Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Frumuseţea nevăzută decât de ochiul care îşi contemplă taina

On Noiembrie 28, 2023
, in
Leadership FX-Intensive by Neculai Fantanaru

Ceea ce vezi depinde de perspectiva unei experiențe artistice complexe, formată prin prisma interacțiunii dintre sensibilitate și viziune.

Mi-a plăcut dintotdeauna marea. Atât de mult, dar atât de mult, încât mă reîntorc la ea ori de câte ori imaginea ei îmi călăuzeşte visul de a fi una cu arta, cu frumuseţea naturii, cu peisajele spectaculoase. Numaidecât, o experienţă fascinantă se poate împlini cu lucruri despre mine însumi, forme estetice pe care arta le aduce la viață, şi pe care îmi place să le observ în jur. Adevărate poezii pentru suflet.

Ştiu asta prea bine fiindcă, în cele din urmă, singurul care poate răspunde la întrebările căutărilor mele interioare, culminante expediţii în labirintului sufletului, sunt doar eu însumi, cu propriile viziuni exagerate sau subtile, înscrise pe un şevalet special, ajustabil la adâncimea mării, ca un complice tăcut în dansul valurilor active de la răsăritul până la apusul soarelui.

În simfonia monumentală a naturii, ca un partener silențios care dansează în ritmul viselor mele, acompaniindu-mi pașii pe calea artei, şevaletul acesta plin de viaţă se armonizează cu starea mea de spirit, păstrând amintiri solemne peste vise suprapuse cu întârzieri de câțiva ani peste creaţia naturii. Iar dacă continui să privesc valurile, în speranța că voi găsi un semn divin, un răspuns silenţios capabil să-mi arate calea spre o paletă de culori neexploatate, poate că voi putea să adaug strălucire unei poveşti eterne, similară unei călătorii în timp şi spaţiu.

Leadership: Creaţia ta poate să rezoneze ca un ecou cu vocea interioară pe care de multe ori o neglijezi, încât să pui în valoare fiecare element vizual care îţi îmbogățește perspectiva artistică?

Într-unul din dialogurile cu natura, am primit din partea mării, pe care o contemplu cu nesaţ ca pe-o pictură impresionistă, un fel de inspirație nemărginită transpusă într-un soi de declaraţie de adâncă preţuire:

- Și, mai presus de toate, îți modelezi cuvintele în funcţie de apropierea ta faţă de mine, nu-i așa? Pe de o parte, mă iubeşti cu adevărat pentru sclipirea pe care o împrumut soarelui, destul de mult, ceea ce se reduce practic la un singur lucru, sunt o oglindă pe cerul nesfârşit. Şi aici pot aduce ca argument toate felurile posibile de dovezi. Pe de altă parte, recunosc că ori de câte ori mă priveşti, cu nerăbdare să îmbrăţişezi linia orizontului, cu acea intensitate stelară care depăşeşte limita cunoaşterii experimentale, simt că devin mai importantă, mai tânără, parte dintr-o realitate care se revarsă pe şevaletul întins al creaţiei tale. Nu sunt doar o mare, ci destinul unei picturi care dă viaţă viziunii artistului.

Eu sunt marea, tu eşti artistul viziunii mele.

Ceva îți spune să te avânți cât mai mult în adânca viaţă subacvatică a mării, pentru a scoate la iveală ceva din tine, ceva ce crezi că este natura ta cea mai bună, sinele tău superior, prea puţin cunoscutul Athlesalyni Sethasor . Din nou şi din nou, ceva mă determină să-ţi aud cuvintele, ca o şoaptă ce merge direct la suflet. Chiar simpla mărturisire că am însemnat ceva pentru tine m-a umplut de fericire aşa mult încât cuvintele au devenit un soi de ecou magic, toate sunetele din jur sunând ca dublu, gata să traverseze generațiile de artişti care au îndrăznit să picteze cerul și marea în culori noi, mereu reinventând povestea noastră.

