ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Finala de pe tărâmul explorării

On Mai 14, 2012, in Leadership Real, by Neculai Fantanaru

Fă dovada propriei tale măreţii, fără să te pierzi în labirintul unei personalităţi cu extrem de puţine înzestrări empatice.

Filmul "Meet Joe Black (1998)". Ultima cină, împreună, toţi membrii familiei, cu numai câteva zile înainte de evenimentul mult aşteptat: petrecerea de aniversare a marelui om de afaceri Bill Parrish.

Dar Bill era singurul de la masă care nu părea deloc entuziasmat de eveniment. Bărbatul acesta ordonat în tot şi în toate, îşi stăpâneşte chiar şi în clipele de relaxare, în mediul familial, fiecare nerv al feţei. Pe figura lui impozantă, plăsmuită parcă dintr-un aliaj rezistent la schimbare, oglindind cea mai desăvârşită combinaţie de două tipuri umane, identice prin tăria pe care o răspândesc în jur – al savantului, care nu sfidează nicio lege, şi al judecătorului care sancţionează fără milă orice mică greşeală – nu se poate zări niciun zâmbet.

Leadership: Eşti pe cale să-ţi dezvolţi o mentalitate egoistă şi dispreţuitoare în încercarea de a-ţi ascunde vulnerabilităţile şi de a te proteja de descumpăniri ulterioare?

Fiica lui cea mare, Allison, pregătise mini-tortul, iar el, singurul om pe care-l admira cu adevărat, nici măcar o felie nu voia să guste. Ca şi cum cineva i-ar fi încremenit cu puterea unui singur gând fiecare gest, fiecare tresărire a inimii sale, fărâmiţându-i decisiv orice urmă de simţire. Biata femeie, nefericita victimă a unei nepăsări covârşitoare, istovită de furtunile interioare care îi răscoleau întreaga fire, îşi trage ochelarii de soare pe ochii întristaţi, sperând să-şi ascundă lacrimile care curg nestingherite ca un râu de apă vie din care emană toată puterea ei, şi de care nimeni nu se încumetă să se atingă.

- “The goddamn party !” Aţi auzit? Nu-i pasă deloc ! De ce mă mai chinuiesc? Încerc să pregătesc în numai două zile petrecerea secolului pentru tatăl meu, iar lui nici că-i pasă ! “He doesn't give a shit !“ exclamă ea cu tărie.

După cum Sigmund Freud şi-a ratat nu numai cariera academică, ci şi practica medicală prin împotrivirea lui faţă de metoda mecanică a neurologiei, tot astfel marele Bill Parrish, precis ca un matematician în toate planurile sale, autoritar în toate palierele vieţii sale sufleteşti, era pe cale să-şi piardă şi ultima brumă de bun simţ, ultima fărâmă de respect pentru tot ceea ce însemna “noi” în sânul familiei sale - prin atitudinea lui nepăsătoare faţă de străduinţele fiicei lui.

Leadership: Te pierzi în labirintul unei personalităţi cu extrem de puţine înzestrări empatice?

Un lider care are puterea să producă schimbarea, şi care o produce cu acea frenezie a descoperitorului, surprinde manifestările cu totul materiale, cele mai puţin aparente, a lumii lăuntrice, morale şi sufleteşti a celor din jur – dar mai întâi îşi încarcă el însuşi, la maximum, necontenit, bateriile morale, sufleteşti care îi alimentează existenţa.

Aşa cum un scriitor se strecoară în făpturile miilor de personaje ale sale şi se pierde în labirintul existenţei lor, trăind viaţa lor, tot astfel un individ ca să se apropie de excelenţa în arta conducerii trebuie mai întâi să-şi comunice emoţiile în mod pozitiv, să le recunoască atât pe ale lui cât şi pe ale celorlalţi - fără să se piardă în labirintul unei personalităţi cu extrem de puţine înzestrări empatice.

Personalitatea poate să reprezinte o indulgenţă trufaşă, aproape dispreţuitoare faţă de cele necunoscute care te blochează în deciziile tale, sau poate fi esenţa unei realităţi din care nu poţi scăpa. Depinde de felul cum răspunzi la acţiunea neaşteptată şi la neprevăzutul care modelează orice valoare a ta de referinţă.

Dintr-o dată omul cu inimă de piatră, omul nestrăbătut de nicio emoţie – sau poate de una impură, nefiltrată de raţional şi moral, el care traversa criza “nerecunoştinţei” - îşi deschide la un singur acord de voinţă, inima. Sesam, deschide-te ! În ochii marelui Bill Parrish, mai înainte atât de reci, se iveşte într-o clipă, ca la comandă, scânteia înţelegerii, sclipitoare ca un diamant. Îşi simţea, aşa cum razele soarelui mângâie lin pământul, toată făptura reînnoită de emoţii şi energie pozitivă.

