ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Hear No Evil, See No Evil, Speak No Evil (II)

On Octombrie 06, 2015, in Leadership N6-Celsius, by Neculai Fantanaru

Preţuieşte tot ceea ce reprezinţi în marea ecuaţia a ştiinţei, prin activarea abilităţii de a te conforma unui „înainte” care nu a mai existat niciodată.

Sublim, se ridica din interior spre exterior întrebarea din mijlocul magiei: „Încotro te întorci pentru a putea realiza paşi uriaşi înainte?”

În faţa acestei întrebări preferenţiale, împinse până într-un punct extrem, mi-am împărţit părerile în două. Pe de o parte viaţa lua forma unui semicerc larg, continuându-şi ascensiunea până la întâlnirea cu moartea. Pe de altă parte moartea survenea ca urmare a prelungirii vieţii. Prin urmare, alteritatea se putea distinge la orizontul unei conştiinţe care trebuia regândită prin intervenţia impulsurilor inerente de tip contrar. „Of course I know everything / But you don't know my thinking.”

Asemenea purgatoriului, în acest spaţiu ambiguu, un adevărat nucleu de particularităţi ale memoriei "Cache" explicate prin modelul fenomenului de intersectare a două planuri distincte, în acest pasaj obligatoriu pe drumul producerii cunoaşterii absolute, eram condiţionat de o singură regulă: "Hear No Evil, See No Evil, Speak No Evil".

Era aici o perspectivă înaintată, ca o lumină puternică ghidându-mă spre o nouă intensitate. O putere sporită de conştientizarea unei lumi ascunse, în care apăream ca o realitate după care nu poţi pune punct.

Ce putere mă claustrase în acest joc supus geografiei alterităţii? Ajunsesem parcă la capătul unei scări largi, cu trepte separate în mod egal. Aş fi luat în braţe neobositul avânt al înstrăinării de tot ce nu-mi e de folos, de la faptul că nu-mi găsesc locul în suma tuturor cunoaşterilor. Ca apoi să cobor pe treptele de marmură ale misticismului, până jos, în puştiul cel mai îndepărtat. Ceva din mine refuza să ia fantasticul acesta drept realitate. "One thing is clear, the atmosphere is thin and it's cold."

Daţi-mi voie să mă integrez o clipă în romanul „Perpetuum Mobile”. Recunosc că mă situam la limita oniricului, gândindu-mă la tipul de evoluţie conceptuală din prozele lui Artur Silveştri: dacă ele au început din linia unui surrealism, a unui realism magic, în care este greu descifrezi graniţa subţire din care se trece din real în ireal sau imaginar, din posibil spre altceva, la fel se întâmpla şi cu dimensiunea onirică a prozei mele.

Leadership: Încotro te întorci pentru a putea realiza paşi uriaşi înainte?

Tot ceea ce reprezinţi în marea ecuaţia a ştiinţei, suprapusă traiectoriei leadershipului prin activarea abilităţii de a te conforma unui „înainte” care nu a mai existat niciodată, intră în contact cu puterea de conştientizare a unei existenţe separate. Este vorba despre un „înainte” indus printr-o gândire pretată rafinamentului interpretativ, orientat strict spre un anumit tipar de redefinire a lumii.

Printr-o astfel de existenţă de sine, evoluată dintr-un set de stări care te scot cu forţa din rutina intelectului, reuşeşti să trăieşti într-un univers magic construit cu multă grijă.

Mai mult decât atât, calculând şi sintetizând informaţia necesară identificării unei noi versiuni a realităţii din haosul subiectiv de impresii nelimitate care, devenind reprezentări, contribuie la îmbogăţirea cunoştinţelor despre lume şi viaţă, practic îţi măreşti capacitatea de înţelegere a unor structuri de relaţii şi de a trage concluzii despre aceste structuri.

Leadership: Poţi să descifrezi graniţa subţire din care se trece din real în ireal sau imaginar, din posibil spre altceva?

Să ne amintim vorbele marelui scriitor român, Al. Busuioceanu: „Din umbra lumii va ţâşni întotdeauna identitatea şi adversitatea aceasta, creatoare veşnic de identităţi noi: Eu şi lucrurile. Căci Universul întreg Eu îl creez.”

Dacă preferi să te întorci la o lume care nu conferă propriei tale valori şi experienţe o măsură a efectului produs de conştientizarea unei noi perspective de abordare a fenomenului diversităţii, atunci nu vei reuşi să te încadrezi în acea probabilitate de manifestare a autenticităţii pe care (încă) nu o cunoşti.

Ceea ce constituie un criteriu de identificare a unui pas înainte spre culmile ştiinţei, luând în braţe neobositul avânt al înstrăinării de tot ce nu îţi este de folos pentru evoluţie, este tocmai opusul a ceea ce cunoşti - the unknown - provenit dintr-un soi de extindere a limitelor ce decurg din corelaţii între gânduri, idei, teorii şi întâmplări reale.

Puntea care face legătura cu marea putere a ştiinţei, luând în considerare probabilitatea de manifestare a autenticităţii ca o combinaţie constituită întâmplător dintr-un realism împins la extrem şi din claritatea de înțelegere în jurul evenimentelor și contextului lor, este străbătută permanent de impulsul stringent de a te îndrepta acolo unde nu ai fost niciodată.

Aşa cum tăcerea poate avea o valoare aproape egală cu vorba, la fel necunoscutul spre care tinzi poate avea o valoare aproape egală cu ştiutul - dacă reuşeşti să-l pătrunzi şi să-l valorifici. Poţi să descifrezi graniţa subţire din care se trece din real în ireal sau imaginar, din posibil spre altceva?

Hear No Evil, See No Evil, Speak No Evil este o invitaţie la descoperirea dimensiunii întâlnirii dintre real şi imaginar, dintre cunoscut şi necunoscut, făcând să vibreze la unison acea conştiinţă a confruntării cu limitele autoimpuse - este şi asta o faţă a leadershipului - ce trebuie depăşite pentru a evolua în continuare.

* Notă: Sparks - Hear No Evil, See No Evil, Speak No Evil

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us