ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Frânturi din realitatea unei lumi neînţelese

On Decembrie 31, 2016, in Leadership Z3-Extended, by Neculai Fantanaru

Prefă-te că ești orb, dar nu te lăsa niciodată hipnotizat.

Aveam tot ce îmi trebuie pentru a deveni poet, cu excepţia poeziei. O altă esenţă a realităţii poemului era iubirea, care străbătea ca un fir incandescent toate coridoarele acestui palat unde unica regulă era jocul. Unirea forţelor de diferite orientări (reacţiuni) manifestate la graniţa dintre real şi ireal, fiind aproape insesizabilă într-o zonă de responsabilitate a lucrului gândit şi bine făcut. Se filmau secvenţe disparate în care apăreau mereu alte decoruri.

Subiect: Dumnezeu nu există. Eu eram personajul principal: Nicholas Urfe. Regizorul era: Conchis, sub înfăţişarea unui Mephisto care cerea neîndurare. Spunea că-şi poate închipui cât este de greu să joci împreună cu el, căci nu avea o tehnică pe care să se bizuie în caz că nu se înţelegea cu partenerii de joc. Eu i-am răspuns că atunci când se acordau, totul mergea perfect. De fapt, nu era decât o practică ocultă, o formă de hipnotism îngăduită într-un tărâm al magiei și al personajelor costumate, în care viaţa lui devenea viaţa mea.

Nu aveam dreptul la nicio extravaganţă, trebuia să mă supun asprimii sale. În mod chibzuit, mi-a fost schimbată impresia de tânăr aristocrat, plictisit, foarte obișnuit cu totul, fără ironii, cum ar fi orice englez într-o situație normală, de care tot timpul am dat dovadă. James Braid, care a inventat termenul de "hipnotism", susținea că focusarea atenției este esențială pentru crearea transei hipnotice.

Spectrul doctorului Moreau din opera lui Wells era, de asemenea, vizibil în fiecare umbră a lui Conchis: „S-ar putea să mă înşel, dar eu am văzut mai multe decât dumneata din modelele Creatorului acestei lumi - căci eu i-am cercetat în felul meu legile, toată viaţa, în timp ce dumneata colecţionai fluturi. Şi, îţi spun, plăcerea sau durerea nu au nimic de a face cu raiul sau iadul.”

Şi ar mai fi ceva: o blondă în dublu rol. Şi o brunetă care îşi extinde rolul printr-o formulare negativă a "uitării". Urmează la mutare nebunul, imediat după capturarea reginei, prin care Albul speră să profite de diagonala lungă. Regele negru - un soi de perfecţiune, ceva divin, mai presus decât personajele sale, stătea ascuns în dosul unei splendide şarade, ceva care căpăta sens printr-o complexă colectare a diferitelor tipuri de măşti. Toate contribuind la o atmosferă de halucinaţie, de transă în care se petreceau lucruri, intrări, ieşiri suprarealiste, în care apăreau şi dispăreau personaje, gesturi, muzici, fără ca între ele să se lege neapărat elementele unei construcţii.

Remarcabil era tactul de care era capabil Conchis. Lumea lui era o altă faţă a aceluiaşi personaj. Iar lumea celorlalţi participanţi la scenă reieşea din explorarea unui singur personaj care înfăţişa o multiplicitate de lumi posibile. Multe thread-uri şi procese în backgound.

Leadership: Cum gestionezi situaţiile trăite prin conștientizarea momentului de vârf al unei forţe de sens opus esenţei tale, manifestată la nivelul existenţial?

Cine oare poate găsi ultimul vers din mintea unuia căruia îi lipseşte poezia? Cine oare se poate adapta într-o lume care ascunde cheia unui poem relevat prin: „Percepţia imaginară”? Poţi să vorbeşti o limbă care ţine o minte genială prinsă în capcana jocului de şah, sub masca unui magician care te urmărește ca o furtună nemiloasă în călătoria ta spre schimbare? Nu există putere a sufletului care să nu fie activă în acest proces.

Alexander von Humboldt, care a contribuit la formarea geografiei ca disciplină științifică, spunea: "Nimic în natura intimă a omului nu este atât de adânc, atât de fin sau atât de cuprinzător, încât să nu răzbată în tărâmul limbajului și să nu fie hrănit de acesta.

Eleftheria este un cuvânt nobil în limba greacă. Înseamnă libertate. Conchis mi-a dat ultima lovitură: "Dacă uiţi acest cuvânt, îţi voi dărui opt vieţi. Dacă-l memorezi, vei fi prizonierul meu, pentru totdeauna."

Poezia este înţelepciunea. Cheia este libertatea. Măştile sunt explorarea vieţii. Şi magia este dragostea. Jocul este schimbarea permanentă a decorului. Vânătorul sunt eu. Şi prada eşti tu. Întrebarea este următoarea: cât timp vei putea suporta marea şaradă, înainte de a elibera din ea? Nu există decât o singură cale de a afla: Play !

În tot acest glob de cristal care funcționează ca o mașinărie nemţească, folosit doar pentru clarviziune, unde Dumnezeu nu este pe nicăieri, s-ar potrivi de minune ca revelaţie ceea ce, în final, Aldous Huxley voia să ne facă să înţelegem: că oamenii din "Minunata lume nouă" nu suferă pentru că râd în loc să mediteze, ci pentru că nu ştiu de ce râd şi de ce au încetat să mediteze.

Frânturile din realitatea unei lumi neînţelese sunt de multe ori de neîndurat.
 
Leadershipul despre care nu se prea vorbește, dar care intră în compoziţia existenţială a omului care nu se mulțumește cu un rol pasiv pe scena lumii, reprezintă de fapt o prelungire a înţelegerii raţionale a motivului pentru care totul nu este aşa cum se prezintă.

Leadershipul, în marea ecuație a necunoscutelor acestei lumi, în care ideea de libertate rămâne doar o ipoteză cu șansă de realizare, o variantă a motivului haosului originar - în sensul în care întunericul poate să triumfe prin bogăţia de farse şi imagini ambigue, este lupta celor care reuşesc să înlăture obstacolele potrivnice împlinirii lor.

Iar procesul de explorare a leadershipului este similar procesului de înțelegere a lumii, definit drept „transmisie cognitivă, care poate fi însuşit prin efectul legii care spune: „Prefă-te că ești orb, dar nu te lăsa niciodată hipnotizat.”

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us