ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Grădina episcopului Myriel

On Aprilie 29, 2014, in Leadership +50% Extra, by Neculai Fantanaru

Pune-ţi viaţa în ordine, ca să înţelegi mai bine adevăratul chip al naturii tale.

Viaţa lăuntrică a domnului Myriel era plină de acelaşi gânduri ca şi viaţa lui publică. Pentru cine ar fi putut s-o privească de aproape, sărăcia voită în care trăia episcopul din Digne ar fi fost un spectacol grav şi încântător. Ca toţi bătrânii şi ca cei mai mulţi dintre cugetători, dormea puţin. Somnul lui era scurt şi adânc. În rest era foarte ocupat.

Timpul pe care i-l mai lăsau nenumăratele îndeletniciri, funcţiile şi breviarul, îl dăruia în primul rând nevoiaşilor, bolnavilor şi celor năpăstuiţi. Iar timpul pe care i-l mai lăsau aceştia îl dăruia muncii. Săpa pământul în grădină sau citea şi scria. N-avea decât un singur cuvânt pentru amândouă felurile de a munci. Numea asta "grădinărit".

Stătea bucuros acolo un ceas sau două, tăind, plivind, făcând ici şi colo câte o gaură în pământ, unde punea seminţe. Nu studia plantele, iubea florile. Avea un respect deosebit pentru savanţi, dar îi respecta şi mai mult pe cei neştiutori şi, fără să se abată vreodată de la aceste norme de respect, îşi stropea în fiecare seară de vară brazdele cu o stropitoare vopsită în verde.

"Spiritul e o grădină", spunea deseori episcopul Myriel. *

Leadership: Te laşi ghidat de modelul de suport existenţial: omul lăuntric autentic?

Efectele unei deveniri intelectuale sau spirituale se datorează în principal clipelor de reflexie asupra esenţei propriei fiinţe şi a relaţiei cu lumea, materializate adesea sub aspectul înţelesului pe care îl dai vieţii. Asta, într-un scenariu în care te imaginezi cu adevărat mulţumit de ceea ce ţi se întâmplă, de ceea ce ai şi preţuieşti, fiind ghidat pur şi simplu de o forţă responsabilă pe care o poţi controla: forţa omului lăuntric autentic.

Acest om, cumva superior, pus chiar mai presus de conştiinţa care îţi permite să accesezi diferite niveluri ale realităţii în care exişti, îşi joacă perfect rolul de protector, dascăl, susţinător, sfătuitor, înţelept, menţinându-se mereu într-o poziţie realistă din care poate observa, lămuri şi fixa corect imaginile, influenţele, experienţele din care se încheagă întreaga ta identitate.

Privind leadershipul sub aspectul valorii intrinseci, ţinând cont de tentaţia de a pretinde accesul la o formă de cunoaştere care nu derivă din logica reînnoirii, ci din percepţia şi acceptarea imediată a unei coerenţe în experienţele prezente şi schimbările înfăptuite, putem să intuim o anumită realitate.

Această realitate, departe totuşi de a deveni o iluzie în mintea omului ce se consumă cu lucruri ce nu merită osteneala, cu gânduri care se repetă aproape la nesfârşit, nesincronizându-se cu totalitatea experienţelor sale, ci cu orice este contra experienţelor trăite, prinde formă într-un mediu de o anumită vibraţie, de tip “impuls”. Care nu doar că îi aduce clipe de încântare şi bucurie, desfăcând legătura între haos şi armonie, între rigoare şi virtuozitate, dar îi creează o identitate bazată pe o satisfacţie moral-intelectuală.

Îţi poţi pune viaţa în ordine numai dacă înţelegi mai bine adevăratul chip al naturii tale din experienţa de zi cu zi a vieţii, făcând abstracţie de prezenţa aspectelor negative. Leadershipul care însufleţeşte se manifestă într-un cadru de existență dominat de indispensabila autoritate de a te impune în faţa evenimentelor din jur, fiind în acelaşi timp pătruns de plăcerea de a te bucura de tine însuţi.

Grădina episcopului Myriel aduce în atenţie acea relaţie pe care o are omul cu propriile lui însuşiri, cu propriile sale gânduri, exprimate sau nu, într-un cadru de existenţă care identifică acele realităţi construite în jurul tuturor posibilităţilor de cunoaştere şi înţelegere de sine.* Notă: Victor Hugo - Mizerabilii, Editura de stat pentru literatură şi artă, 1960.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us