ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Geniul propriei minți

On Mai 25, 2016, in Leadership On/Off, by Neculai Fantanaru

Conservă-ţi puterile de cunoscător la temperatura de referinţă a indicelui tău de "awareness", iniţializând o împăcare unică a tuturor contrastelor ce se resorb într-o singură unitate.

Cu cât ajungeam să cunosc mai mult lucrurile care mă reprezentau şi mă inspirau, cu o urmă de satisfacţie, cu atât aflam că ştiam mai puţin despre mine însumi, realizând că de atâtea şi de-atâtea ori credibilul şi relativul se conectează la o reţea izolată de lume. Mai ales în această stare de imparţială reflectare asupra celor ce se dovedesc a fi inexacte, o capodoperă a privirii într-o oglindă fără sfârşit, se instala o simbolizare a neajunsului de a trăi prin hăţişul semnelor de întrebare.

În spatele analogiei cu această relaţie între două planuri diferite de referinţă nu exista absolut nimic, nicio putere instantanee a vreunei laturi existenţiale care să conducă lesne la o stare de armonie, ci la un soi de evoluţie în surdină care învingea micile sau marile predispoziţii pentru a fi boem. Fiecare pas nou era doar o împăcare unică a tuturor contrastelor ce se resorbeau într-o singură unitate.

Îndoielile şi aproximaţiile pe care le presupunea tentativa de a mă statornici în particularităţile unei perspective optimizate prin prevenirea defectelor majore ale fiinţei mele, plusurile şi minusurile ei, definită conform relaţiei dintre pozitiv şi negativ, erau relative. Mai ales dacă ar trebui să generalizez noţiunea de putere complexă.

Conservarea puterilor mele de cunoscător la temperatura de referinţă a indicelui meu de "awareness", prin atâtea mijloace de adaptare la o viaţă plină de sens, sub loviturile sincerităţii care deseori preferau să rănească decât să tacă, era primul pas spre dobândirea unei minţi calme şi concentrate.

Leadership: Eşti pregătit să te implici în evenimentul revelării unui nou sens al existenţialităţii, cel al descoperirii lumii unui solitar transpus într-o lume straină pus să înfrunte consecinţele unei imagini de sine revelatoare prin tonul confesiv şi emoţional?

Cu timpul, aveam să realizez că mintea care îmi furniza automat compensaţii simbolice pentru fiecare provocări ascunse, iluzii ale unor nebunii neînţelese, devoratoare, îndeplinea rolul unui joc cu conţinut imaginar, un joc de-a șoarecele și pisica în care nu ştiam cine urmărește pe cine. Prin excelenţă, geniul meu s-a manifestat în faptul că am savurat viaţa din perspectiva nevoii de a mă implica într-un joc plin de capcane, fără să devin prizonierul regulilor nescrise ale unei întregi enigma, în apropierea unei realităţi mai puţin trecătoare.

Sunt de acord cu părerea celui ce spunea: cu cât eşti mai mult decât nimic, cu atât simţi mai mult singurătatea materiei care te constituie. Într-adevăr, am plătit pentru optimizarea unei transformări ce indica o putere reactivă la bornele semnificaţiei pe care o aveau lucrurile pentru mine, egală cu modulul puterii de a conştientiza ameninţarea lor asupra vieții. Dar fără să văd personal beneficiile unei expresii de sine mai înaltă, mai liberă şi mai completă.

De asemenea, înţeleg foarte bine la ce se referea Miranda Grey din opera lui Fowles, atunci când încerca să-l descrie pe Clegg. „Orice i se cere să plătească fără să vadă el personal pe ce dă banii, i se pare suspect. Nu are încredere în nicio altă lume în afara celei în care trăieşte şi pe care o vede. El este adevăratul prizonier. În lumea lui prezentă, îngustă şi respingătoare.

Când încerci să reconstitui acea parte din tine care încearcă cu disperare să privească lucrurile dintr-o altă perspectivă, alteori vrând să uiţi de ele, ştiind că undeva la mijloc şade adevărul, această materie subtilă pe care o poţi modela prin voinţa de a fi legat de o stare care nu poate fi ţinută sub control, abia atunci începi să te simţi separat de lume.

Leadership: Poţi să defineşti centrul unic al unei noi fiinţe, prin care catalizatorul „putere” să devină explicabil în esenţialitatea ta?

Traiectoria ta în ecuația evoluţiei se poate reprezenta în contact cu zonele inefabile ale fiinţei tale, care fac trecerea de la un drum puțin umblat la unul foarte tranzitat. Cu cât simţi mai mult singurătatea materiei care te constituie, cu cât trăieşti mai intens un sentiment dominator, precum cel de existență în raport cu identitatea și alteritatea, cu atât se dezvăluie imensa proiectare a imaginilor unei lumi în care se aspiră spre țărmurile seninătăţii.

Reprezentativitatea ta la nivel de unitate de măsură a tăriei de a face faţă însingurării, care poate fi asociată abandonului, poate fi o dovadă a evoluţiei tale în lungul unei axe majore. Această axă valorică cuprinde nevoia de a te recunoaște legat de esenţialitatea unei identităţi emancipate şi unei solidarităţi puternice, ceea ce nu poţi găsi în lumea exterioară.

Esenţialitatea este un drum către alte realităţi, provenind din îmbinarea elementelor de valoare extrase din lupta cu tine însuţi, din conversaţiile și sfătuirea cu tine însuți, pentru ridicarea unei noi entităţi de tip Formă-Gând care permite adaptarea perfectă la orice orientare pe zona terminală a maturizării.

Centrul unic al unei noi fiinţe se proiectează pe structura sincerităţii cu care îţi înfrunţi emoţiile diverse, ce însoţesc transformarea ta într-un om diferit, dispus să nu se lase înfrânt de nimeni şi nimic, simţindu-se în faţa conştinţei liber să se separe de restul lumii. Prin aceasta înţelegem că nu este de ajuns să afli cât mai multe despre tine însuţi, conform relaţiei dintre pozitiv şi negativ, din nevoia de a te recupera, de a te reîntregi, pentru a te simţi oarecum "grandios", ci mai important este să nu te consumi în încercarea de a te împăca cu tine, cu trecutul tău, cu greşelile tale. Rişti să ajungi să nu mai ai încredere în nicio altă lume în afara celei în care trăieşti şi pe care o vezi.

Cel ce experimentează „that loneliness that no-one knows” abordează ungherele ascunse ale leadershipului, legate indisolubil de condiţia social-umană, dintr-o dublă ipostază.

Prima ipostază vizează imposibilitatea adaptării la o lume în care prizonieratul devine singura lui calitate ce se recomandă cunoașterii de sine autentice, în afara ei nemaiexistând nimic. Cealaltă ipostază, vizează stabilirea unei direcţii a compatibilităţii ideale între fiinţa comună şi geniul propriei sale minți, aptă să cuprindă o doză extrem de mare de plenitudine obţinută din dorința de a privi lucrurile din perspectiva unei complexe definiri a esenţialităţii.

Genialitatea este calitatea omului care ştie să se integreze într-o lume pe care n-o înţelege, fără să facă din el însuşi singurul supravieţuitor într-o insulă pustie.

Geniul propriei minți este cel de experimentează o împăcare unică a tuturor contrastelor ce se resorb într-o singură unitate. Este un simbol al rolului jucat de omul care se relevă dintr-o dublă ipostază: de rezultat al adaptării la prizonieratul propriei sale lumi. Şi de facilitator al unei atitudini noi în faţa vieții ce reiese din poziția adoptată în faţa puterii de a se manifesta prin ceea ce înseamnă să fii… vulnerabil.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us