ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

În această lume găsesc totul, până şi eternitatea

On Octombrie 05, 2018, in Leadership Plus, by Neculai Fantanaru

Încearcă să dai glas realităţii prin intermediul unei opere care îşi găseşte reprezentarea într-o existenţă care se păstrează în memoria unui timp mereu prezent.

Contactele avute cu artele cele mai dinamice din lumea vizuală, pe care însăşi timpul le-a făurit în goana spre un punct fără întoarcere, m-au făcut să cred că fiecare artist se limitează la anumite teme, la anumite modalităţi de identificare a modelelor de inspiraţie printre numeroasele versiuni ale unor opere aduse anterior la cunoștință.

Dar întotdeauna arta care mi-a atras cel mai mult atenţia este un fel de combinaţie între coloritul pânzelor, crescând în diversitate şi supleţe, şi raza de lumină trecută printr-o prismă, într-o cameră obscură, descompunându-se în raze colorate diferit, asemănătoare culorilor curcubeului. Dependenţa de lumină este un ideal de frumuseţe izvorât din bezna unui secol fără busolă, din existenţa unei lumi fără repere sau din sufletul unui artist care ştie să privească totul cu alţi ochi.

Atunci când privesc un tablou al lui Christopher RW Nevinson mă simt ca şi când aş experimenta o halucinaţie, potrivit căreia pot să percep evenimente sau lucruri care nu există, satisfăcând un impuls primordial aflat la rădăcina existenţei mele construită printr-un răspuns la solicitările unui univers interminabil. Spectrul vizibil al privitorului, pentru un artist nemuritor, poate fi socotit ca o umbră de îndoială în focarul unei oglinzi care reflectă părțile instanței unui spațiu-timp curbat în urma imaginării unui "dincolo" de cunoaşterea empirică.

Artistul acesta caracterizat de un realism sobru îşi petrecea ceasurile de insomnie discutând cu mine planuri care-i înseninau starea de spirit, ca nişte splendide stele călăuzitoare, a căror reuşită îl interesa mai mult decât firimiturile de existenţă ce le-ar fi dobândit în plus dacă ar fi pictat printr-o pânză cenuşie toate ororile războiului prin care a trecut.

Leadership: Eşti capabil să surprinzi începutul unei lumi a cărui timp se acumulează într-un singur loc, dar având ramificaţii în orice viitor al oricărui eveniment major?

Nu am fost de-acord cu el în privinţa semnificaţiilor atribuite imaginii unui eveniment major redat prin jocuri de oglinzi şi lentile, cum era probabil coliziunea violentă a Transatlanticului cu un dig. Însă Nevinson continua să pretindă că toate misterele artei şi toate dedesubturile ei se manifestă în primul rând în măiestria de a obţine un spaţiu mai mare de explorat, combinând mai multe funcţii într-una singură şi în acelaşi timp dând senzaţia de contopire între mai multe lumi.

Fără adăugiri ulterioare, dar legat de un fir roșu al destinului, "The Arrival" surprinde începutul unei lumi a cărui timp se acumulează într-un singur loc, dar având ramificaţii în orice viitor al oricărui eveniment major. Nu este vorba despre o călătorie plină de surprize în minunata lume a fanteziei, ci şi despre răsucirea unei oglinzi spre un nou început de univers artistic.

Marele artist a fost fascinat de ideea de "simultaneitate", atrăgând atenţia prin complexitatea detaliilor greu de imaginat, în încercarea de a surprinde într-o singură compoziție numeroasele vederi și mișcări dintr-un singur moment.

De fapt, întreaga lui existenţă lua în considerare natura unei oglinzi care dezvăluie doar ceea ce se reflectă într-un timp lipsit de conştiinţa limbajului şi a morţii. Compoziţie luminoasă, a căror proprietăţi originale se deosebesc prin culorile născute din refracţii sau reflexii ale corpurilor naturale.

"The Arrival" este un fel de punere în oglindă a unei modalităţi de amplificare a unor evenimente pline de neprevăzut pierdute în interiorul unui spațiu de ordin supranatural sau metafizic. Imaginea pare a fi un mijloc de expresie a adevăratelor dimensiuni pe care universul le dă lumii definite într-un timp scurt de realitate.

Astfel, am început să cred despre mine ceea ce însăşi Nevinson credea despre arta sa: că sunt alcătuit dintr-o materialitate a cărei fenomenologie poate fi înţeleasă numai prin elaborarea unui sistem cromatic spaţial.

Leadership: Eşti pregătit să beneficiezi de accesibilitatea unor teritorii mai largi de conţinut, revelate de misterele unei vieţi trăite la întâmplare care învăluie destinul unei relaţii speciale cu câmpul unei reprezentări spaţiale?

În fiecare conversaţie, odată cu fiecare reprezentare a liniei în creion, până în cele mai mici detalii ale construcţiei picturale, am trăit cu anticipaţie anumite faze ale viitoarei mele înţelegeri despre profunda legătură dintre spaţii, timpuri, evenimente şi realităţile lumii. Fiindcă asta este atitudinea artistică standard a celui ce vrea să cuprindă infinitul într-un singur loc.

Misterele unei vieţi trăite la întâmplare, o raritate de mare preţ pentru un optim al modurilor ficţionale de expresie, sunt asigurate de mărturia reîncarnării mele în obscuritatea unei nopţi interminabile atunci când pictorul britanic îşi termina tabloul, dându-i ultima tuşă de penel cu un lac transparent.

Artistul cel mai folositor universului este eroul care îşi urmează calea destinului cu necesitatea interioară de a furniza o dovadă a nemuririi gloriei sale, trăind prin toate secolele numai datorită copleşitoarei dimensiuni a ceea ce-a lăsat ca moştenire în urma unei vieți dedicate artei de dincolo de profit.

Se vede de aici cât de greu este aplici un stil expresionist, reintegrator a “multiplului în unic”, dincolo de oglinda Sinelui, pentru a surprinde o realitate ce trebuie trăită asemenea unei enigme ce trebuie dezlegată. O reprezentare spaţială care face loc subiectivităţii are efectul unei explorări de anvergură în opera unui artist care ştie un lucru: creativitatea este peste tot, în orice format.

Dacă vrei să fii acceptat în rândul imaginilor preferate de univers, într-o noapte plină de stele, însoţit doar de lumina blândă a lunii, trebuie să-l tratezi pe acest artist, indiferent câte clase are, ca pe o fiinţă superioară desprinsă dintr-un plan al universului pentru a naşte lumea în care TU să fii de necuprins, având o misiune grea acolo unde el munceşte şi trăieşte.

Şi, evident, nimeni nu-l înţelege. Pentru că el este o parte din tine, iar tu eşti acea năzuinţă spre totalitatea existenţei, o pornire plină de forţă spre totalitatea absolută ce este cu imposibil de reconstituit pe calea empirică, ci doar spirituală.

Leadership: Eşti vrăjit de scânteia creativă a unei emoţii definitiv intuite să te constitui ca formă de spiritualitate într-un model fundamental şi cauzal pentru toate manifestările tale de sensibilitate şi frumos?

L-am crezut întotdeauna singur pe Nevinson, tocmai fiindcă era încrezător în atuurile unui spectacol inedit de oglinzi şi reflecţii, atât de bine ancorat în măreţia propriei firi, ca şi când ar fi avut ceva din măreţia fastuoasă a unei vieţi veşnice. Am fost tentat să cred că omul acesta nu doarme niciodată, nu mănâncă niciodată, nu râde şi nu glumeşte niciodată. Dar în el se simţea acea trăire care compensează orice grijă lumească, orice poftă, orice necesitate trecătoare.

Indiferent de situaţie, pe un asemenea artist al detaliilor cele mai mărunte nu trebuie să-l tratezi ca pe un om oarecare, ci ca pe un duh fără lampă, pitit într-o galerie de artă plină de savoarea pasiunii pentru temele atemporale, în care nu există igrasie, ci doar acea lucire indiscretă a ochilor care surprind mirajul unei frumuseţi atipice.

Dacă ar trebui să mă constitui ca formă de spiritualitate într-un model fundamental şi cauzal pentru toate manifestările mele de sensibilitate şi frumos, ca un drum divizat în mai multe direcţii artistice, de la banal la sublim, m-aş autoprograma de fapt pentru un soi de înţelegere a universului condensată într-o materialitate grea de mister, devenind tot mai puţin comunicabilă, tot mai fortuită.

Nu voi uita niciodată că arta este un strop din lumină, un strop din întuneric, un strop din nemurire. Fiecare epocă operează încă o triere a posibilităţilor deschise fiecărei aspiraţii spre înaltul poetic al unui albastru perceput numai din vârtejul unui carusel de amintiri. În această lume (a tabloului futurist) găsesc totul, până şi eternitatea, infinitul materiei, chiar dacă ea umblă deghizată într-un spirit foarte bătrân, dar mereu înnoitor.

Frumuseţea unei reprezentări spaţiale cuprinde măreţia unei vieţi în care se reflectă prelungirea nesfârşită a unei constante numită “amintire”.

În această lume găsesc totul, până şi eternitatea, dacă încep să gândesc precum un pictor care ştie să dezvolte o compoziţie amplă, în perspectivă cromatică, dintr-o experienţă de viaţă care îi permite să vadă lumea prin oglinda unui univers indestructibil.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate