ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Incursiune în adâncurile cunoaşterii de sine

On Februarie 22, 2014, in Leadership +50% Extra, by Neculai Fantanaru

Gestionează atent resursele profunzimii tale, în aşa fel încât să-ţi poţi reevalua propria individualitate în scenariul unei realităţi pe care o reprezinţi sub fascinaţia unui film artistic.

În lupta cu setea de a-mi lărgi perspectiva de înţelegere a naturii umane, în uriaşele sforţări de coordonare a unei lucide curiozităţi strict raţionale, m-am folosit de nesfârşite mijloace de exprimare a gândurilor şi sentimentelor proprii. Cu timpul, am început să exprim în scris ceea ce simţeam. Eforturile mele erau orientate spre stabilizarea unor noi trăsături de personalitate şi spre profilarea unui model de abordare a exigenţelor materiei pure care ar fi putut stimula mai bine imaginaţia şi raţiunea totodată.

Asemenea unui personaj dintr-un film regizat de Hitchcock ajunsesem să trăiesc prin revelaţii, viziuni sau vise, care mă ajutau necontenit să înţeleg mai bine ce se întâmplă în mine, ce mă reprezintă în contrast cu ceea ce îi defineşte pe ceilalţi oameni din jurul meu. Un bărbat este vânat de-a lungul şi de-a latul ţării de către spioni, care-l cred agent dublu, şi de către poliţie, care-l consideră asasin. El trebuie să convingă întreaga lume, dar mai ales pe sine însuşi, de existenţa unei realităţi diferite de cea dată.

Să descriu în cuvinte cât mai convingătoare sentimentele pe care le poate stârni o pasiune debordantă, o obsesie arzătoare, o obligaţie morală, o întâmplare mai puţin obişnuită sau o persoană prinsă într-o ipostază confuză, asigurându-mă că nimeni nu poate ignora ceea ce încercam să prezint cu multă claritate, devenise un îndelungat şi încăpăţânat efort care s-a întins pe câţiva ani. Un plus de conţinut care a alimentat enorm de mult capacităţile înscrise în profunzimea fiinţei mele.

Leadership: Eşti persoana potrivită care poate beneficia de efectele propriei sale atitudini culpabile de a nu ţine evidenţa "costurilor" de reprezentare a realităţii, conform convingerii că lucrurile se rezolvă pur şi simplu şi de la sine?

O singură filosofie rămâne în picioare, nedesfiinţată de virulenţa şi luciditatea lui Hitchcock: scrisul nu reprezintă nicio urmă de teamă, ci doar o senzaţie de dedublare într-un joc fără reguli în care artistul îşi contemplă existenţa trecută prin clarobscurul unui fascinant scenariu creat de dragul de a accentua o stare de spirit sau o idee.

Costul de reprezentare a realităţii era direct corelat cu emoţiile pe care nu reuşeam să le exprim poetic într-un story enigmatic care să captiveze în aceeaşi măsură în care lămureşte ceea ce pare nelămurit. În scris, ca în în decorul unui film de suspans, totul se rezolvă pur şi simplu de la şine dacă ştii cum să priveşti realitatea, dacă ştii cum să îţi foloseşti fantezia ca unealtă de confirmare a ceva ce nu poţi să explici.

Emoţiile făceau şi ele parte din primul contact cu ficţiunea, când trebuia să transmit un mesaj plin de suspans, dar decisiv în favoarea intrigii menite să declanşeze o reacţie în lanţ. Era ca şi cum aş fi folosit lasere pentru a descoperi o nouă formă a materiei extrasă dintr-un film Star Wars. Nu aveam nicio certitudine asupra a ceea ce doream să exprim şi să transmit, căci în procesul de creaţie a unor noi valori sufleteşti interveneau nişte constante arbitrare integrate într-un anumit şablon de stil mult prea subiectiv, antrenat de un val de îndoială.

Ori de câte ori mă focalizam cu putere asupra a ceea ce doream să reliefez, puterile creatoare ale subconştientului răspundeau imediat cererii mele de acces la ceea ce vechii filosofi numeau: causa efficiens. O sinteză deplină asupra fenomenelor psihice interne care îmi guvernau existenţa. Ele dovedindu-se a avea un mare impact pentru reevaluarea propriei mele individualităţi în “industria” de dezvoltare a leadershipului pe care o reprezentam.

Leadership: Poţi să susţii maniera de sugestionare a unei realităţi inexistente cu ajutorul "autorităţii" tale de interpretare a ceea ce simţi şi percepi, prin folosirea justă a raţiunii celei de-a două feţe a adevărului din personajului pe care îl promovezi?

Adevărul pe care trebuie să-l reprezinţi într-o operă plină de suspans are două feţe. Prima faţă a adevărului, care surprinde calitatea ascunsă a omului, trebuie să suporte o reamintire şi arătare a faptului că siguranţa lui este destul de fragilă în contact cu realitatea. Ea trebuie să umple orice gol și să accesibilizeze orice trăire interioară, de la frică şi îndoială, la fericire şi plăcere.

A doua faţă a adevărului, având ca sorginte fantezia pornită din impulsurile emoţionale, are loc atunci când omul nu-şi mai recunoaşte propria moarte în faţa eternităţii, deci atunci când el intră într-un joc al supraviețuirii disperat și plin de suspans, un joc al aparenţelor cu o surprinzătoare evoluţie. De exemplu, atunci când l-au prins oamenii legii, el pândea ascuns după o scară, prezentând pericolul unei forme de nebunie care ar fi percepută ca punctul extrem al defectelor sale de caracter.

În afară de adevărul propriei tale judecăţi trebuie să fii pregătit să faci faţă situaţiei în care, focalizându-te asupra a ceea ce doreşti să constaţi la ceilalţi oameni, prin analize şi investigaţii profunde asupra “specificului uman”, neglijezi tocmai exploatarea propriei tale experienţe de viaţă şi a propriului tău potenţial creator.

Personalitatea care face cinste leadershipului trebuie să găsească mijloacele artistice de sugerare a unei imagini care nu există în realitate, dar care la fel de bine poate provoca emoţii puternice ca în faţa realităţii.

Incursiune în adâncurile cunoaşterii de sine evidenţiază acea analiză profundă a propriilor tale valori şi a propriului potenţial de promovare a unui leadership performant, bazat pe un tip de personalitate adaptabil la “nou”, dar şi la “neprevăzut”, prin intermediul unei realităţi diferite. În viziunea unui regizor ca Hitchcock, cunoaşterea de sine trebuie să prezinte aceeaşi premisă de bază de la care porneşte denumirea scenariului: "Filmul bate viaţa".

Structura personalităţii liderului include activitățile de conştientizare a propriei valori, însumate în cadrul procesului de autocunoaştere de sine ce capătă o mare amploare prin susţinerea potenţialului creator şi maximizarea lui în cadrul unei realităţi diferite.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us