul destin să accepte ceea ce îţi este oferit ca pe o scăpare dintr-un mod de viață care copleșește prin emoţie şi imagine.

Nu mai ştiu cine spunea următorul lucru, dar cu siguranţă avea dreptate: "În timp ce trecem prin această viaţă cu o atitudine de recunoştinţă, vom fi sensibili la faptul că există întotdeauna oameni cu nevoi mai mari decât ale noastre."

Ca să-i ridici pe oameni la un nivel mai înalt decât acela la care te afli tu însuţi, este imperativ să-i repoziţionezi faţă de acele experienţe care le provoacă suferinţa, determinându-i să intre în cu totul altă etapă a vieţii. Dintr-o situaţie veche şi limitativă, într-una nouă şi compatibilă cu recunoașterea unui statut distinct. Leadershipul trebuie să asigure o continuare a tendinţei spre dragostea-pasiune care oferă un plus de putere faţă de celelalte valori ale vieţii.

O asemenea schimbare de concepţie ar fi pe deplin justificată, cum opinia unora continuă s-o considere, mai ales dacă pui relaţia ta cu oamenii sub semnul particularului. A-ţi adânci identitatea într-un context mai amplu înseamnă să pui suflet şi implicare în faţa unui destin aparent fatidic, încât să dobândeşti un rol nou, fundamental pentru iniţierea de relaţionări eficiente într-un mediu nou de formare şi creştere personală.

Leadershipul este recunoştinţa pe care ţi-o câştigi când situaţia grea şi perspectiva superficială a vieţii îi determină pe oameni să vadă mai departe de ziua de mâine, printr-o renaştere în momentul de faţă.

Fetiţo, eşti regina Franţei aduce în câmpul atenţiei acea stare de mulţumire sufletească, adevărata valoare a capitalului uman, inegalabilă poate cu nimic în lume, care contează să te însoţească permanent în viaţă, înainte ca leadershipul să se transforme într-o mare reuşită.* Notă: Victor Hugo - Mizerabilii;

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us