ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Iniţiatul

On Februarie 08, 2010, in Leadership sX-Experience, by Neculai Fantanaru

Oferă garanţia unui nivel ridicat de performanţă, aducând dovezi solide care să ateste calitatea propriei tale funcţionări şi evoluţii pe termen lung.

Tânărul prinţ Ramses, dornic să se afirme, îl rugă pe tatăl lui să-l numească conducător al oastei Memfi. Preamăritul Ramses al XII-lea, ştiind din propria lui experienţă cât este de dificil şi de riscant să conduci chiar şi un singur corp de armată la o vârstă atât de fragedă, îi spuse că îi va împlini voinţa doar dacă va dovedi că este apt pentru exercitarea unei asemenea poziţii. Într-o altă ordine de idei, tânărul Ramses urma să fie supus unui test cu adevărat serios al cărui scop era iniţierea lui în tainele conducerii. Aceasta era proba de foc pe care trebuia neapărat s-o treacă, altfel nu ar fi putut ajunge căpetenie, şi mai târziu, faraon.

Cu o oaste de zece mii de ostaşi, pregătită pentru luptă, înzestrată cu maşini de război şi cu cele de trebuinţă unei expediţii, Ramses trebuia să se îndrepte spre răsărit, în împrejurimile oraşului Pi-Bailos. În acelaşi timp, Nitager, căpetenia oastei care păzea porţile Egiptului de năvălirea popoarelor asiatice, trebuia să pornească împotriva lui Ramses.

Mişcarea trupelor condusă de însuşi Ramses s-a efectuat pe un drum strategic. Deşi Nitager îi întinsese o cursă, el şi oastea sa reuşiră să iasă din încurcătură datorită curajului său chibzuit şi a priceperii sale nebănuite în alegerea strategiei, datorită însufleţirii şi energiei sale extraordinare, datorită spiritului său descurcăreţ.

Pentru că i-a luat-o înainte lui Nitager, pentru că a izbutit să-şi adune toate oştile şi să le rânduiască în poziţie de luptă, în întâmpinarea inamicului, Ramses fu socotit învingător. Cât de imensă i-a fost bucuria în ziua când a fost numit căpetenia oastei Memfi. Acum drumul spre glorie i se aşternea în faţă.

Leadership: Cât de abil te arăţi într-o situaţie SPLIT între avântul spre cinstirea strălucirii unei viziuni mai durabile decât faptele tale şi privilegiul de a transpune lecţiile faptelor tale într-o expresie a intenţiei de a săvârşi marele pas spre glorie?

Dorinţa prinţului Ramses era ca tatăl său, preamăritul faraon Ramses al XII-lea, să-l iniţieze în arta militară, în activităţi specifice conducerii unei ţări. Evident era deosebit de greu pentru cineva de vârsta lui, neavând niciun fel de experienţă anterioară, să pornească într-o misiune în care şansele de reuşită erau minime. Cum oare putea el să realizeze ceva ce numai cei experimentaţi puteau reuşi? Putea oare el să-şi măsoare puterile cu o căpetenie de oaste experimentată cum era Nitager? Putea oare să treacă această proba de foc prin care foarte puţini trecuseră?

Ei bine, da, a fost posibil. Şi asta deoarece, cu siguranţă tatăl său, faraonul Ramses al XII-lea îl pregătise psihic din timp, îl îndrumase să stea cât mai mult printre soldaţi, îl învăţase să nu se teamă, să fie tot timpul hotărât. I-a dat mereu sfaturi preţioase în legătură cu acţiunile pe care trebuie să le întreprindă în anumite situaţii, atenţionându-l deseori la riscurile la care se poate expune.

Îl instruise să urmeze nişte reguli stricte astfel încât, în viitor, când va ajunge la conducerea ţării, să poată cârmui cu râvnă şi înţelepciune. Niciodată preamăritul faraon nu şi-ar fi trimis singurul moştenitor într-o misiune atât de riscantă, dacă acesta nu ar fi avut o pregătire prealabilă, psihică şi fizică, şi mai ales dacă nu ar fi avut încredere că este capabil să reuşească.

Leadership: Ai capacitatea să-ţi examinezi faptele vieţii referitoare la utilizarea imaginii de erou, încât să schimbi fundamental valoarea a ceea ce reprezinți din punct de vedere conceptual?

În mâinile unui faraon stă puterea, el are voinţa, el trebuie să aibă şi priceperea. Preamăritul faraon Ramses al XII-lea l-a iniţiat pe fiul său în timp util în tainele conducerii, învăţându-l să-şi valorifice calităţile înnăscute, pentru a-i fi urmaş la tron. Şi numai testându-l îşi putea da seama dacă este sau nu pregătit să facă faţă viitoarelor provocări.

La rândul său, prinţul Ramses, curajos şi încrezător în sine, motivat de scopurile ambiţioase ale tatălui său, condus de dorinţa de a se remarca, nerăbdător să se confrunte cu încercări pe care alţii le găsesc dificile şi intimidante, şi sprijinindu-se pe sfaturile primite de-a lungul timpului, a trecut cu brio testul, demonstrând că este apt pentru a conduce o oaste întreagă, şi pentru a-l urma la tron pe tatăl său.

Ramses a oferit garanţia unui nivel ridicat de performanţă, făcând dovada calităţii propriei sale "funcţionări" şi evoluţii pe termen lung. El a reprezentat miezul unui concept care poate fi definit astfel: "Timpul trebuie împins dincolo de limitele temporarului ca să poţi face faţă provocărilor tainice ale sorţii".

A-ţi examina faptele vieţii referitoare la utilizarea imaginii de erou înseamnă să-ţi maximizezi abilităţile personale prin utilizarea rezultatelor încercărilor drept o pârghie pentru a valida dovezile de necontestat ale unei cunoașteri apriorice, în încercarea de a traversa sferele de tranziţie ale ascensiunii de la condiţia de "marginal" la cea de "excepţie de la regulă".

Valoarea pe care o obţii în călătoria leadershipului depinde de sarcina pe care o iniţiezi şi pe care o închei cu brio fără să fii destul de experimentat în domeniu, dar îndeajuns de tenace ca să produci un efect de complementaritate a abordărilor individualismului ce compensează persistenţa unui underground de natură strategică.

Concluzie: Există la un moment dat o răscruce în viaţa unui om când trebuie să se decidă încotro o ia, şi implicit în ce domeniu vrea să se iniţieze. Odată luată hotărârea el trebuie să fie receptiv şi interesat pentru că altfel va eşua. Nimeni nu va putea să exceleze în vreun domeniu dacă nu este apt, deschis şi dacă nu posedă dorinţa de a excela în acel domeniu.

A începe să te iniţiezi într-un domeniu, iar apoi să abandonezi, înseamnă să fii ca un pai plutind pe ape mari, să te duci încotro bate vântul, să te mulţumeşti cu firmiturile care ţi le oferă viaţă şi întâmplarea, în loc să-ţi tai felia cea mai mare şi mai săţioasă. Alegerea îţi aparţine !

Oferă garanţia unui nivel ridicat de performanţă, aducând dovezi solide care să ateste calitatea propriei tale funcţionări şi evoluţii pe termen lung.* Notă: Boleslaw Prus - Faraonul, Editura pentru literatura universală, 1961.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us