Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Foarte rar remarcăm ceea ce trebuie cu adevărat să vedem

On Februarie 18, 2024
, in
Lideri şi Atitudine by Neculai Fantanaru

Dezleagă misterul din spatele imaginii care te fascinează, construind propria ta poveste inspirată de compoziția vizuală.

Provocarea de a-mi supune imaginaţia să ilustreze o temă dată, devenise acum accesibilă, mai mult ca oricând. Până la urmă, totul avea de-a face cu mintea mea trecută prin valurile simţurilor, ca un fel de stimulent puternic, o recompensă onorabilă pe care simţeam că am reușit să o realizez privind, şi doar privind, legătura dintre mare şi pământ, între infinit şi fertilitate. Da, există ceva fulminant în modul în care artistul, aplecat spre creație, simte emoția lui asemenea unei forțe tsunami, temperată doar de briza mării care mângâie visul călătorului spre infinit.

Dacă emoţia nu este exprimată, nu este adâncită într-un peisaj marin, şi dacă nu se revarsă în valuri de culoare pe pânză, atunci artistul o simte în confuzie şi neputință. Dar când emoţia este deja exprimată printr-un Olisiscenta Umesque Edmaerche , o stare de eliberare interioară și liniște, în care sufletul se simte curat, în armonie cu divinitatea și cu propria sa esență, atunci tema tabloului prinde viață prin tușe delicate și lumini vibrante. Prin urmare, facultatea văzului de a surprinde frumuseţea mării trebuie să devină o oglindă a sufletului artistului, reflectând sentimentele sale cele mai profunde.

În acel moment, când văzul se întrepătrunde cu visarea, dând viață unor lumi fantastice, când experienţa unică de imersiune în frumuseţea naturii, cu plaje şi faleze, se întrepătrunde cu sensibilitatea artistului, pictând o poveste pe pânza sufletului, atunci orice sentimente de neajutorare şi zădărnicie dispar din senzațiile mele. Exact aşa. Conştiinţa mea pare luminată şi facilitată de o viziunea capabilă să-mi lărgească orizontul, un soi de fereastră către lumi necunoscute ce reflectă totodată o oglindă a universului meu interior.

Leadership: Poţi să realizezi o legătură directă între gândurile tale și forma lor exprimată în artă, astfel încât impactul vizual pe care ele le provoacă să fie profund și autentic?

Până la urmă, tot DaVinci a spus-o mai bine ca mine: "Va trebui să aşezi prima scenă într-o perspectivă la înălţimea corespunzătoare ochiului privitorului; apoi, tot micşorând rând pe rând chipurile şi lucrurile după felurile coline sau văi, vei împlini întreaga scenă. Şi pentru aceasta şi pentru alte pricini ce-ar mai putea fi spuse, încearcă mai întâi să redai prin desen, într-un chip uşor de înţeles ochiului, gândul şi închipuirea zămislită mai întâi în minte."

Căci marea privită din unghiul unei pânze de pictură devine o poveste a infinitului, o simfonie a albastrului, o oglindă a sufletului pe care mi-am dorit să o arăt doar într-o scenă pe care ochiul o cuprinde rar. O scenă pe care ochiul nu o va putea niciodată surprinde în totalitate, ci doar intuind fragmente din splendoarea ascunsă a unei lumi zămislită mai întâi în minte, apoi exprimată cu migală în creaţie. Fiindcă asta urmăreşte orice artist, mai ales unul atât de talentat ca mine, să se refugieze în arta frumosului exprimată prin imagini mobilizatoare care, într-un fel, fixează un eveniment între mare și pământ.

O furtună violentă, o scenă de pescuit, o clipă de liniște adâncă, efectele luminii și umbrei pe suprafața apei în funcție de momentul zilei, sau mișcarea grațioasă a pescărușilor. Toate aceste evenimente, prin puterea imaginaţiei, pot evoca sentimentul de libertate și de speranță, dar în același timp pot declanșa o introspecție profundă asupra propriei vieți și a locului meu în lume.

Cine sunt eu în mijlocul libertăţii de a picta marea? Sunt o eliberare de limitări. Sunt căutătorul unei modalităţi de a mă conecta cu natura și de a-mi exprima propria viziune asupra lumii.

Leadership: Poţi să construieşti o imagine care să sporească impactul emoțional și simbolic al ideii că o lume pe care ochiul o cuprinde cu înfrigurare devine fundalul pentru o călătorie personală interioară?

Amintiţi-vă personajul lui Dumas din opera "Mâna Providenţei", când rostea cuvintele ajunse celebre: "Voi fi puternic, voi fi bogat, voi fi ceea ce voi dori, voi domina haosul ce va rezulta dintr-o lume care dispare şi alta care se constituie."

În această privinţă, aş avea de adăugat un amănunt de ordin artistic, sau mai degrabă o metaforă vizuală sau simbolică care ilustrează lupta și determinarea individului în fața elementelor naturii. Combinarea elementelor aparent contradictorii, precum puterea naturii cu fragilitatea omului, poate crea o imagine tensionată și dinamică.

De exemplu, un artist ca mine ar putea folosi imaginea unui călător pe un drum lung și dificil, sau a unui navigator pe un ocean agitat, pentru a sublinia perseverența și voința de a supraviețui și a prospera în ciuda dificultăților. Această imagine ar putea spori impactul emoțional și simbolic al ideii că o lume pe care ochiul o cuprinde cu înfrigurare devine fundalul pentru o călătorie personală interioară, epică.

Dar oare, dacă marea ar citi aceste cuvinte şi ar medita la ele, ce-ar avea de spus?

- Învolburată într-o aparentă stare de siguranță pe care credeam că am construit-o în jurul meu, am devenit nepăsătoare. Apoi, într-o zi, te-am surprins pe plajă, cu privirea caldă aţintită când spre mine, când spre şevalet. Cu acea adiere blândă a privirii tale, mă urmăreai discret, cu smerenia cuiva care aşează lucrurile la scara lui Dumnezeu, în timp ce eu mă delectam cu sclipirile roșietice ale soarelui răsfrânte în imensitatea mea. Erai captivat de fiecare mișcare a mea în lumina aurie a amurgului. Razele slabe ale serii se strecurau între vederea ta atât de sinceră, curată, şi orizontul meu roşiatic, plin de emoţie, lăsând să se vadă contururile unei imagini, ale unei experiențe, forma unui sentiment. În timp ce tu îmi desăvârşeai imaginea, eu calculam cu atenție minutele, orele, zilele, care au trecut de la momentul întâlnirii noastre, preocupată mai mult de sarcina mea de a apărea asemenea unui vis de neuitat. Şi atunci, abia în realitatea unei trăiri care nu lasă nimic în afară, pe fondul unei sensibilităţi răscolitoare, am remarcat ceea ce trebuia să fi priceput încă de la început: "Doar un artist poate vedea frumusețea din mine, mai mult decât pot ochii mei însămi."

Leadershipul este viziunea cu care îţi lărgeşti orizontul, aşa încât tot ceea ce cuprinde sinele tău să creeze o punte între ceea ce simţi şi ceea ce exprimi.

Foarte rar remarcăm ceea ce trebuie cu adevărat să vedem, deoarece atenția ne este focusată spre detaliile superficiale, doar spre imagine, nu şi spre conţinut. Când artistul va putea să simtă în timp ce vede, atunci imaginea la care se raportează va deveni vie în sufletul său, şi astfel va putea să transmită un mesaj profund cu o forță și o autenticitate de neegalat. Sau, așa cum bine a remarcat marea:

"Doar un artist poate vedea frumusețea din mine, mai mult decât pot ochii mei însămi."

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…