ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Fiinţa cunoscătoare al cărei reflex este devenirea

On Octombrie 10, 2013, in Leadership Pro, by Neculai Fantanaru

Scanează întreaga structură a forţelor tale de orientare, ca să descoperi reperele ce pot influenţa pozitiv nivelul tău de profesionalism.

Morţii nu i-a mai rămas prea mult timp de aşteptat. Invizibil, organismul acesta aflat în stare de suspensie îşi reglează toate funcţiile de răspundere ce i-au fost încredinţate de la natură şi aşteaptă doar un semn ca să intre în acţiune. El îşi anunţă necuvântător prezenţa pe măsură ce îi este pus la dispoziţie spaţiul necesar desfăşurării forţelor neprevăzute şi compromiţătoare care îşi accelerează vectorii de voinţă supremă în direcţia trasată de destin.

Dar până şi moartea începe să dea semne de îndoială, o lipsă de continuitate în proiectele ei, în actul de conducere, o prematură defecţiune a sistemului de operare atunci când mintea omenească îşi redobândeşte concentrarea şi rămâne constantă în rezultate, în vecinătatea suprafeţei de spirit şi de spontaneitate.

Leadership: Îţi proiectezi obiectivele pe fondul realităţii autentice, pe baza experienţei individuale de cunoaştere anterioară, prin înţelegere proprie şi prin interpretarea propriei fiinţe pe care o propune altcineva?

Hannibal Lecter nu oferă niciun indiciu concludent cu privire la prinderea criminalului, doar fărâme de flashbackuri şi întrebări cu răspunsuri echivoce, drumuri impracticabile la nivel psihic şi emoţional.

Prin urmare Clarice Starling este nevoită să-şi pună la bătaie mintea, să-şi scaneze întreaga structură a forţelor de orientare şi să le imprime o anumită acceleraţie pe direcţia deplasării spre un reper fix. Dintr-o singură încercare să-şi aducă în stare perfectă elementele active, reglate de intuiţie, de sensibilitate şi de conştiinţă. Fără precedent să realizeze un schimb de substanţe şi de energie cu mediul ei de acţiune.

FBI-ul realizează o hartă a crimelor comise. În împrejurimi, undeva acolo, în singurătate, se ascunde Buffalo Bill. Grăbeşte-te Clarice, grăbeşte-te ! Viaţa bietei Catherine depinde acum doar de agilitatea minţii tale. Timpul este pe sfârşite !

După cum un arheolog îşi reglează cu fineţe mişcarea mâinilor şi a corpului pentru a putea efectua săpăturile necesare scoaterii la iveală a unui obiect de valoare inestimabilă, Clarice îşi programează decodorul mental şi caută cu sârguinţă canalul potrivit la numărul regiunii unde crede că ar putea găsi unele răspunsuri evidente, urmărind întocmai schema de aplicare a unui algoritm simetric. Mintea ei creează noi reflexe de judecată, capătă alte valenţe de cuprindere a realităţii.

Clarice se îndreaptă spre o sarcină greoaie şi ambiţioasă: inventarea unei scheme generale de orientare, graţie căreia să fie posibil să descopere reperele care pot influenţa destinul bietei Catherine, răpită şi sechestrată de Buffalo Bill. Dar pentru a-şi atinge scopurile, Clarice trebuie să introducă în evoluţia construcţiei orientării sale un raţionament unic.

Practic ea are misiunea de a descoperi, îndărătul profesionistului în devenire, fiinţa cunoscătoare a psihicului uman al cărei reflex este această devenire.

Leadership: Perspectiva a ceea ce te conduce către obţinerea rezultatelor te împinge să fii cu totul altceva, împotriva voinţei tale de a recunoaşte pur şi simplu o anumită realitate?

Clarice scapă din vedere un singur aspect în toată această operaţiune complexă de căutare a indiciilor: nu-şi dă seama că de fapt altcineva i-a programat întreaga mentalitate, că de fapt ea este obligată de Hannibal să devină altcineva, un produs psihologic cu însuşiri mult mai profunde.

