ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Forţa de redefinire a identităţii personale

On August 27, 2014, in Jurnal de Leadership, by Neculai Fantanaru

Fă un pas uriaş spre o nouă ştiinţă, plasându-te sub influenţa forţei de redefinire a identităţii personale.

Mă aflam în faţa unui drum care conducea spre o nouă ştiinţă. Datoram totul practicii alternative în domeniul cercetării fundamentelor „inteligenţei creatoare”, despre care, acum, n-aş putea să afirm decât un singur lucru: cine îşi însuşeşte cu chibzuinţă această ştiinţă devine el însuşi o sferă autonomă a gândirii şi creaţiei.

Totuşi, trebuie să mărturisesc că la început ştiinţa nu a fost tocmai preocuparea mea de căpătâi. Era doar un proces de căutare a ceva încă nedefinit. S-ar putea spune chiar că nu iubeam ştiinţa decât într-un anume scop. Acela de a mă detașa un pic de o lume plină de tipare făţarnice, de aşa zisa “turmă”, împotrivindu-mă sentimentului de apartenenţă la un spaţiu gol, fără personalitate. Neîndoielnic, eram dominat de aceeaşi întemeiată motivaţie cu care un pictor caută plasticitatea expresiei pentru o idee pe care o doreşte exprimată.

Era un fel de povară a minţii supuse unei tensiuni crescute, cerându-se asumată, cumva eliminată, înainte ca potenţialul ei de expansiune să se deplaseze spre valori negative. O suferinţă datorită căreia m-am descoperit brusc altfel decât eram, adâncit în sânul unei entităţi care depăşea graniţele admisibilului, sub influenţa unei forţe de redefinire a identităţii personale. Tindeam să cred, cu respectul cuvenit oricărui mijlocitor al ştiinţei, că în propria-mi minte se ascundea un ocean adevărat, supus fluxului şi refluxului, agitat de furtuni periodice. Simţeam că mă prăbuşesc în valuri tulburi.

Neconvenţional, am pătruns în blocul funcţional al gândirii nelimitate, care fascina prin profunzimea ei rar întâlnită, prin complexitatea abordărilor, actualizată şi concepută în maniera în care ştiinţa era susţinută de puterea imaginaţiei. Incurabil, subiectivismul mi-a întins deseori capcane pe durata acestei riscante expansiuni a individualităţii mele, fiind tentat să încadrez fenomenul acesta nelămurit la multe categorii de manifestări ce par secundare. Precum: „abuzul de putere”.

Leadership: Susţii accelerarea şi valorificarea rezultatelor ştiinţifice în direcţia unei noi conştiinţe?

Progresul pe care îl realizezi în zona leadershipului este proporţional cu timpul pe care îl investeşti în regândirea identităţii personale, susţinând accelerarea şi valorificarea rezultatelor ştiinţifice în direcţia unei noi conştiinţe. Este vorba de acea conştiinţă elevată a omului care îşi cercetează sinele, prin frământarea perpetuă a inteligenţei puse în slujba creaţiei, găsindu-şi unitatea înfăptuitoare doar sub haloul imaginaţiei.

Numai printr-un proces de căutare a ceva încă nedefinit, care parcă îţi umple un gol interior, poţi realiza acea ruptură de obişnuinţă în gândire care, la rândul ei, în mod particular, anulează orice încercare de a pune în spate tot ce înseamnă realism pragmatic.

Omul care tinde spre desăvârşire, liderul prezentului şi al viitorului, luând în considerare probabilitatea de a se pierde într-un absolut impersonal, va fi obligat şi la alte metode de autoevaluare - dar mai ales la o suplă acceptare a acelui „something else”, atât de categoric refuzat de paragrafele ştiinţei.

Leadership: Îţi exprimi ataşamentul faţă de acea zonă a căutării de sine care conferă împlinire?

Un întreg ocean se va desfăşura, în măreaţa lui nemărginire, în faţa restului vieţii tale. O sumă de plusuri şi minusuri vor compensa lipsa posibilităţii de extindere a capacităţilor de producere a unei noi platforme de cunoaştere. Dar în acelaşi timp vei avea de dus o luptă aprigă dintre imaginar şi raţionalitate în gândirea modernă.

Dacă vrei să faci din ştiinţa o bază pentru dezvoltarea leadershipului, pe tot parcursul vieţii, nu te limita la a trece dincolo de gândirea unanim acceptată, ci încearcă mai întâi să-ţi exprimi ataşamentul faţă de acea zonă a căutării de sine care conferă împlinire. Încearcă să-ţi exprimi identitatea prin persistenţa constantă a modelărilor şi configurărilor în versiunile următoare ale creaţiei personale. Doar astfel vei căpăta statutul de „reformator”.

Găseşte-ţi şi întăreşte-ţi puterea identitară, căci numai ea îţi dă tăria să supravieţuieşti schimbărilor pe care le-au impus ceilalţi, sau pe care tu însuţi le impui.

Forţa de redefinire a identităţii personale reflectă tendinţa de a te detaşa de masa anonimilor, având capacitatea de a crea ceva unic, memorabil şi acceptat – expresie a dorinţelor de autodepăşire – înaintând printr-o gândire inovatoare spre culmi mai înalte ale progresului. Iar puterea inteligenţei creatoare se referă la atingerea acelei individualităţi create cu şi prin ştiinţa conducerii inteligente, cu impact asupra celor care te urmează în atingerea unui ţel comun.

Cel mai bun profesor în leadership este experienţa de viaţă, mult mai importantă în formarea personalităţii decât experienţa profesională.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us