Nu doar atât. Să nu crezi că această mărturisire a fost simplă; nu a fost deloc simplă, fiindcă a traversat timpul şi spaţiul ca să se întoarcă în prezent, la tine, artist inegalabil. Cu toate că ar fi putut fi cea mai simplă declarație, frumuseţea autentică constând în cuvintele în care am reuşit să-ţi îmbrac ideile, sunt fericită pentru că o asemenea stare, fiind totuşi o inspiraţie, îmi dă puterea de a mă dărui total în momentul creaţiei tale, nereţinând-o şi netrunchiind-o prin nimic. Aștept orice altceva în afară de a fi contrazisă, de a mi se pune la îndoială convingerile. Dar trebuie să repet, această mărturisire nu a fost simplă, fiind incontestabil raţională, demnă de un glas care vibrează de inspiraţie asupra şevaletului.

Leadership: Cum poți să îți dezvălui sentimentele din perspectiva unei prezențe veșnice, în fața unui spațiu larg și cuprinzător care te stăpânește negreșit, şi pe care tu trebuie să-l stăpânești?

Marea mea dragă, atât de multe îmi dezvălui tu, mereu şi mereu. Atunci, când ai spus cuvintele acelea, ochii tăi s-au învăluit într-un mister che mette alla prova i confini tra fantasia e realtà , şi fiind mai albaştri decât însăşi întinderea ta, am putut să-mi contopesc în ei visurile și dorințele mele, să le las să se piardă în adâncurile tale misterioase, să-mi găsesc liniștea în întinderea lor nesfârșită. Cum să nu te cred? Cum să mă prefac că nu port în suflet sentimentul apropierii de o conştiinţă a eternității, o prezență veșnică care a înregistrat și păstrat intacte istoria și misterele timpului?

În această privinţă, simţind că fac parte dintr-un spaţiu mult prea întins, inima resimţind adâncul misterios al eternităţii, vreau să aduc în discuţie un fragment din cartea "Dervişul şi moartea" de Mesa Selimovic:

"Le cunoşteam, erau învăţăturile puţin schimbate ale filozofilor greci, tălmăcite în arabă de Ibn-Sina în operele sale. După aceste învăţături, omul a ajuns treptat la ceea ce este azi, adaptându-se încet, supunându-şi natura, devenind unica fiinţă înzestrată cu conştiinţă. Astfel, natura nu mai este o taină pentru el, nici întinderea din jurul lui o necunoscută, le-a cucerit şi le domină, parcurgând drumul uriaş de la abisuri până la stele.

Spaţiul, întinderea nelimitată, este temniţa mea, un colţ devorator al imaginaţiei mele. Spun asta ascultând ecoul gândurilor mele necunoscute, picurând o neașteptată ardoare în inima mea, ca și cum marea ar fi fost un martor tăcut și înțelegător al acestor sentimente. Spaţiul acesta mă stăpâneşte negreşit. Eu îl stăpânesc pe el numai atât cât ochiul îl poate cuprinde. Iar el mă oboseşte, mă sperie, mă cheamă, mă apropie de el sau mă alungă. Îmi închipuiesc că spaţiul mă vede şi de fapt lui nu-i pasă de mine, spune că-l pot cuceri, când de fapt nu fac decât să profit de nepăsarea lui."

Leadership are ca substrat memorabil următoarea convingere raţională: "Cu cât este mai bogat conţinutul inimii tale, cu atât viziunea pe care o proiectezi în creația ta devine mai profundă şi, totodată, larg cuprinzătoare."

Frumuseţea ascunsă a unei lumi ascunse, este nevăzută decât de ochiul care îşi contemplă taina. Mă refer la faptul că marea văzută de artist, indiferent cât de adâncă și enigmatică este, pentru el reprezintă un spațiu sacru de explorare. Aceasta îi oferă oportunitatea de a se pierde în lumea sa interioară și de a contempla profunzimile ascunse ale existenței umane. Este ca o fereastră către tainele universului, unde fiecare undă și fiecare nuanță devin elemente ale unei povestiri vizuale care capturează esența creativității artistice.

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…