Practic, ea se angajează într-un demers dificil împotriva voinţei sale de a recunoaşte pur şi simplu o anumită realitate: că de fapt este un cobai care nu poate lua decizii singur, ci tot timpul aşteaptă să i se ofere suport în căutarea informaţiei, un anumit cadru de referinţă (intelectual, emoţional) care să o ajute să urmeze drumul cel drept al indiciilor și al descoperirilor.

După ce criterii preferăm un mod de gândire “industrial”, generator de perspective sărace şi subiective, unei modalităţi de abordare a cunoaşterii bine cioplite în materialul dur al judecăţii care trezeşte şi întreţine interesul pentru activitatea de cercetare desfăşurată în folosul devenirii, dispunând de aceleaşi considerente de ordin practic?

Avansarea liderilor spre un nivel superior de profesionalism, datorită producţiei la scară largă de judecăţi, calcule şi mecanisme logice, este foarte pretenţioasă. Se ajunge în situaţia de a realiza estimări, presupuneri şi scenarii diferite asupra naturii cercetării, menite a satisface una şi aceeaşi ipoteză. Astfel se înregistrează o anumită evoluţie ascendentă a leadershipului, dar minoră în comparaţie cu adevărata evoluţie.

În acest caz descoperirea reperelor multiple şi complexe ce pot influenţa major existenţa omului supus unei influenţe străine negative, în limitele căruia se înscriu într-o continuă întrecere tot felul de indicii şi suspiciuni, se dovedeşte insuficientă.

Leadership: Când te confrunţi cu o probă de viaţă, te laşi furat de tendinţa de a te poziţiona, în general, la un nivel mult inferior propriei prestanţe de a te numi “privilegiat” într-o anumită ştiinţă?

Două moduri de gândire sunt definitorii pentru dezvoltarea leadershipului. Gândirea raţională şi analitică, corespunzătoare pentru evaluarea rezultatelor cercetării care duc la atingerea unui target de ordin moral şi social. Şi gândirea care imprimă o anumită acceleraţie propriului potenţial de lider, dar mai puţin corespunzătoare devenirii rodnice spre ceva mai înalt, spre o excelentă cunoaştere de sine. Între ele două, deseori are câştig de cauză cea dintâi.

Opţiunea de generare a valorii, îndărătul profesionistului în devenire, se realizează după criterii destul de exigente, după anumite modele de stabilite în practica leadershipului, după anumite reguli raţionale şi după anumite argumente. Având ca scop o cunoaştere cât mai profundă a naturii umane şi a transformării acesteia. Dar şi după tipul de interpretare a schemei de orientare ce se realizează în funcţie de reflexele de judecată care trebuie să dezbine liderul dintr-un sistem încremenit de cunoaştere şi de analiză.

Leadershipului implică o urmărire consecventă a consecinţelor pe care ipotezele şi concluziile, răspunsurile evidente sau nesigure, le au pe plan profesional. Prin parcurgerea susţinută a unei căi de introspecţie şi conştientizare profunde, dar şi graţie unei viziuni reglate de intuiţie, de sensibilitate, de robusteţea scenariilor şi de raţionamentul unic care influenţează cercetarea, trebuie să-ţi aduci în stare perfectă elementele active care au puterea de a declanşa procesul de devenire.

Această devenire se reflectă în rezultatele pe care le obţii. Şi depinde de cât de cunoscător al psihicului uman eşti.

Leadershipul este experienţa pe care o capeţi prin autosugestie sau printr-un transfer de personalitate care nu îi este oricui la îndemână, cu menţiunea de a nu te transforma într-un experiment pentru altcineva.

Fiinţa cunoscătoare al cărei reflex este devenirea scoate în evidenţă acel drumul parcurs de lider pentru a obţine performanţele dorite. Acest drum, care se doreşte să aibă un trend ascendent, este inimitabil şi se construieşte în timp. El poate avea un traseu plin de ocolişuri şi de meandre. Sau poate fi rectiliniu, în funcţie de cunoştinţele, abilităţile şi experienţa anterioară a liderului. Dar el nu se construieşte după formule matematice, ci implică întotdeauna elemente ce ţin de fondul unic şi personal de dezvoltare.* Notă: The Silence of the Lambs (1991)

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us