Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Imaginea obţinută de simţuri într-o imagine adevărată

On Ianuarie 23, 2022
, in
Leadership W3-Integra by Neculai Fantanaru

Când percepem o figură o interpretăm conştient sau inconştient, ea reprezentând forma unui conţinut şi fiind forma vizibilă a conţinutului ei.

Tot ceea ce gustăm, dulce sau aromat, intră în componenţa noastră. Chiar dacă gustul diferă de la caz la caz, trebuie să ne bucurăm de plăcerea de a simţi cât mai intens acea aromă distinctă de eucalipt sau de mentă, amestecată cu bună dispoziţie. De pildă, guma de mestecat Orbit utilizată imediat după masă, prin orice tip de gust i-am atribui, împărtăşim ceva din intenţia cu care încercăm să obţinem un gust autentic fără să pierdem aroma, revigorând pe această cale şi digestia alimentelor consumate în timpul mesei.

Fără speranţa că voi mai da jos câteva kilograme, obişnuiesc să mestec guma Orbit, cu savoare, cu expresia intensă a unui sentiment ce emoţionează, numai dintr-un singur motiv: îmi dă senzaţia că dinţii sunt mai fini şi mai curaţi. Şi, stimulând terminaţiile nervoase de la nivelul gurii mele, dându-mi senzaţia că gura este mai rece decât de obicei, guma Orbit îmi păstrează necondiţionat acea undă de seninătate pe care mulţi ar vrea s-o atingă în încercarea de a avea o fizionomie armonioasă.

Chiar în acest moment am pe chip o seninătate pe care cu greu ar fi putut să o redea în culori vii până și cel mai iscusit pictor, fiindcă însăşi artiştii ţin foarte mult la studierea fizionomiilor care sunt foarte bine individualizate, în ciuda tratării naive. De fapt, o stare de seninătate adună părerile multora în privinţa frumuseţii ideale, pe când pictorul percepe acel grad ridicat de alb imaculat al gumei de mestecat, corelat cu albul cristalin al dinţilor, ca pe o expresia a purității, a neatinsului, fiind totodată și o reprezentare a curăţeniei şi a luminii.

Leadership: Tot ceea ce îţi face plăcere să savurezi poate să descrie profunzimea percepţiei estetice care transformă o experienţă cotidiană într-o sursă de accentuare a simţurilor capabile să creeze emoţii unice?

Demnă de toată atenţia este latura artistică a ceea ce vreau să cunosc mai bine. Prin urmare, încerc să examinez pe toate feţele o pastilă Orbit, chiar dacă nu am la dispoziţie toate informaţiile despre felul ei de a-şi păstra consistența elastică. Fără să depun cine ştie ce efort, îmi dau seama că fac parte din rolul privilegiat pe care ea îl ocupă în viaţa oamenilor: are rolul de a spori senzaţia de satisfacţie. Pur şi simplu dărnicia de percepţii şi senzaţii cu care mă învredniceşte guma de mestecat Orbit, plină de ecouri de mare acurateţe artistică, nu poate fi modificată decât de fenomenele complexe ale vieţii.

Într-adevăr, vrând să mă onoreze cu o surpriză, guma Orbit se poartă galant, aşa cum s-ar purta cu mândrie o actriţă atunci când nu apelează la ajutorul unui make-up artist ca să mascheze liniile din jurul gurii. De exemplu, linia frântă reda neliniştea, duritatea, tensiunea. Şi asta fiindcă guma Orbit are o formă minimalistă, este flexibilă, dar greu de reprezentat pe o pânză, şi totodată greu de transpus într-un desen sincer dacă o percepem drept caracteristică a unei figuri tulburate şi înfrânte care caută alinarea, repausul, sau un reazim într-o credinţă deterministă.

În arta trebuie să înţelegi operaţiunea prin care unei figuri geometrice date îi corespunde o altă figură, mult mai vie şi mai apropiată de regulile artei contemporane, odată cu orientarea ei spaţială sau cu cea a mediului ambiant. Alternativ, prin parcurgerea unei prospeţimi intrinseci, printr-o mișcare caracteristică a gurii, însoțită de un sunet specific, nearticulat, se poate obţine senzaţia de calm, sau, dimpotrivă, acea senzaţie de abandon care te detaşează de lumea reală atunci când treci prin momente dificile. Dar până la urmă te zbaţi şi lupţi cu stări sufleteşti pe care le ai de învins.

Leadership: Poţi să te conectezi direct la obiectul creaţiei tale printr-un procedeu al asemănării utilizat în procesul de dezvăluire a unei proprietăţi comune prezente atât în cadrul unei imagini, cât şi la obiectul vizat de ea?

Alteori, când mestec guma Orbit, zâmbetul meu pare fals, forţat, distilat cu voioșia neafișată, schiţând o grimasă abia-abia perceptibilă. În acest caz, cred că semăn cu acel personaj de film pe nume Arthur Fleck, alias JOKER, un individ ignorat de societate, cu o personalitate imprevizibilă și fascinantă, care nu poate fi inclus în niciun stereotip. Ce se obține prin procedeul asemănării este un studiu amplu asupra unui personaj disprețuit de societate care devine o poveste moralizatoare.

Mai mult decât atât. Stând de vorbă cu mine însumi, în timp ce mestec guma Orbit, simt că un artist îmi colorează gândurile cu un roşu pal, dar acoperit un grad ridicat de alb. Probabil artistul, măsurându-mi din ochi rotunjimea obrajilor, intuindu-mi pofta de a savura dulcele şi aroma de mentă, încearcă să construiască un declanșator emoțional prin subiectivarea realităţii generată de interacţiunea a trei factori: modelarea, modularea (obţinerea de transparenţe coloristice) şi valoraţia (procedeu artistic datorită căruia se poate reda în pictură iluzia volumului obiectelor prin diferite efecte).

Aşadar, mă privesc în modul în care artistul a ştiut să încifreze sensuri într-o operă de artă. Pur şi simplu m-am format ca model pictural după modul în care arată chipul meu, întrucât el mă defineşte întru totul, iar forma buzelor, colţurile gurii mele influenţează foarte mult aspectul fizionomiei şi expresia. Cu toate astea, cel mai adesea, guma de mestecat Orbit a devenit o îndeletnicire tot mai îndrăgită, această activitate putând fi practicată chiar şi de persoanele care nu au talent la pictură.

Idealul unei creaţii ce culminează într-o idee de „artă” se formează prin conexiunea făcută între modul în care percepi referenţialul “INSIDE” prin asemănare cu un declanşator numit “Simt reprezentativ” care îţi oferă cele mai dese plăceri.

Imaginea obţinută de simţuri într-o imagine adevărată este de fapt un prilej de explorare a sinelui, de căutare a unei identități distincte. Pe această cale, aş dori să menţionez un sfat găsit pe internet: “Foloseşte-te cât mai plenar de simţuri atunci când îţi imaginezi realitatea dorită. Încearcă să o atingi, să o guşti, să o mirosi şi să o auzi în imaginaţia ta, nu doar să o vizualizezi.“

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…