ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Închisoarea îngerilor

On Decembrie 13, 2011, in Leadership de Vârf, by Neculai Fantanaru

Pentru ca percepţia oamenilor despre tine să fie corectă, ei trebuie să simtă vibraţia ta lăuntrică.

O greşeală. De atât era nevoie pentru ca Vivian Ward, frumoasa damă de companie, să-l părăsească pe controversatul om de afaceri, Edward Lewis. După o scurtă ceartă, dar dureroasă, Vivian îi spune:

- N-a mai fost nimeni în viaţa mea care să mă facă să mă simt aşa de înjosită, cum ai făcut-o tu astăzi. Dacă tot ai vrut să spui la toată lumea că sunt o paraşută, de ce nu m-ai lăsat să-mi port ţoalele mele? Îmi pare rău că te-am întâlnit. Îmi pare rău că am intrat în maşina ta stupidă ! Vreau banii mei. Şi vreau să dispar de aici !

După ce rosti aceste cuvinte, Vivian ieşi plângând din cameră, dar fără să ia banii. Se opri în faţa liftului care parcă nu mai venea. În gândul ei parcă îşi spunea: "Oh, prietenul meu, iubitul meu, eşti mai în vârstă, mai bogat, dar nu mai înţelept."

Leadership: Introduci în mijlocul lumii un fel subiectiv de a avea acces la temeiurile ei ultime, potrivit experienţei trăite la diferite nivele ale fiinţei tale?

Vivian avea senzaţia că pierduse jumătate din propria fiinţă. Vreme de câteva zile fusese legată de Lewis printr-un fir invizibil. Dar vraja se rupsese. El reuşise să-i umple cu bucurie întreaga existenţă, acum exclusese din ea orice altceva. Totuşi, slaba consolare pe care o simţea acum îi întări hotărârea. Trebuia să plece, trebuia să-şi ia rămas bun de la visul ei de a-şi împlini iubirea, de a-şi găsi acea bogăţie sufletească la care numai inimile cele mai alese râvnesc.

A traversat oceanul de durere şi a ajuns pe celălalt mal. Lewis merse după ea. Tăcu o clipă străduindu-se din greu să găsească răspunsul. L-a uitat? L-a intuit? Apoi îi spuse cu acea sinceră cordialitate ce cucereşte toate inimile, de parcă s-ar fi concentrat asupra aurei ei, folosindu-se de această putere ca să-i vină în întâmpinarea dorinţelor ei:

- Iartă-mă. N-am vrut. Nu vreau să pleci.

Aceste cuvinte au avut darul de a o linişti dintr-o dată pe Vivian, de parcă nu mai trebuia să ducă acea povară de una singură. Era ca şi cum ea i-ar fi citit gândurile, ghicind adevăratele lui sentimente.

- M-ai rănit. Să n-o mai faci.

A introduce în mijlocul lumii un fel subiectiv de a avea acces la temeiurile ei ultime, înseamnă să-ţi extinzi puterea personală la nivelul instinctului de a judeca evenimentele şi a faptele care lezează demnitatea altora, prin prisma propriilor neîmpliniri, temeri, resentimente sau frustrări.

Unul din temeiurile ultime al lumii este starea de bine obţinută prin tranșarea conflictului dintre imaginea pe care ţi-o faci în mod arbitrar despre oameni şi realitatea pe care o experimentezi in momentul în care renunţi la tine, la egoism şi la orice alt sentiment negativ.

Leadership: Te plasezi în faţa unei schimbări de sens în viaţa altora, fără a fi sigur de direcţia pe care trebuie să mergi tu?

După cum o singură picătură de sânge deţine întregul cod genetic al unei fiinţe, tot astfel coeficientul tău emoţional dă continuitate tuturor celorlalte elemente constitutive ale leadershipului tău. Leadershipul este ca o operă de artă care nu poate fi completă dacă elementul constitutiv al expresiei totale lipseşte, sau nu este pe deplin realizat.

Prin intermediul leadershipului îţi dezvălui ceva din natura propriilor tale simţăminte. Conduci după felul în care simţi, după felul în care te raportezi la oameni, după felul în care te preocupi de trăirile lor sufleteşti şi elanuri interioare.

Leadershipul tău poate fi paradis sau o închisoare, depinde de felul cum te percep ceilalţi oameni, şi depinde cum îţi percepi tu propria fiinţă. Odată ce ţi-ai câştigat statutul de lider, te legi de oameni printr-un fir invizibil. Însă vraja care controlează motivaţia lor se rupe rapid dacă ei simt absenţa parţială sau totală a sentimentelor tale.

Leadership: Poţi să traduci în termeni vizuali tot ceea ce ajungi să cunoşti prin intermediul simţurilor şi trăirilor?

Direcţia în care mergi se poate distinge prin imaginea pe care o duci cu tine şi care se reflectă în ceea ce accepți sau nu de la cei din jur. A cultiva o imagine înseamnă să sugerezi un model de a privi, de a percepe și de a exprima omul și lumea, înainte să trimiți un mesaj de confirmare a propriilor dorințe.

Şi, ca să parafrazez ce spunea scriitorul român, Cornel Ailincăii: "A privi nu este doar un simplu act de înregistrare monocromă a împrejurimii şi nici o uluire întreruptă în pragul revelării unui sens, ci o pătrundere într-o infinitate de tăinuiri şi omisiuni care compun o poveste pe care o livrezi odată cu confirmarea propriilor temelii lăuntrice."

Dacă vrei să te situezi pe o poziţie solidă în sufletul oamenilor trebuie să-ţi ierarhizezi valorile după ordinea importanţei lor, dar mai întâi trebuie să intuieşti, trebuie să te strădui să găseşti răspunsul privitor la ingredientul principal care se impune încorporat în temelia care îţi conturează imaginea. Răspunsul tău poate să le umple oamenilor cu bucurie întreaga existenţă, sau poate să excludă din ea orice altceva.

Leadership: Blochezi orice cale de evadare din spaţiul imperiului tău interior?

Când mă gândesc la procesul de stabilire şi de îmbunătăţire a relaţiilor, îmi amintesc de un personaj dintr-un roman celebru care se juca cu o buburuză. O punea pe birou şi clădea din cărţi bariere în jurul ei. Dacă insecta găsea o cale de evadare, imediat el mişca una din cărţi ca s-o blocheze.

În postura buburuzei s-a pus singur şi multimiliardarul Edward Lewis, din filmul “Pretty Woman (1990)”. El a înălţat bariere şi ziduri în propriul lui suflet, fiind insensibil faţă de sentimentele sale şi ale celorlalţi oameni. Singur s-a baricadat într-un spaţiu în care nu exista nimic mai important decât propria lui persoană. Se transformase într-un prizonier prin puterea banilor care îi influenţau emoţionalul din el şi îi dictau viaţa.

Leadershipul este imaginea pe construieşti despre tine din actul privirii asupra lucrurilor particulare care participă la formarea realităţii celorlalţi oameni.

Închisoarea îngerilor simbolizează tenta negativă a leadershipului tău, ce apare ca urmare a dezacordului dintre adevăratele tale sentimente şi acele aspecte negative care îţi diminuează substanţial credibilitatea. Este un mijloc de ispăşire a pedepsei pentru încălcarea emoţionalului din tine, şi durează până ce îţi corectezi propriile valori şi orientări.

“Evadarea” lui Edward Lewis din mica închisoare pe care singur şi-o construise, s-a produs atunci când a învăţat să pătrundă tainele naturii umane, atunci când a ales să-şi asculte glasul inimii, atunci când pentru prima oară în viaţa lui cineva i-a dovedit că banii nu-l făceau un model de urmat şi nici de lăudat, dimpotrivă, îi umbreau toate calităţile.

În postura ta de lider trebuie să judeci şi cu sufletul, nu numai cu mintea. Profită de orice oportunitate şi lasă larg deschise “portiţele sufletului” pentru a nu ajunge în “închisoarea îngerilor”.

Vivian a servit drept model de simţire şi de gândire. Ea a simţit vibraţia lăuntrică a lui Edward, a perceput corect şi într-un mod pozitiv adevărata lui natură, l-a iertat şi s-a întors la el. Ea a constituit un îndreptar, un jucător de mare calibru în viaţa lui, scoţându-l din poziţia de “offside” pe care el n-a luat-o niciodată în seamă.

Tu ai puterea să semnalizezi poziţia de offside pe care ceilalţi n-o iau în seamă?

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate