Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Gustă-mă prin impresia vizuală (I)

On Ianuarie 11, 2022
, in
Leadership Plus by Neculai Fantanaru

Ceea ce simţi când intri într-o anumită stare depinde de imaginea pe care ţi-o formezi despre calitatea obiectului care îţi trezeşte anumite senzaţii, percepţii şi emoţii.

Mi-am cumpărat un pachet de gume de mestecat Orbit, cu aromă de afine, fiindcă îmi oferă un gust proaspăt şi aromat, garantând în acelaşi timp o respiraţie proaspătă şi plăcut mirositoare. Este adevărat că în general gumele de mestecat nu asigură un aport echilibrat de nutrienţi care să ateste faptul că alimentaţia poate îmbunătăţi sănătatea fizică sau mentală, dar pot spune că Orbit declanşează în mine acea senzaţie de bun gust care m-ar îndemna să cumpăr din nou.

Este vorba mai mult despre o necesitate de bază, la fel ca alimentaţia, pentru cei ca mine care au terminat un program de antrenament intensiv şi exigent. Trebuie să mă simt fresh, încât să respir un alt aer, să nu simt nicio apăsare, nicio solicitare a muşchilor sau a nervilor, şi asta porneşte de la senzaţiile de care în mod uzual nu am parte, fapt ce abate oboseala susţinător, chiar şi gândirea o abate de la rutină.

Guma de mestecat Orbit este, până la urmă, o lume închisă într-un om, un mod de a face trimitere spre plăcerea de a străbate o lume pe care în bună măsură nimeni o detestă. Nu degeaba, îmi rezerv plăcerea de a face parte dintr-o lume unde pot face ce vreau eu fără consecinţe. Sportul, distracţia, ruperea de realitate, devin şi ele parte a acestei lumi.

Aşadar, guma de mestecat Orbit poate să furnizeze plăcerea de a descifra lumea în felul micului – mare cercetător chimist, care desluşeşte într-o senzaţie plăcută mecanismul gustului ce manipulează serios o lume întreagă prin modificarea percepţiei asupra calităţii compuşilor care se găsesc în alimentaţie: zahărul sau aromele, amidonul sau diverşi antioxidanţi.

Leadership: Percepţia faţă de sinele tău poate să completeze amănuntele insolubile dintr-un produs care nu se învecheşte, conform unei experienţe de focusare asupra unei senzaţii exclusiv subiective?

Măcar pentru o perioadă scurtă de timp, zic că sunt parte a unei lumi care nu se vrea schimbată, din care nu se poate evada, o lume care deşi se închide în modern şi cochet, nu trebuie judecată decât prin prisma senzaţiei pe care o aduce la centrul comun, adică impresia de relaxare, impresia de prospeţime şi de "aerisire a interiorului".

Orbit trimite spre corp semnale fiziologice că va intra în organism ceva dulce şi aromat, fiind şi asta un fel de atracţie faţă de un produs care nu necesită prescripţie medicală, dincolo de starea de bine pe care o provoacă în momentele de relaxare. Şi ce mi-aş mai putea dori atunci când mestec Orbit decât să-mi induc o stare de echilibru şi de detaşare, alături de un control mai bun asupra reacţiilor fizice şi emoţiilor. Cât mi-aş dori ca această dispoziţie să nu mai treacă !

Ca urmare a acestei lumi, aflată în zona gustului şi a aromei naturale, în care guma Orbit este suverană şi îi răsplăteşte pe cei ce cred în ea, prilejuind o stare de de bine, o stare de pace interioară, ei bine viaţa fizică (cu binecuvântările interiorului meu) începe să împodobească experienţele lumii exterioare cu percepţia unei relaxări care mă deconectează de la zilele posomorâte.

În lumea înconjurătoare foarte des se constată prezenţa unei diversităţi de asociaţii între simţuri şi lucrurile spuse simţurilor, între plăceri şi gusturi variate, dar nimic nu se compară cu acea experienţă interesantă a satisfacţiei pe care o dă relaţia dintre bun gust şi senzaţia plăcută de răcoare şi prospeţime.

Leadership: Poţi să scoţi în evidenţă fundalul unei imagini încărcată de senzaţii, printr-o amplificare a percepţiei îndreptată asupra impresiei de autenticitate pe care ţi-o oferă experienţa unui gust inconfundabil?

De altminteri, întrucât gustul trebuie judecat prin natura senzaţiei pe care o dezvoltă la nivel de cortex şi neocortex, chiar dacă nu se poate asemui cu senzaţia pe care aş avea-o dacă aş sorbi din "elixirul nemuririi", acea ambrozie de care se vorbeşte în ospeţele zeilor, el îmi dă totuşi ocazia de a mă delecta cu percepţia unui desert mai puţin obişnuit, dar la fel de aromat şi delicios ca un sirop de tartă dulce (doar ca neavând culoarea roşu aprins).

În coordonatele viziunii mele, suveranitatea gustului pe care îl dă guma de mestecat Orbit cuprinde absolut toate lucrurile: gustul pentru aventură, gustul pentru ceea ce ţine de energii la un alt nivel, sau gustul pentru rafinat, unic, frumos. Ar mai fi gustul pentru experienţele care se aliniază vieţii normale, dar pot include aici şi gustul pentru un comportament echilibrat.

Acum, nu mai sunt în stare să constat prezenţa unei diversităţi de senzaţii şi gusturi, în încercarea de realizare a unei imagini sintetice, ci mă confrunt cu amintirea ideilor dobândite de pe urma percepţiei unei experienţe rafinate. Gustul gumei de mestecat Orbit este tot atât de falnic ca un vizir şi tot atât de măreţ ca un sultan.

Într-adevăr, gura mea n-a uitat gustul care i-a anulat uscăciunea din timpul efortului, şi încă păstrează pe limbă aroma splendidă de poveste, dintr-o bucăţică din "1001 de nopţi întunecate" pe care o dă amintirea feciorului de crai, pe nume Iasmin, a cărui guriţă, cea cu dinţi de nestemate şi cu limbă de trandafir, zemuia o vorbă dulce care te făcea să laşi uitării trestia de zahăr. El spunea că niciun gust nu este exact la fel ca altul.

Eu am să aştept până ce se va duce gustul, până ce alt gust mă va prinde în aromele sale. Apoi, pecetea tăcerii se va aşterne pe buzele mele, şi voi înceta să mă plimb visător pe drumuri lungi.

Leadershipul are ca punct de tangenţă manifestarea unei senzaţii de plăcere concepută pe fondul unei experienţe de cunoaştere ce începe de la o proprietate semnificativă a unui lucru şi se continuă cu forţa de sugestie a unei imagini simbol

Gustă-mă prin impresia vizuală dacă vrei să înţelegi starea care mă domină în diferite momente. Se vede că am în minte omul special care combină procesele neuronale, senzaţiile şi percepţiile, spre folosul unui monografist excepţional care caută, în toate amănuntele trăirilor elementare, o nouă formulă de aplicare a cunoaşterii de sine.

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…