Dar cine? Cine i-a răscolit micuţa cămăruţă a sufletului? Cine, ce anume, cu ce forţă i-a reparat defecţiunea majoră a inimii făcând ca aceasta să pompeze din nou, continuu, liniştitor, o cantitate imensă de emoţii eliberatoare, cu vibraţii foarte înalte precum bucuria, dragostea, raţiunea, acceptarea?

Bill săvârşeşte minunea: ia o felie din tort, o gustă cu acea plăcere a omului care găseşte şi soarbe fluidul tămăduitor al bolii necunoscute care îl afectează, închide ochii încet, respiră profund, simţind parcă cum leacul îşi face instantaneu efectul – apoi, Evrika ! Ce bun este tortul ! Şi ce reacţii benefice are medicamentul care îndulceşte firea omului ! Căci în clipa următoare Allison tresare de bucurie, îşi şterge lacrimile, îşi potoleşte sufletul zbuciumat; apoi gestul lui este salutat şi urmat de ceilalţi membri ai familiei, care se încumetă a gusta din acelaşi minunat tort, din aceeaşi tip de esenţă vie.

Leadership: Îţi suprimi năzuinţa spre virtute din pricina căutării cu orice preţ a unui moment de deconectare de la ceea ce fusese până atunci viața ta?

Dacă nu vrei să te rezumi doar la statutul de lider, ci la a fi un om de calitate, atunci fă tot posibilul să nu te îmbolnăveşti de boala "fugii de sine". Asumă-ţi întreaga responsabilitate pentru toate emoţiile îţi limitează performanţele. Aceste emoţii transmisibile, pe care le trăieşti în rând cu ceilalţi oameni, te încearcă la orice pas, la orice vârstă, te atacă în împrejurările cele mai delicate, punând piedică puterii tale de a empatiza, îngreunând parcurgerea drumului tău optim spre excelenţă.

Fuga de sine, departe de limitările propriei ignoranţe faţă de lumea din jur, este o încordare a trăirii instinctive faţă de experienţele noi, o încordare care nu cedează în faţa niciunei atracţii. Ea se formează atunci când nu reuşeşti să optimizezi posibilităţile privind abordarea şi afirmarea autonomiei tale ca om de mare fineţe intelectuală.

Eşti eficient în zonele pe care ai nevoie să le înzestrezi? A încerca să trezeşti ecourile propriului tău Eu, fără să găseşti răspuns la întrebarea: “De ce nu sunt compatibil prin felul de a gândi şi simţi cu ceilalţi oameni?”, este ca şi cum ai vrea să tămăduieşti bolile sufletului strict pe cale medicamentoasă, fără să aplici în prealabil nicio terapie sufletească.

Dacă te împotriveşti realităţii care te face să fii aşa cum eşti, ca un abil calculator care îşi face bine socotelile, căutând să te agăţi cu orice preţ, în mod egoist, de o abordare care nu te defineşte, dezacordându-te de latura profund umană care atinge şi emoţionează pe cei din jur, atunci graniţele dintre leadership şi viaţa ta vor deveni permeabile.

Virtutea este calitatea de a rămâne la înălţimea propriei măreţii chiar şi atunci când te cobori la nivelul unei trăiri care se consumă.

Finala de pe tărâmul explorării desemnează acea rampă de lansare pentru tine însuţi, pentru Eul tău care se loveşte constant de refuzul propriu, ca de un zid construit din indiferenţă, din inconştienţă, superficialitate, ori dintr-un fel de amorţeală bolnăvicioasă - de a te conforma celor mai de preţ emoţii şi simţăminte, de a înainta fidel pe drumul măreţiei. Explorează-ţi sinele înainte de a produce schimbări în garnitura sufletească a celorlalţi oameni.

Important nu este tabloul de pe perete, ar spune un artist, ci întregul mediul înconjurător, şirul de experienţe, pozitive sau negative al conştiinţei tale, care îţi modelează personalitatea – căci tocmai conştiinţa, această piatră de hotar a leadershipului, îţi încarcă spaţiul interior cu fluidul binefăcător al schimbării şi dezvoltării tale spirituale, dictându-ţi ce şi cum să faci, să te comporţi, să spui, să iubeşti sau să urăşti – ce anume să scoţi la iveală, ce anume să ţii ascuns.

Fă dovada propriei tale măreţii, fără să te pierzi în labirintul unei personalităţi cu extrem de puţine înzestrări empatice.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us