ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Flacăra unei lumânări ţinute de o mână invizibilă

On Martie 02, 2014, in Leadership XXL-Pack, by Neculai Fantanaru

Extinde-ţi teritoriul de cunoaştere, fără să te ataşezi prea mult de proprietăţile realităţii cu care ajungi să te identifici.

Cu un zel deosebit încercam să-mi concentrez toate forţele inteligenţei mele spre o întoarcere la esenţialul pe care îl pierdusem din vedere, la constituirea unei viziuni filosofice proprii, bazate numai pe experienţa de viaţă. Care, însă, suferea mici alterări sub influenţa diferitelor condiţii de utilizare a raţiunii. Trebuia să am grijă cum prelucrez fiecare request individual pentru asigurarea un echitabil schimb de coordonate între sistemele de referință ale autorităţii mele intelectuale şi morale.

Era limpede că felul acesta de a mă privi şi de a mă înţelege, sub aspectul unei analize atente şi a unei opţiuni de prelungire a valabilităţii mele de fond, pe care orice om responsabil de propria formare este obligat s-o efectueze din când în când, spunea mereu acelaşi lucru: „Oare înţeleg în profunzime ceea ce caut pentru a umple golul creat de o insuficientă configurare a parametrilor de utilizare a proceselor superioare de gândire?

Mai mult ca sigur eram electrizat de acea gândire artificială şi abstractă a omului de ştiinţă, despre care esteticianul român, Ion Ianoşi, spunea că opreşte în loc mişcarea necontenită, separă părţile inseparabile ale întregului, disecă şi pătrunde adâncurile ce nu i se înfăţişează direct, adâncuri ce se cuvin înţelese prin efortul mijlocitor şi întrucâtva mortificator al raţiunii.

Încăpăţânarea de a depăşi orice limită. Sondarea profunzimilor în ceea ce priveşte domeniul ştiinţei. Erudiţia metodică bogată în rezultate precise şi preţioase, ca un izvor de apă vie din care bei şi nu te mai saturi. Stimularea unei gândiri independente şi investigative. Toate acestea îmi pregăteau piesele pentru suportul solid de susţinere şi promovare a leadershipului.

Vina era în totalitate a mea. Pentru că îmi pierdusem esenţialul. Pentru că mă ataşasem de proprietăţile unei realităţi grevate de nişte aspiraţii intelectuale superioare, cu care ajunsesem să mă identific. Pentru că uitasem să conştientizez toate părţile bune şi rele care, asemenea unor regiuni frământate, răscolite de fenomene atmosferice aleatorii, făceau ca viaţa să merite să fie trăită.

Leadership: Ai activată opţiunea de prelungire a valabilităţii de fond?

Crezi că poţi să iei parte la o bătălie titanică şi să te întorci fără niciun traumatism de pe ţărmurile suprasolicitărilor intelectuale şi a frământărilor de ordin moral sau emoţional? Eşti continuatorul valorilor care te ajută să creşti spiritual, ghidându-ţi viaţa spre tărâmurile unei gândiri care produce o cotitură fundamentală în modul de abordare a realităţii?

Dreptul de a utiliza şi promova leadershipul aduce cu sine responsabilitatea, opţiunea de prelungire a valabilităţii tale de fond şi găsirea unui antidot pentru sentimentul de angoasă care îţi poate însoți existența. Poţi oare să te împaci cu tine însuţi pe fondul unei tendinţe de evoluţie care îţi solicită intens capacitatea intelectuală?

Dacă alegi să îţi schimbi viziunea asupra a ceea ce te preocupă cu totul, sau mai degrabă asupra a ceea ce se întâmplă dincolo de realul care te stăpâneşte, curăţându-ţi gândirea de toate condiţionările şi toate pretenţiile ei de a avea un caracter supranatural, nu vei putea să experimentezi o creştere ritmică a frumosului existenţial. Ci vei risca o suspendare în gol, susţinându-te doar printr-un adevărat miracol al legilor echilibrului de ceea ce contează cu adevărat pentru tine.

Deprinderea de înţelegere şi promovare a leadershipului, dobândită prin controlul impulsurilor care îţi pot prejudicia existenţa, ţinându-te departe de primejdia idolatrizării intelectuale care te-ar putea plictisi la un moment dat, are la bază fenomenul strict uman numit conștientizare. Şi numai datorită acestui proces, poţi evalua mai bine propriile tale experiențe și trăiri. Precum şi experiențele altora, învățând de pe urma lor.

Leadership: Care dintre unghiuri îţi dublează plăcerea de a te bucura de tine însuţi?

În “The Raţionale of Verse (1843)”, scriitorul american Edgar Allan Poe scria următoarele: “Să examinăm un cristal. Ne interesează întâi egalitatea dintre unghiurile uneia dintre feţele sale. Egalitatea laturilor ne place. Dar cea a unghiurilor ne dublează plăcerea.

Dacă alegi să cercetezi şi să mergi mai departe pe drumul construirii unui imaginar care deschide noi orizonturi cunoaşterii cele mai avansate, să intri pe drumul înţelegerii unui teritoriu ştiinţific mult mai disputat, te vei ataşa de proprietăţile unei realităţii grevate de aspiraţii intelectuale superioare, cu care sigur vei ajunge să te identifici.

Şi astfel, devii asemenea flăcării unei lumânări, ţinute de o mână invizibilă. Atingi o anumită perfecţiune, prin relaţie cu rezultatele experimentale, impusă de o forţă care face un unghi obtuz cu axa de referinţă a ceea ce este unanim acceptat, impus drept unică variantă existenţială de luat în calcul: bucuria de a trăi.

Poate că acest unghi îţi dublează plăcerea de a interacţiona cu un spaţiu generat dinamic printr-o cunoaştere ce devorează orice resursă informaţională. Dar îmbunătăţirea “feţelor” leadershipului se află la originile construcției tale identitare care interacţionează cu valorile, cu modul cum îţi interpretezi personalitatea pe terenul realităţii prezente şi viitoare, în perfectă armonie cu accepţiunile şi principiile tale existenţiale.

Flacăra unei lumânări ţinute de o mână invizibilă scoate în evidenţă acea teamă de a nu fi pus în situaţia de a da socoteală propriei tale conştiinţe, care nu se vrea o autoritate în vreun domeniu de specialitate. Şi care trebuie educată în aşa fel încât să nu ajungă să fie a stranger pentru existenţa plină de bucurii care te hrăneşte.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us