ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Fundalul viu al tabloului

On Martie 30, 2010, in Aptitudini şi Abilităţi, by Neculai Fantanaru

Încadrează-te într-un fundal adecvat, astfel încât să dai valoare înţelegerii pe care ţi-o acorzi în mod particular.

Când l-am reîntâlnit pe marele artist, cu puţină vreme în urmă, mi-am dat seama că, deşi era foarte în vârstă, mai avea încă o inimă tânără, plină de veselie. Picta, cuprins parcă de un sentiment nemaipomenit, portretul unui om simplu. Părea mai mulţumit de el însuşi, mai odihnit, mai poetic aş putea spune.

Îl vedeam cât e de dedicat încă muncii lui, atins de o anumită stare de euforie, plin de imaginaţie până la cele mai mici detalii, plin de căldură sufletească. Evidenţa mă sileşte să recunosc că exista în el mai mult decât talentul înnăscut, ci o dragoste neasemuită pentru pictură şi frumos. Era un original care nu îşi crea operele ca ceilalţi artişti.

Neputând rezista simţului estetic, înnăscut în el, care căuta să fie satisfăcut în totalitate de calitatea muncii sale, şi-a făurit o artă proprie, un stil personal, propriu viziunii sale, mai expresiv, mai variat, mai compact, mai emoţionant decât a multora. E atât de desăvârşit, încât şi acum, cei care-i privesc tablourile au tendinţa de a sta să le admire îndelung.

I-am adresat, la un moment dat, o întrebare numai cu titlul de curiozitate:

- Ce anume face ca o pictură să fie valoroasă?

Leadership: Privilegiul de a compune subiectul unui tablou care transmite o emoţie aprinsă are ca esenţă înţelegerea a cine eşti cu adevărat într-o realitate care se substituie propriei aprecieri?

Maestrul a aşteptat puţin, şi-a ridicat privirea spre mine şi mi-a spus cu un oarecare zâmbet pe buze:

- Pentru ca o pictură să fie valoroasă, ea trebuie să dea aparenţa realităţii şi, numaidecât, să transmită un anumit mesaj prin intermediul subiectului principal. Asta este de fapt chestiunea cea mai importantă: pentru ca un tablou să fie bine realizat şi apreciat de criticii de artă, pictorul trebuie să scoată în relief subiectul principal. În ansamblu, tabloul trebuie să impresioneze privitorul.

Apoi, după o scurtă pauză, continuă:

- După cum bine vezi, Nicu, subiectul meu este acest om simplu, cu defecte şi calităţi, ce duce o viaţă normală. Dar ca să pot să-l scot în evidenţă a trebuit să decorez şi fundalul tabloului, curtea cu flori, cerul senin, razele soarelui, şi să creez un contrast de culoare între subiect şi fundal. N-aş fi avut cum să scot în relief subiectul principal, daca nu l-aş fi încadrat într-un fundal adecvat. Astfel, simt că fac parte dintr-o realitate care este mult mai mult decât mă aşteptam.

Leadership: Poţi să modifici dimensiunea propriei identităţi unificând idealul şi experimentalul într-o coerenţă vizionară nouă?

Edgar Allan Poe scria la un moment dat: "Imaginaţia pură alege de la frumuseţe sau de la deformaţie numai elementele ce se pot combina perfect, până atunci necombinate. Rezultatul, ca regulă generală, e compus din frumos sau sublim, în măsura în care frumosul şi sublimul fac parte din elemente combinate."

Pentru ca leadershipul să prindă un contur bine definit, real şi accesibil unei largi "audienţe", trebuie să creezi mai întâi condiţiile necesare unei analize obiective şi atotcuprinzătoare a formei de manifestare a genialităţii, prin încercarea de ajunge la înălţimea perfecţiunii. Prin reflectarea într-un mod veridic a părţilor tale "luminoase", îmbinându-le într-un tot unitar care să formeze "sublimul".

În tabloul modernist al leadershipului, în acest univers plin de culoare a cărui elemente, frumosul şi sublimul, odată puse în evidenţă pot crea premizele încadrării într-un stil anume, se găseşte o doză serioasă de subiectivitate şi exagerare. Acestea pot unifica idealul şi experimentalul într-o coerenţă vizionară nouă, făcând mai credibil subiectul principal: omul, sau mai exact, prezenţa unei atitudini intelectuale tot mai estompate în peisajul plin de contraste al vieţii.

Gândeşte-te la faptul că poţi aborda cu deplin calm exagerările sau erorile comise de tine însuţi în focul creaţiei, dar nu oricine poate să-ţi ducă mai departe viziunile despre viaţă.

Leadership: Fără un fundal adecvat n-ai cum să fii subiectul principal al „tabloului” !

Iată un lucru important: ca să devii un lider de succes, trebuie mai întâi să te încadrezi într-un „fundal” adecvat. Fundalul, care reflectă puternic transformările prin care treci, profesionalismul de care dai dovadă, calităţile pe care le deţii, este reprezentat de organizaţia din care faci parte, de oamenii pe care îi conduci, şi îşi poate modifica în timp poziţia şi forma, în funcţie de practicile pe care le promovezi.

Dacă în fundal n-ai pe nimeni sau nimic, nu vei putea să străluceşti, nu vei putea sa ieşi în evidenţă ca un veritabil lider. Mai mult, dacă nimeni nu te urmează, atunci înseamnă că eşti doar un personaj din fundal şi altcineva este subiectul principal, nu tu.

Un lider fără organizaţie şi fără oameni nu există. Dacă eşti limitat de incapacitatea ta de a interacţiona cu ceilalţi, sau dacă încerci să faci totul de unul singur, atunci, hotărât lucru, leadershipul tău nu are valoare. Cum poţi să fii mai presus decât alţii, dacă nu eşti înconjurat de nimeni? Cum să urci pe scara ierarhica în carieră, astfel încât să poţi obţine o poziţie mai înaltă, dacă nu-i câştigi pe oameni de partea ta şi nu-i convingi să te urmeze? Fără un fundal adecvat, n-ai cum să fii subiectul principal al „tabloului”.

Aşadar, ca să te faci remarcat şi ca să ajungi în vârf, formează-ţi o echipă şi concentrează-te asupra a ceea ce puteţi realiza împreună. Totuşi, fă orice este nevoie pentru a deveni mai bun, pentru a fi mai presus ca ceilalţi prin efectele pe care le produci asupra lor, prin intensitatea cu care le influenţezi vieţile, prezentul şi viitorul.

Fiecare artist trăieşte într-o "realitate" pe care o penetrează cu subiectivismul său, fără să uite niciodată că frumuseţea tabloului depinde de admiraţia pe care şi-o acordă instinctiv lui însuşi.

Fundalul tabloului este ceea ce te reprezintă într-un spaţiu privilegiat de expunere a înţelegerii despre tine însuţi. Nu poţi fi lider dacă nu ai pe cine conduce şi pe cine îndruma, sau dacă nu eşti recunoscut ca atare. Iar dacă nu ştii instinctiv să te amplasezi într-un „fundal adecvat”, îţi vei pierde din valoare.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us