ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Grădina episcopului Myriel

On Aprilie 29, 2014, in Leadership +50% Extra, by Neculai Fantanaru

Pune-ţi viaţa în ordine, ca să înţelegi mai bine adevăratul chip al naturii tale.

Viaţa lăuntrică a domnului Myriel era plină de acelaşi gânduri ca şi viaţa lui publică. Pentru cine ar fi putut s-o privească de aproape, sărăcia voită în care trăia episcopul din Digne ar fi fost un spectacol grav şi încântător. Ca toţi bătrânii şi ca cei mai mulţi dintre cugetători, dormea puţin. Somnul lui era scurt şi adânc. În rest era foarte ocupat.

Timpul pe care i-l mai lăsau nenumăratele îndeletniciri, funcţiile şi breviarul, îl dăruia în primul rând nevoiaşilor, bolnavilor şi celor năpăstuiţi. Iar timpul pe care i-l mai lăsau aceştia îl dăruia muncii. Săpa pământul în grădină sau citea şi scria. N-avea decât un singur cuvânt pentru amândouă felurile de a munci. Numea asta "grădinărit".

Stătea bucuros acolo un ceas sau două, tăind, plivind, făcând ici şi colo câte o gaură în pământ, unde punea seminţe. Nu studia plantele, iubea florile. Avea un respect deosebit pentru savanţi, dar îi respecta şi mai mult pe cei neştiutori şi, fără să se abată vreodată de la aceste norme de respect, îşi stropea în fiecare seară de vară brazdele cu o stropitoare vopsită în verde.

"Spiritul e o grădină", spunea deseori episcopul Myriel.*

Leadership: Te laşi ghidat de modelul de suport existenţial: omul lăuntric autentic, în aşa fel încât să dai însemnătate momentelor de respiro care te fac să apreciezi calitatea şi valorile vieţii?

Efectele unei deveniri intelectuale sau spirituale se datorează în principal clipelor de reflexie asupra esenţei propriei fiinţe şi a relaţiei cu lumea, materializate adesea sub aspectul înţelesului pe care îl dai vieţii. Asta, într-un scenariu în care te imaginezi cu adevărat mulţumit de ceea ce ţi se întâmplă, de ceea ce ai şi preţuieşti, fiind ghidat pur şi simplu de o forţă responsabilă pe care o poţi controla: forţa omului lăuntric autentic.

Acest om, cumva superior, pus chiar mai presus de conştiinţa care îţi permite să accesezi diferite niveluri ale realităţii în care exişti, îşi joacă perfect rolul de protector, dascăl, susţinător, sfătuitor, înţelept, menţinându-se mereu într-o poziţie realistă din care poate observa, lămuri şi fixa corect imaginile, influenţele, experienţele din care se încheagă întreaga ta identitate.

Ca să deprinzi starea de mare încărcătură spirituală a omului lăuntric şi ca să întăreşti paşii săi spre înălţimile unei însemnătăţi a ceea ce ţi se întâmplă, trebuie în primul rând să înveţi să te priveşti sub impresia unui sentiment sau cu scopul de a deştepta o folosofie asupra fragilităţii vieţii.

Omul lăuntric nu este creaţia unei fiinţe inteligente de care eşti responsabil să o urmezi peste tot, ci reprezintă exerciţiul funcţiunii fireşti a sufletului care scrutează semnificaţia vieţii, indicând direcţia ţelurilor spirituale care te forţează să conştientizezi prezentul la care te raportezi, şi să îl trăieşti într-un mod autentic, armonios şi împlinitor.

Leadeship: Atitudinea ta de fond constituie o pledoarie pentru formularea unei noi filosofii a naturii capabilă să derive întreaga ta existenţă din manifestarea unui principiu spiritual?

Citiţi Marcus Aurelius. El spunea astfel: “Când lucrurile care te înconjoară te constrâng, te determină să te zbuciumi foarte tare, atunci întoarce-te repede în tine însuţi şi nu-ţi ieşi din ritm mai mult decât este necsar. Căci, odată cu întoarcerea continuă la armonie, vei fi mai stăpân pe aceasta. Îndepărtează-te de curtea imperială. Întoarce-te adesea către filosofie şi găseşte-ţi în ea pacea şi tihna, fiindcă lucrurile şi persoanele de la curte îţi distrag atenţia de la adevărata căutare a fericirii şi a sensului vieţii.”

Privind leadershipul sub aspectul valorii intrinseci, ţinând cont de tentaţia de a pretinde accesul la o formă de cunoaştere care nu derivă din logica reînnoirii, ci din percepţia şi acceptarea imediată a unei coerenţe în experienţele prezente şi schimbările înfăptuite, putem să intuim o anumită realitate.

Această realitate, departe totuşi de a deveni o iluzie în mintea omului ce se consumă cu lucruri ce nu merită osteneala, cu gânduri care se repetă aproape la nesfârşit, nesincronizându-se cu totalitatea experienţelor sale, ci cu orice este contra experienţelor trăite, prinde formă într-un mediu de o anumită vibraţie, de tip “impuls”. Care nu doar că îi aduce clipe de încântare şi bucurie, desfăcând legătura între haos şi armonie, între rigoare şi virtuozitate, dar îi creează o identitate bazată pe o satisfacţie moral-intelectuală.

Îţi poţi pune viaţa în ordine numai dacă înţelegi mai bine adevăratul chip al naturii tale din experienţa de zi cu zi a vieţii, făcând abstracţie de prezenţa aspectelor negative. Leadershipul care însufleţeşte se manifestă într-un cadru de existență dominat de indispensabila autoritate de a te impune în faţa evenimentelor din jur, fiind în acelaşi timp pătruns de plăcerea de a te bucura de tine însuţi.

Amintiţi-vă de Iisus Hristos care se retrăgea periodic în grădina Ghetsimani. Marea filosofie a naturii, printr-o retragere departe de agitaţie şi de stresul cotidian, constă în a te elibera de trăirile neplăcute în care te prind evenimentele vieţii, în a te elibera de resentimentele şi de frustrările pe care le ai, de influenţele externe, de patimile care îţi falsifică firea. Toate aceste renunţări sunt necesare pentru a obţine libertatea adevărată, libertatea gândirii, a spiritului şi a purităţii.

Primul principiu spiritual de care ţine cont un lider poate fi formulat astfel: "Dacă reuşeşti să îţi suporţi propria persoană o viaţă, secundă de secundă, atunci îi poţi percepe şi pe ceilalţi oameni din jur ca o prelungire a propriei persoane."

Grădina episcopului Myriel aduce în atenţie acea relaţie pe care o are omul cu propriile lui însuşiri, cu propriile sale gânduri, exprimate sau nu, într-un cadru de existenţă care identifică acele realităţi construite în jurul tuturor posibilităţilor de cunoaştere şi înţelegere de sine.* Notă: Victor Hugo - Mizerabilii, Editura de stat pentru literatură şi artă, 1960.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate