ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Îngerul încătuşat în lanţurile cauzalităţii

On Martie 31, 2013, in Leadership 360˚, by Neculai Fantanaru

Analizează şi fii decidentul care hotărăşte completarea şi actualizarea Eu-lui tău, promovând acele valori care sunt absolut necesare propriei tale descoperiri şi dezvoltări.

O singură lege, supremă şi fundamentală, este acum stăpână şi decide calea de urmat în viaţa Laurei Quinn, determinată de un clarobscur, de contrastul izbitor între lumini şi umbre. Iar domnul Hobbs a fost oportunitatea care a slujit în spiritul acestei legi şi a scos-o din amorţeală atribuindu-i un sens, o aplicare conformă cu cerințele cerute de situaţia dată.

Două suflete tari legate printr-o lege care capătă o menire specială, apropiate prin legături de nedesfăcut, se pot afla în acelaşi timp pe marginea unei prăpăstii foarte adânci, dar niciodată nu vor reuși în ultimul moment să se agațe de aceeaşi ramură de copac. O complicitate pur morală se transformă într-o certitudine, care se cheamă - ironic - să zicem „relativism”, ceva care vine şi te face să deschizi ochii, să începi a privi lumea ca printr-un ochean fermecat, apoi trece şi se stinge ca un cristal învăluit de umbra nopţii.

- Serios? Asta o să faci? O să te predai, Laura? După toţi aceşti ani în care ţi-ai croit drum în sus ? Ai râs la glumele superiorilor tăi şi ţi-ai neglijat oportunităţile. Nu ai mai avut timp deloc pentru tine, ai făcut doar ce au vrut ei. Chiar o să dai cu piciorul la toate astea ca să mă dai şi pe mine în vileag?

Laura cade într-o îndoială sfâşietoare, aidoma acelui personaj controversat al lui Victor Hugo: să facă fapta bună şi să se predea, cu riscul de a sta restul vieţii în închisoare, sau să păstreze tăcerea şi să trăiască toată viaţa cu conştiinţa neîmpăcată? Să intre în iad şi să ajungă înger, sau să rămână în paradis şi să devină demon?

Leadership: Îţi permiţi privilegiul de a fi o sferă de acţiune mai largă decât ţi-ai propus iniţial, în direcţia unei schimbări autentice care face din calitatea ta cea mai pregnantă un surogat al exprimării potenţialului de a fi mult mai puternic?

Ridicând parcă acele cuvinte biblice “dirige ton cœur dans la bonne voie” la rangul de supremă instanţă morală, domnul Hobbs pare să-i impună Laurei o revelaţie dătătoare de vigoare şi curaj. El solicită aprobarea hotărârii sale, venind cu argumente bine conturate. În realitate însă, Laura face un pas uriaş peste această hotărâre, un soi de mişcare de eliberare psihică şi emoţională, îndepărtându-se chiar complet de sfera ei de acţiune.

Clarobscurul se obţine în viaţa Laurei cu valori de alb şi negru, iar în viaţa domnului Hobbs cu culori degradate în sus spre luminos şi în jos spre întunecat. Clarobscurul face, deci, parte integrantă deopotrivă din prezentul lor plin de frustrări dar şi de regrete, aruncându-i într-un viitor nesigur.

Să primească de la domnul Hobbs instrucţiunile pentru a şti cum să reacţioneze faţă de situaţia dată, sau să scoată la lumină adevărul, acest prag de la porţile raiului, şi să-şi pericliteze viitorul? Iată care sunt acum nuanţele care pun în evidenţă calitatea ei cea mai pregnantă. Un înger se răzvrăteşte şi devine om.

În clepsidra existenţei amândurora, fiecare particulă capătă viteza luminii. Dar numai în Laura se zvârcoleşte cu putere un sentiment de neputinţă şi incertitudine. Numai ea radiază acele sunete sinistre, confuze, disperate, care strigă cu reproş, cu ultima urmă de credinţă: “Ajutor !”

Căci numai ea cunoaşte taina luptelor dintre demoni şi îngeri pe care le duce cu stoicism şi tristeţe. Calitatea ei cea mai pregnantă este aceea de a fi dură şi corectă în afaceri, dar foarte moale în ceea ce priveşte expectanţele personale, astfel găsind în domnul Hobbs un surogat al exprimării potenţialului de a fi puternică pe ambele planuri. *

Leadership: Cea mai potrivită determinare a ta este calitatea de a fi subiect primordial al realităţii altora, valabilă pentru tot ceea ce, într-un fel sau altul, există ca o manifestare de forţă ce poate obţine ascultarea din slăbiciune sau laşitate?

Viaţa ta pare a fi guvernată în principal de o singură lege? Cine este cel chemat să descopere tâlcul acestei legi? Priveşti lumea ca printr-un ochean fermecat? Ce preferi: să intri în iad şi să ajungi înger, sau să rămâi în paradis şi să devii demon? Clarobscurul face parte integrantă din prezentul tău?

Deseori leadershipul se dovedeşte a fi un prilej de poticnire. Dintre combustibilii utilizaţi ca materie primă în procesul de dezvoltare personală, pe primul loc îl ocupă viziunea unitară - dată de noua ta concepţie despre lume şi viaţă, în lumina acelei legi supreme, pe care o poţi abroga înainte de a fi prea târziu.

Această lege rezultă din interacţiunea factorilor participanţi la desfăşurarea procesului de mediere între constantele pe le introduci în existenţa ta: alb şi negru, victimă sau infractor, bun sau rău. Ea se ţine ascunsă în fiecare aspirant la un alt statut (ca în cazul Laurei Quinn), putând fi justificată printr-un argument opozabil hotărârii a cărei efecte îţi pot îmbunătăţi sau înrăutăţi calitatea de om.

Când un înger se roagă, o floare de crin se adaugă în buchetul vieţii. Legea se rezumă la o singură condiţie fundamentală, ce ţi-ar putea asigura apoi un punctaj superior: să nu uiţi cine eşti, să nu te decuplezi de partea emoţională, sensibilă la sugestii. Cu alte cuvinte, consecinţele faptelor pe care le săvârşeşti, dezvăluite şi studiate în detaliu, trebuie să fie bine înţelese de către ceilalţi, dar să fie aşa cum le doreşti tu.

Forţa morală a Laurei Quinn seamănă cu aripa frântă a unui înger: este neputincioasă în faţa situaţiei întâmpinate, astfel fiind nevoită să se adapteze la realitatea întemeiată de domnul Hobbs şi care, totodată, îi aduce alinare şi o speranţă de creştere a calităţii vieţii personale.

Leadership: Poţi să conturezi tabloul grandios al unei tranziţii decisive spre un "altcineva" mai bun şi mai puternic, fără să ştii cum să-l priveşti din spatele scenei?

Totodată legea trebuie să scoată în relief calităţile tale cele mai pregnante, să proiecteze asupra ta o altă imagine - aceea de înger, de om care poate fi iertat. Bineînţeles cu preţul unor osteneli, nevoinţe, al unei pocăinţe sincere, a unei trăiri care să te apropie foarte mult de starea omului matur - care se cunoaşte şi se acceptă pe el însuşi dintr-o perspectivă mai înaltă, care nu se îndepărtează de adevăr.

Această abordare, pe care trebuie s-o ai în vedere pentru a accede la o transformare mai profundă a fiinţei tale, poate fi aproximată prin expresia: “Când un înger se roagă, o floare de crin se adăugă în buchetul vieţii !” Adică atunci când îţi recunoşti adevăratele valori, totul în viaţa ta capătă o nuanţă personalizată, noi dimensiuni şi intensităţi, modelate prin forţa ta de caracter.

În felul acesta leadershipul tău aspiră să fie un tablou grandios al unei tranziţii decisive ce se materializează într-un alter-ego apropiat de ideal, care te ajută să-ţi învingi inamicul numărul unu, cu propriile lui arme: tu însuţi. Victoria vine odată cu ajustările făcute după fiecare lovitură pe care tu însuţi ţi-o aplici atunci când vrei să domini Omul din tine.

Sub această formă, leadershipul nu devine “ieftin”, iar existenţa ta, proiectând asupra celorlalţi o lumină vie, o cantitate de sentimente pozitive, nu se va goli niciodată de conţinut. Tot ceea ce hotărăşti să faci, să fii, să accepţi sau să respingi, tot ceea ce pretinzi de la tine, tot ceea ce transmiţi chiar şi în mod indirect, face parte dintr-un „relativism” care te apropie sau te îndepărtează de ceilalţi. Dintr-un “clarobscur” cu culori degradate în sus spre luminos şi în jos spre întunecat.

Tu alegi nuanţele care pun în evidenţă calitatea ta cea mai pregnantă. Prin felul cum reacţionezi faţă de situaţia dată, scoţând la lumină adevărul, acest prag de la porţile raiului, poţi să-ţi îmbunătăţeşti în egală măsură atât prezentul cât şi viitorul. Dar pentru aceasta este necesar să depăşeşti obstacolele inerente procesului tău de maturizare.

A privi un tablou din spatele scenei înseamnă să ai curajul să fii tu însuţi într-un mod cât mai profund şi să te accepţi aşa cum eşti dincolo de ceea ce ţi se întâmplă, fără să cazi într-o stare de apatie totală şi să devii un om distant faţă de realitățile lumii din care faci parte.

Îngerul încătuşat în lanţurile cauzalităţii aduce în prim plan factorul uman care uneori lipseşte în procesul transformării tale, adică acea manieră care imprimă expresivitate unei forme de comunicare şi de exteriorizare a Eu-lui.

Analizează şi fii decidentul care hotărăşte completarea şi actualizarea Eu-lui tău, promovând acele valori care sunt absolut necesare propriei tale descoperiri şi dezvoltări.* Notă: Flawless (2007);

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us