Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Încearcă să vezi ceea ce simţurile îţi arată

On Ianuarie 29, 2022
, in
Leadership Impact by Neculai Fantanaru

Găseşte-ţi forța de a elibera simțul gustului care te cucereşte și a-l duce să acționeze cu referire la însuşirile simbolice ale unei forme vizuale distincte care se potriveşte cu înţelesul creaţiei tale.

Guma de mestecat Orbit mă ajută să-mi mențin sănătatea dinților, să diminuez cheltuielile dentare, şi în acelaşi timp îmi crește starea de bine în momentele de epuizare fizică (după antrenamentele de running). Totodată, mă delectez cu gustul ei fresh, dulce, cu o aromă intensă de mentă, şi în momentele când încerc să fac apel la aspectul exterior al unei figuri, determinată de limitele unei lucrări de artă care, chiar şi neavând o puternică încărcătură emoţională, îmi captează toată atenţia şi mă face să mă simt ca un artist.

Şi nu ca orice fel de artist. Ci ca un artist ce trăieşte intens o viaţă lăuntrică, frământat de diferiţi stimuli şi sentimente, de variatele manifestări ale atracţiei pentru tot ceea ce se prezintă ca fiind curat şi îngrijit. El nu rămâne un simplu observator, doar un simplu consumator de gusturi rafinate, ci trăieşte intens experienţa asumată de a surprinde o senzaţie de înviorare, neconsumată, ca şi când s-ar afla în faţa unui “model viu de conduită”.

În această parte, conştiinţa personajului fictiv Humbert Humbert, din romanul lui Vladimir Nabokov, este revelatoare pentru experienţa unică a gustului fin, de neuitat, pe care îl dă senzaţia de confundare a artei cu viaţa: “Fiindcă există culori şi nuanţe care par să se veselească atunci când se află în companie bună. Mi-am dat seama numaidecât că toate acestea aparţin unei naturi unice, şi că din ele transpare limpede o autenticitate nouă, inconfundabilă, o poezie cu foarte variate imagini poetice.”

De fapt, asta înseamnă să mesteci guma Orbit prin savurarea aromelor şi amplificarea gustului unic: să încerci să sensibilizezi o activitate cu caracter de permanenţă, printr-o infuzie a senzaţiilor de plăcere şi a percepţiilor legate de o experienţă subiectivă, conferind gustului un statut exclusivist, acela de simbol al unei lumi în care orice culoare se evaporă în cele din urmă, şi rămâne doar albul tulbure al unui obiect rămas în repaus.

Leadership: Eşti gata să foloseşti un proces de reprezentare vizuală care reproduce lucrurile prin imagini, în paralel cu satisfacerea unor simţuri care pot evolua spre redimensionarea unui şablon de interpretare a creaţiei tale?

Neîntârziat, gumei de mestecat Orbit i se acordă un statut de curent artistic caracterizat printr-un colorit slab, dar în acelaşi timp o putem vedea ca pe un obiect al cunoaşterii ce rezultă în urma unui proces care acceptă şi implică eroarea şi imperfecţiunea. Un proces de autocunoaștere senzitivă, urmat la final de procesul de reprezentare vizuală a unui obiect rămas fără simţuri, dar care are abilitatea de a evoca amintiri şi chiar emoţii. În esenţă, Orbit necesită o focusare mult mai complexă asupra unei imagini stimulatoare, prezentându-se ca pe un obiect viu, tangibil, low-cost.

Prin calitatea sa de a aborda arta, guma de mestecat Orbit (al cărei gust este conectat la memorie și păstrat în subconștient) îmi transmite acea atmosferă stimulatoare de care are nevoie un artist pentru o cât mai bună reuşită în redarea unui mesaj sugestiv: să vezi ceea ce simţurile îţi arată. De fapt, ceea ce simţurile revelează adesea poate să existe ca argument al unei hermeneutici a metaforei şi simbolului.

Leadership: Eşti în stare să vezi partea opusă a fiinţei tale, reconfigurând tiparul unui obiect rămas fără o poziţie reprezentativă pe tabloul principal al creaţiei tale?

Mă simt mai artist ca niciodată, şi spun asta deoarece simţirea artistului găsește o diversitate de modele pentru gusturile cele mai rafinate. Mai ales, gustul gumei de mestecat Orbit este inconfundabil, la fel cum este stilul artistului de a surprinde o trăire intensă în fiecare pânză, folosindu-se de real şi de fantastic în egală măsură, desfăşurând o activitate fără promisiunea unei recompense materiale, ci pe baza atingerii inefabilului simţirii poetice ce străbate „simbolul universal al prospeţimii şi al bunei dispoziţii”.

Data viitoare când voi cumpăra un pachet de gume Orbit, voi fi puţin mai atent la forma pe care o ia fiecare gumă după ce şi-a pierdut gustul, devenind useless. Voi constata, mai mult ca oricând, tiparul unui obiect rămas fără o poziţie reprezentativă pe tabloul principal al creaţiei mele. Şi dacă obiectul acesta, rămas fără vreo latură tolerantă, ar avea ceva de spus, căci orice formă neregulată ar poate fi totuşi concretizată într-o imagine grafică, picturală, prin elemente şi mijloace specifice, atunci mi-ar spune doar atât: “sunt ceea ce tu m-ai făcut să devin prin arta transformării”.

Abia acum îmi dau seama cât de dăunător formei este să încerci să sporeşti simţul gustului. Fără precedent, mă simt ca un distrugător de artă. Într-un fel am reuşit să stric forma iniţială a gumei Orbit, doar din nevoia de a-mi asocia imaginea printr-un simbol al aprecierii personale sau a unui moment cu adevărat special, ce poartă amprenta dulce a unicităţii şi a rafinamentului. It's nice to see the opposite side of you once in a while...

Leadershipul poate fi evaluat prin prisma percepţiei cu care te alegi despre tine însuţi atunci când ceea ce încerci să modelezi prin creaţie devine egal cu formarea unui simţ care nu te face să pari lipsit de sentimente.

Încearcă să vezi ceea ce simţurile îţi arată ori de câte ori urmezi dorinţa sinelui de a-şi construi o imagine favorabilă, într-un context în care obiectele sunt apreciate doar prin criteriul aderării lor la o funcţie de aliniere pe palierul abstractului.

Pe această cale, ţin să adaug un lucru important: înţelesul creaţiei mele este acela de exagerare a unei stări de fapt care, prin natura sa, îmi dă posibilitatea să-mi reprezint în mod corect consecinţele unei alegeri deliberate.

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…